Gifstigste dier ter wereld


Publicatie datum:

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen denken bij het giftigste dier op de wereld aan een gigantische slang. Nee het giftigste dier op de wereld is een kikkertje.

Gesponsorde koppelingen

En niet zomaar een kikkertje, maar de De Dendrobatidae helemaal voluit. In de hollandse mond wordt hij ook wel de pijlgifkikker genoemd. In het totaal zijn er wel 175 verschillende soorten, maar de giftigste van allemaal is de Phyllobates terribilis.

Deze kikker scheidt de zeer giftige stof batrachotoxine  uit en dat staat op botuline. Deze stof is nog giftiger dan tetrodoxine van een kogelvis. Er zijn wel meer uiterst giftige soorten van deze kikker, maar ik heb deze gekozen omdat deze kikker ten opzichte van de andere 27 keer meer gif produceert dan de andere en hij spant daarmee de kroon.

Wat gebeurt er als je het gif binnen krijgt?

Als dieren zoals slangen deze kikker toch opeten vertonen ze stuiptrekkingen en kronkelen ze een tijdje onregelmatig met hun bek wijd open. Dit doen ze tot ze sterven of de prooi weer terug uitspugen. Voor mensen is twee-tiende al genoeg om aan te sterven. Het gif van een kikker kan dan potentioneel dodelijk zijn voor 50 mensen.

Het voordeel van het gif

Ook de indianen die in de jungle leven kennen deze uiterst gevaarlijke kikker. Vaak vangen ze er een en dan roosteren ze hem levend. Tijdens het sterven geeft de kikker zijn gif prijs. De indianen dopen hier hun pijl punten in om deze ''te vergiftigen.'' Zo kunnen ze zeer effectief jagen. Een kikker kan 50 pijl punten ''vergiftigen.'' Zo is deze kikker ook aan zijn naam gekomen de pijl-gif-kikker.


Foobie gebruiker flappie16

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie dieren

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...