Een Rottweiler....geen beginnershond


Publicatie datum:

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Gesponsorde koppelingen

Een Rottweiler is een enorme stoere robuuste hond. Ideaal om je veilig bij te voelen als je alleen thuis bent en heerlijk om met zo'n krachtige hond te wandelen en te laten zien dat u er de baas over kunt zijn. Maar is het allemaal wel zo makkelijk gezegd als gedaan...het opvoeden van een Rottweiler? Hoe blijft u de baas en neemt de hond niet zelf het heft in handen?

Vanaf 8 weken mag een Rottweilerpup weg bij zijn moeder en kan hij het nest verlaten om zijn leven te beginnen bij zijn nieuwe baasje. Vanaf datzelfde moment is het enorm belangrijk om de hond continu te laten socialiseren. Alles wat ooit op zijn pad kan komen, moet de pup nu al zoveel mogelijk leren kennen. Dat varieert van kinderen, volwassenen, andere dieren...maar ook drukke wegen, winkelcentra, spoorwegen, terrasjes enz.... Het gevaar bij een Rottweiler is namelijk dat angst in zijn leven om kan slaan naar agressie en dat het bijvoorbeeld een angsthapper kan worden, puur om zichzelf of zijn gezin te verdedigen. Ideaal voor inbrekers, maar minder fijn als u daardoor de regie verliest over uw hond en hij u bij wijze van spreken over het uitlaatveld sleept om zijn angst te lijf te gaan. 40 tot 50 kilo hond is tot meer in staat als u denkt.

Ook de zindelijkheid moet van dag 1 aangepakt worden. Uiteraard gebeuren er de eerste weken wat ongelukjes in huis...wordt dan niet kwaad op uw hond, maar neem hem direct naar buiten..wanneer u ziet dat het mis gaat. De hond moet doorkrijgen dat hij wel mag plassen, maar dan wel netjes buiten. Iedere keer weer oppakken en buiten zetten en hem goed belonen wanneer hij zijn behoefte buiten doet. Of dat nu met een snoepje is, een knuffel of lekker gek doen met de hond, dat maakt niet uit. Geduld is een schone zaak bij een Rottweiler. Velen van dit ras, hebben niet al te snel door wat de bedoeling is. Wees consequent maar laat een harde aanpak achterwege. Dit ras heeft namelijk een stabiele, consequente baas nodig! Een nee is een nee en een ja is een ja, ga niet zomaar overstag, maar blijf bij hetgene wat u verlangt van de hond. Dan voelt een Rottweiler zich het beste thuis en zal hij zich makkelijk aanpassen.

Wanneer de hond voor het eerst gaat zitten, zegt u het commandowoord er gelijk bij. We nemen gewoon even "zit". Geef hem dan een beloning en een aai over de bol en blijf dit een paar dagen doen, elke keer dat de hond gaat zitten. De pup zal snel doorkrijgen dat als hij gaat zitten, dat zeker beloond wordt. Na 2 tot 3 dagen, kunt u al rustig proberen het commando "zit"te geven en u zult zien dat de hond dat snel voor u zal doen. Beloon hem daarvoor geruime tijd veel. Zodra de hond dit commando onder de knie heeft is er een trucje om hem te laten liggen. Namelijk: in de zitstand een snoepje aan de hond laten zien en dat via zijn neus en zijn borst naar beneden te houden, tussen zijn poten door. De pup zal proberen het snoepje te volgen en daarboor moet hij door de knieen. Wanneer dit lukt, ook gelijk weer een commando zoals "af" eraan koppelen en blijven oefenen net als bij het zitten.

Dit waren even wat tips en trucs bij het opvoeden van een Rottweiler. Wat zeer belangrijk is om de hond stevig speelgoed te geven. Rubberen speelgoed is vaak erg geschikt. Ook Rottweilerpups gaan hun tanden wisselen en willen dan ergens op knagen en een gebit van zo'n grote hond heeft u liever niet in uw mooie bankstel of tapijt. Geef daarnaast de Rottweiler vooral de eerste 2 jaar goed voer dat aangepast is op zijn kilo's. een dierenarts of dierenspeciaalzaak weet u wel verder te helpen. De eerste 2 jaar groeit de hond namelijk snel en zijn botten worden erg zwaar. het lichaam moet geleidelijk groeien en daarvoor heeft hij bepaalde stoffen in het voer nodig.

Geef de moed nooit op, maar blijf consequent en positief de hond belonen en trainen. U krijgt er een lieve en toch waakse hond voor terug die uw maatje voor het leven is. Ze kunnen geweldig omgaan met kinderen en andere huisdieren en zelfs met vee. Vaak verrassend hoe lief een Rottweielr kan zijn met dat stoere uiterlijk. Hel veel trainplezier en een goed leven met uw hond gewenst!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

De Russische dwerghamster als huisdier

Dit artikel beschrijft hoe een Russische dwerghamster gehouden kan worden en extra informatie over de leefwijze ervan.

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

De Border Collie

De Border Collie is een werklustige hond.

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken