Een Rottweiler....geen beginnershond


Publicatie datum:

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Gesponsorde koppelingen

Een Rottweiler is een enorme stoere robuuste hond. Ideaal om je veilig bij te voelen als je alleen thuis bent en heerlijk om met zo'n krachtige hond te wandelen en te laten zien dat u er de baas over kunt zijn. Maar is het allemaal wel zo makkelijk gezegd als gedaan...het opvoeden van een Rottweiler? Hoe blijft u de baas en neemt de hond niet zelf het heft in handen?

Vanaf 8 weken mag een Rottweilerpup weg bij zijn moeder en kan hij het nest verlaten om zijn leven te beginnen bij zijn nieuwe baasje. Vanaf datzelfde moment is het enorm belangrijk om de hond continu te laten socialiseren. Alles wat ooit op zijn pad kan komen, moet de pup nu al zoveel mogelijk leren kennen. Dat varieert van kinderen, volwassenen, andere dieren...maar ook drukke wegen, winkelcentra, spoorwegen, terrasjes enz.... Het gevaar bij een Rottweiler is namelijk dat angst in zijn leven om kan slaan naar agressie en dat het bijvoorbeeld een angsthapper kan worden, puur om zichzelf of zijn gezin te verdedigen. Ideaal voor inbrekers, maar minder fijn als u daardoor de regie verliest over uw hond en hij u bij wijze van spreken over het uitlaatveld sleept om zijn angst te lijf te gaan. 40 tot 50 kilo hond is tot meer in staat als u denkt.

Ook de zindelijkheid moet van dag 1 aangepakt worden. Uiteraard gebeuren er de eerste weken wat ongelukjes in huis...wordt dan niet kwaad op uw hond, maar neem hem direct naar buiten..wanneer u ziet dat het mis gaat. De hond moet doorkrijgen dat hij wel mag plassen, maar dan wel netjes buiten. Iedere keer weer oppakken en buiten zetten en hem goed belonen wanneer hij zijn behoefte buiten doet. Of dat nu met een snoepje is, een knuffel of lekker gek doen met de hond, dat maakt niet uit. Geduld is een schone zaak bij een Rottweiler. Velen van dit ras, hebben niet al te snel door wat de bedoeling is. Wees consequent maar laat een harde aanpak achterwege. Dit ras heeft namelijk een stabiele, consequente baas nodig! Een nee is een nee en een ja is een ja, ga niet zomaar overstag, maar blijf bij hetgene wat u verlangt van de hond. Dan voelt een Rottweiler zich het beste thuis en zal hij zich makkelijk aanpassen.

Wanneer de hond voor het eerst gaat zitten, zegt u het commandowoord er gelijk bij. We nemen gewoon even "zit". Geef hem dan een beloning en een aai over de bol en blijf dit een paar dagen doen, elke keer dat de hond gaat zitten. De pup zal snel doorkrijgen dat als hij gaat zitten, dat zeker beloond wordt. Na 2 tot 3 dagen, kunt u al rustig proberen het commando "zit"te geven en u zult zien dat de hond dat snel voor u zal doen. Beloon hem daarvoor geruime tijd veel. Zodra de hond dit commando onder de knie heeft is er een trucje om hem te laten liggen. Namelijk: in de zitstand een snoepje aan de hond laten zien en dat via zijn neus en zijn borst naar beneden te houden, tussen zijn poten door. De pup zal proberen het snoepje te volgen en daarboor moet hij door de knieen. Wanneer dit lukt, ook gelijk weer een commando zoals "af" eraan koppelen en blijven oefenen net als bij het zitten.

Dit waren even wat tips en trucs bij het opvoeden van een Rottweiler. Wat zeer belangrijk is om de hond stevig speelgoed te geven. Rubberen speelgoed is vaak erg geschikt. Ook Rottweilerpups gaan hun tanden wisselen en willen dan ergens op knagen en een gebit van zo'n grote hond heeft u liever niet in uw mooie bankstel of tapijt. Geef daarnaast de Rottweiler vooral de eerste 2 jaar goed voer dat aangepast is op zijn kilo's. een dierenarts of dierenspeciaalzaak weet u wel verder te helpen. De eerste 2 jaar groeit de hond namelijk snel en zijn botten worden erg zwaar. het lichaam moet geleidelijk groeien en daarvoor heeft hij bepaalde stoffen in het voer nodig.

Geef de moed nooit op, maar blijf consequent en positief de hond belonen en trainen. U krijgt er een lieve en toch waakse hond voor terug die uw maatje voor het leven is. Ze kunnen geweldig omgaan met kinderen en andere huisdieren en zelfs met vee. Vaak verrassend hoe lief een Rottweielr kan zijn met dat stoere uiterlijk. Hel veel trainplezier en een goed leven met uw hond gewenst!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Dieren

Het aanschaffen van een huisdier.

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Honden trucs

Honden trucs

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!