De Wolfshond


Publicatie datum:

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Gesponsorde koppelingen

In sprookjes wordt de wolf gelinkt aan het kwade, op het platteland wordt hij aanschouwd als de vijand en in bebouwde gebieden hangt zijn portret aan de muur. Hij straalt kracht en vrijheid uit: een schim van de voorouders van onze hond. Zijn gehuil doet mensen sidderen, en zijn bestaan lijkt alsmaar verder weg. Sommige toeristen gaan hem in de wildernis opzoeken, terwijl anderen hem in huis nemen. De wolf mag Roodkapje misschien niet daadwerkelijk hebben verslonden, maar jouw sofa, daar denkt hij misschien anders over. Dit artikel biedt algemene informatie over de wolf als huisdier en de wolfshond, een ras dat de laatste eeuw terecht en onterecht in populariteit is gestegen.

Een wolf in de woonkamer

Zo’n twaalfduizend jaar geleden, werd de wolf aangetrokken tot menselijke vestigingen. Rond dat groepje rechtopstaande apen viel altijd wel wat lekkers te bespeuren, en in de jacht konden beide partijen elkaar aan een prooi helpen. Niet alleen werd elkaars gezelschap geduld, het samenleven werd door mensen steeds vaker aangemoedigd. Rond die tijd zullen onze voorouders de pups van wolven uit nesten hebben gehaald om hen zelf op te leiden tot waakhonden en jagers. Twaalfduizend jaar later hebben we hen gekneed in alle vormen, kleuren en karakters, tot een gedomesticeerde diersoort die ervoort is gekweekt om ons te behagen: de hond.

De wolf bleef daarentegen zijn pure karakter behouden. Hij is zelfstandig, intelligent, en uiterst bekwaam in het laten voortbestaan van de veiligheid en het territorium van de roedel. Folklore heeft hem doorheen de eeuwen in een slecht daglicht gesteld. Beelden van bloederige wolvenmuilen zorgden voor de wildste vooroordelen. Doorheen deze door de mens gecreëerde tumult, behield één partij zijn ware gezicht, en dat is de wolf. Toch zijn er enkelen die zich tot zijn imago aangetrokken voelen, in de mate dat ze hem willen bezitten. Een wolf in huis, hoe ‘cool’ is dat?

Hoewel het niet onmogelijk is om dezer dagen met een wolf samen te leven, is het niet aan te raden. De wolf beschikt over een ander karakter dan zijn hondenkleinkinderen, en bestaat niet voornamelijk uit de drang om zijn leider te plezieren. Als u de leider bent die een wolf nodig heeft, zal hij uw positie aanvaarden en gewillig samenwerken, doch wanneer u niet over de juiste kwaliteiten bezit om als leider op te treden, zal de wolf dat graag voor u doen. In de vrije natuur is dit een hele normale gebeurtenis die bijdraagt tot de kwaliteit van het groepsleven, doch in onze samenleving is het een synoniem voor euthanasie. Dagelijks worden er duizenden honden geëuthanaseerd als gevolg van situaties waarin de mens faalde om het leiderschap op zich te nemen. Een hond mag zijn tanden laten zien, maar als een wolf hetzelfde doet, wordt zijn buik gevuld met kiezelstenen en wordt hij door grootmoeder en de jager in de beek gegooid.

Omdat de mythes rond wolven de spuigaten uitlopen, kweekte de mens een dier dat de wens naar een wolf als huisdier kon vervullen, en tegelijk konden ze hem behandelen als een gewone hond: de wolfshond.

 

Een wolfshond dan maar?

