Een konijn als huisdier


Publicatie datum:

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Gesponsorde koppelingen

De aanschaf van een konijn gaat vaak gemakkelijk. Ze zien er lief en schattig uit en lijken makkelijk in de verzorging. Het tegendeel is echter waar. Een konijn heeft juist veel aandacht en verzorging nodig.
Ook het aanschaffen van één of meerdere konijnen is niet zo makkelijk als het lijkt. In dit artikel enkele tips en valkuilen rondom de verzorging van je konijn.

Denk je erover om een konijn aan te schaffen? Ga dan niet naar het eerste de beste tuincentrum, maar win informatie in. Elk konijn heeft zijn eigen karakter. Zoek van tevoren uit welk ras het beste bij je wensen past, des te kleiner is straks de teleurstelling als je het konijn eenmaal in huis hebt. Een tuincentrum lijkt vaak een ideale plek om een konijn vandaan te halen, maar vaak zijn de daar aangeboden konijnen nog te jong om verkocht te worden. Ga daarom liever naar een dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt, met mensen die er echt verstand van hebben.

Als je eenmaal een konijn naar je smaak gevonden hebt, kijk dan of het konijn gebreken vertoont en of de gezondheid van het beestje goed is. Dit doe je door te kijken naar de vacht, de oren, de tanden en de nagels.
De vacht van een gezond konijn is glanzend en vertoont geen kale plekken. Door in de vacht te blazen kan een extra controle uitgevoerd worden: Als de haren in een rondje uiteenwaaien en snel weer op hun plek zijn, is de vacht goed verzorgd. Kijk verder of de oren geen schilfers bevatten, de tanden niet de scheef staan of te lang zijn en of de nagels goed kort zijn.

Nu je een konijn hebt gevonden wordt het tijd te kijken naar de huisvesting. Bedenk dat een konijn een erg sociaal dier is, dat niet gebaat is bij alleen zijn. Als u van plan bent je konijn buiten te zetten is het vaak beter er nog een konijn bij te nemen. Houd je je konijn binnen, ga er dan vanuit dat je vaak thuis bent om het konijn de nodige aandacht te geven. Het uitzoeken van twee konijnen die bij elkaar passen is nogal lastig. Zorg in het begin voor twee hokken, naast elkaar, of voor één hok met een tijdelijke afrastering ertussen. Zo geef je de konijnen de tijd om aan elkaars gezelschap te wennen. Geadviseerd wordt een gecastreerde ram en een gesterilisteerde voedster bij elkaar te plaatsen. Dit zorgt doorgaans voor de minste problemen. Als de konijnen aan elkaar gewend zijn kun je ze samen zetten. In de meeste gevallen doen zich dan geen problemen meer voor.

Het hok dient het konijn genoeg bewegingsvrijheid te geven. Ook is het handig het konijn een gesloten ruimte te geven, waar hij of zij zich ongestoord terug kan trekken. Je kan voor de grootte van een hok uitgaan van 1 tot 2 vierkante meter per konijn. Als je een gesloten tuin hebt kan je het konijn er gerust van tijd tot tijd uitlaten. Wees er dan wel attent op dat het konijn kan gaan graven. Als je geen zin hebt in gaten in je gazon, neem dan een ren of maak een afrastering op de stenen. Zo geef je het konijn de beweging die het nodig heeft.

Qua voeding doe je er goed aan vooral hooi of droge brokken te geven. Geef geen voer met vanalles erdoor. Het konijn zal hierdoor kieskeurig worden en alleen het lekkers eruit eten. Zorg bovendien voor voldoende water. Een drinkfles voldoet. Ververs het water liefst elke dag. Als tussendoortjes eten konijnen graag wortel, appel of speciale konijnensnoepjes die je in de dierenwinkel kunt kopen. Pas op met aardappelschillen en schillen in het algemeen. Vaak bevatten deze bestrijdingsmiddelen die je konijn erg ziek kunnen maken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw