De zwarte parels onder de paarden


Publicatie datum:

informatie over het friese paarden ras.

Gesponsorde koppelingen

informatie over de zwarte parels die vaak in films te zien zijndie vaak een grote indruk maaken. Tegenwoordig zijn ze ook veel in nederland te vinden vanwege het werkwillige en lieve karakter.

daarnaast is het een veelzeidig ras dat ruim inzetbaar is.

Een stukje geschiedenis over het ras.

Op 1 mei 1879 werd het Friese paardenstamboek in café "De Drie Romers" opgericht, omdat het ras aan het uitsterven was. Daarom werden alle Friese paarden geregistreerd. Dit heeft een korte tijd gewerkt om het Friese paardenras goed staande te houden maar de zwaardere rassen bleven populairder omdat deze beter geschikt waren voor de landbouw. Hierdoor ging het na korte tijd weer snel bergafwaarts waardoor er in 1913 nog maar 3 oudere stamboekhengsten waren om mee te fokken. Gelukkig waren er Friese mensen die het ras graag zagen en het overeind wilden houden en ze gingen aan de slag met o.a. een deskundig fokbeleid. Zo heeft het Friese paardenras stand kunnen houden en is het op het moment een van de grootste paardenstamboeken van Nederland.

Het karakter van dit ras.

Het Friese paard is over het algemeen een intelligent en leergierig ras dat koel in het hoofd is waardoor ze erg gemakkelijk dingen kunnen leren. Ze zijn vriendelijk en trouw en werken graag voor je. Ze zijn erg levendig en willen graag vooruit. Toch zijn het erg makke dieren.

Over het algemeen zijn het ook eerlijke dieren die ook naar andere paarden erg sociaal zijn.

De uiterlijke kenmerken van dit ras.

Je kunt een Fries herkennen aan zijn zwarte kleur. Ze moeten egaal van kleur zijn, wel mogen ze een klein wit kolletje op het voorhoofd hebben dat niet groter is als 3 cm doorsnee maar dit wordt liever niet gezien bij dit ras. Een goede Fries heeft lange manen en een dikke volle lange staart. Ook behoren ze sokken (de lange haren aan de benen) te hebben alhoewel je dit niet altijd meer ziet en een elegant hoofd dat op een licht gebogen nek hoort te staan.

waarvoor is dit ras vroeger gefokt.

In het begin van de jaartelling werd het Friese paard al gebruikt voor de krijgsdienst. Van deze tijd is verder niet veel bekend. Later, rond de 17de eeuw, werd het ras al bekender en werd het ook al gebruikt in verschillende rijscholen waar de hogeschool der rijkunst werd beoefend. Rond de 18de en 19de eeuw werd het paard vooral gebruikt als luxe koetspaard voor de boerenfamilies die op zondag naar de kerk moesten. Tevens werd het gebruikt voor kortebaan-draverijen onder het zadel.

Waar wordt dit ras tegenwoordig voor gebruikt?

Tegenwoordig wordt het Friese paard vooral ingezet voor de dressuur en mensport. Toch blijft het een veelzijdig inzetbaar ras en wordt het ook voor o.a. recreatief gebruik ingezet, worden er af en toe kleine sprongetjes mee gemaakt en wordt het paard in de endurance sport gebruikt. Ook zie je ze vaak in films omdat ze vaak een grote indruk maken op mensen en omdat je ze makkelijk dingen kunt leren dit is ook een van de redenen dat deze paarden ook wel zwarte parels worden genoemd.. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waar het Friese paard voor wordt ingezet. Het is dan ook een leergierig en intelligent ras dat graag voor je wil werken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

hond in het asiel

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

puppycursus

Puppycursus

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Kittens

De verzorging van een kitten

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.