In de 18e eeuw begon men wolven met honden te fokken, maar pas in de jaren 1920 werd het eerste ras erkend van wolfshonden: de Saarloos Wolfshond. Inmiddels zagen er verschillende rassen van wolfshonden het daglicht, waarvan de meeste ouders hebben als Duitse Herders en wolven. Er bestaan verschillende categoriën, op basis van het percentage DNA van een wolf dat een hond bevat. Een rechtstreekse afstammeling van een wolf en een hond behoort tot de categorie F1 (filial number), terwijl de afstammeling van een wolfshond tot categorie F2 behoort. De afstammeling daarvan behoort tot de categorie F3. Vanzelfsprekend is het zo dat hoe verder de hond afstamt van de wolf, hoe meer karaktertrekken hij zal overnemen van de hond en hoe beter hij te domesticeren zal zijn. Toch blijft het een uitdaging om de verzorging en training aan te passen aan de noden van de wolfshond. Er bestaat bijvoorbeeld discussie rond de werking van de vaccinatie tegen hondsdolheid bij wolfshonden. Op gebied van training is het gedrag van een wolfshond moeilijker te voorspellen, waardoor de training van een wolfshond eindeloos geduld vereist, en meer dan eens zal er een compromis moeten gesloten worden tussen mens en huisdier. Problemen met wolfshonden zijn meestal afhankelijk van het ras waarmee de wolf werd gefokt, en de opvoeding die het dier geniet. Wolven zijn van nature niet bepaald agressieve dieren, in tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven. Honden kunnen door het selectieve fokken negatieve karaktertrekken hebben ontwikkeld, die in combinatie met een slechte opvoeding tot uiting kunnen komen. Vaker echter, schrikt het uiterlijk af en reageert de wolfshond op de houding van andere mensen, welke meestal angstig en terughoudend is. Onthoudt ook dat de wolf schuchter is, en zich liever terugtrekt met zijn roedel. Socialisatie vanaf vroege leeftijd is dus van onmiskenbaar belang, en moet een leven lang onderhouden worden. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico op een angstige hond die als laatste poging om zichzelf te beschermen van die opdringerige wezens, voor de agressieve aanpak kiest.

Een wolfshond heeft vooral nood aan consequent leiderschap, veiligheid, voortdurend gezelschap (van u of een tweede hond), veel lichaamsbeweging (minimum een uur per dag), aangepaste lichamelijke verzorging en aangepaste training. Het aanschaffen van een wolfshond vraagt veel voorbereiding. Wees geïnformeerd en bereid om je leven aan te passen aan je gekozen metgezel. Al te veel mensen onderschatten de noden van deze prachtige dieren, waardoor ze gauw in asielen terechtkomen. Daar worden ze geëuthanaseerd omdat er vanuit wordt gegaan dat wolfshonden gevaarlijk zijn in omgang. Zulke acties duiden meer op incompetentie van vorige eigenaars en verzorgers dan van wangedrag bij wolfshonden, doch mogen niet worden genegeerd.

 

Dansen met wolven

Voor wie voet bij stuk houdt, deel ik graag mijn persoonlijke ervaring met mijn wolfshond. Een jaar geleden wandelde mijn kamergenoot binnen met een wolfshond zonder diens ouders te kennen. De eigenaar had plaatsgebrek voor de energie-uitbarstingen van deze pup, en mijn kamergenoot was toevallig op zoek geweest naar een hond. Vier maanden later kreeg ik hem in mijn schoot geworpen. Scout had teveel aandacht nodig, was te energiek en trainen ging moeizaam. Hij steelde, jaagde de poezen na, blafte storend en werd elke nacht actief. Enkele maanden nadat Scout de juiste opvoeding kreeg, kende hij eenentwintig commando’s, liet hij de poezen vrijwel met rust, onderscheidde hij onze spullen van zijn spullen en sliep hij ’s nachts als een roos. Om zijn taal te leren begrijpen, deed ik vrijwilligerswerk bij wolven en wolfshonden, sprak ik met eigenaars van wolven en hondentrainers, las ik en experimenteerde ik. De band met een wolfshond kan sterker zijn dan met een hond, omdat wolven zich bijzonder hechten aan het leiderschap en wolfshonden erom bekend staan om een persoon te viseren waarbij ze zich veilig voelen. Er gaat geen dag voorbij waarop ik besef hoe gelukkig ik ben met Scout, maar ik blijf het fokken en aanschaffen van wolfshonden in onze maatschappij afraden.

Voordat u een pup in huis haalt, zoekt u best een dierenarts die vetrouwd is met wolfshonden en op de hoogte is van de recentste onderzoeken. Zoek een hondenschool die wolfshonden toelaat en een hondeninstructeur die ervaring heeft met dit ras. Een verkeerde aanpak is een slechte aanpak. Positieve gedragstraining is de sleutel, maar het resultaat ligt in uw handen.

 

Tips

Informeer zowel over wolven als over het ras dat u aanspreekt. Hoe groter uw begrip van het dier, hoe groter de kans dat u erin slaagt een goede relatie op te bouwen.

Boekentips zijn: ‘Wolven in de wildernis’, van Dick Dekker, en ‘Woldogs A-Z’ van Nicole Wilde. Het internet biedt een overvloed aan informatie, let er alleen op dat uw bronnen afkomstig zijn van kenners.

 

Veel succes,

Ineke Vander Aa

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Melkklieren en melkproductie

Dit artikel bevat informatie over de melkklieren en melkproductie van verschillende dieren.

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen