Guppie vissen


Publicatie datum:

Houden en kweken van guppies

Gesponsorde koppelingen

Guppievissen zijn een plezier om te houden. Je vindt ze in alle mogelijke kleuren en zijn erg makkelijk in onderhoud. Deze visjes kweken erg snel, ze worden daarom ook wel miljoenvisje genoemd. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening met moet houden, als je zelf ook wil starten met het houden van guppies.

Hoe begin ik eraan?

Om te beginnen moet je weten dat guppies tropische visjes zijn. Dit betekent dat je ze dus in warm water moet houden. De temperatuur kan varieëren tussen de 18 en 28 graden Celcius, maar ideaal is 22-25 graden. Het water moet ook voldoende zuurstof krijgen én er moeten schuilplaatsen voorzien worden. In de dierenzaak moet je dus volgende zaken kopen (deze licht ik nbader in het artikel toe):

- aquarium, afhankelijk van het aantal vissen beter te groot dan te klein
- temperatuurregelaar voor het water
- één of meerdere luchtfilters / pompen
- bodembedekking (steentjes, kiezels, ...)
- planten
- versiering naar eigen keuze, belangrijk is dat deze schuilplaatsen worden.
- voedsel voor de vissen
- eventueel een broedbakje
- en dan je vissen uiteraard

En nu?

Je hebt je bak, de steentjes liggen op de bodem, de temperatuurregelaar en filters zijn bevestigd. Vul de gehele bak nu met schoon leidingwater, tot ongeveer 10 centimeter van de rand. Kap je visjes er nog niet in! Je aquarium moet nu minstens een week 'indraaien', om het waterpeil stabiel te krijgen. Dit wil zeggen dat je de filters en zo aanzet, en de hele boel met bodembedekking en planten zeker een week gewoon laat staan. Pas dan kunnen er vissen in.

 Planten

Je kan kiezen tussen nepplanten en echte planten.
Nepplanten zijn makkelijker in onderhoud, ze zet ze gewoon tussen de steentjes en klaar. Echte planten zorgen echter voor meer zuurstof in het water, wat de waterkwaliteit ten goede komt. Vraag steeds uitleg in de winkel. De meeste planten groeien erg makkelijk tussen steentjes en dergelijke. Om op zeker te spelen kan ke een speciale ijzertablet tussen de steentjes leggen, wat de wortelgroei bevordert. In de winkel krijg je hier alle uitleg over.

Ok, en nu de visjes dan?

Je zal al vlug merken dat er een groot verschil is tussen mannentjes-en vrouwtjes guppen. De mannetjes zijn veel feller gekleurd, en hebben ook meerdere kleuren.
De vrouwtjes zijn 'soberder', en hebben een zwart stipje achteraan op de buik.
Ideaal voor de kweek is de regel: 1 mannetje per 3 vrouwtjes!
Doe je dit niet, gaan de mannetjes ofwel te vaak met elkaar vechten, ofwel krijgen de vrouwtjes geen minuut rust en gaan ze dood van de stress.
Prop je aquarium ook niet helemaal vol, vissen moeten voldoende ruimte voor zichzelf hebben in het aquarium. Hou er ook rekening mee dat guppies erg snel kweken en dat je algauw met een overvloed aan vissen zit.

Babyborrel!

Wanneer je 1 mannetje op drie vrouwtjes heb, zul je al snbel zien dat je vrouwtjes dikker en dikker worden. De zwarte stip onderaan hun buik wordt ook steeds groter. Dit betekent dat ze steeds verder in hun zwangerschap zijn.
Guppen zijn gemiddeld vier weken zwanger, maar afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit kan dit variëren tussen drie en zes weken.
Ze zijn ook in staat om sperma op te sparen! Dit wil zeggen dat ze van één paring verschillende keren kunnen bevallen, als zij de omstandigheden gunstig achten.
Staat je gup echt heel dik met een grote zwarte vlek (soms kun je zelfs de pupillen van de baby's daarin zien), dan nadert het moment van de bevalling. De meeste guppen gaan dan stil in een hoekje of op de bodem liggen, maar het kan ook zijn dat ze juist erg snel heen en weer gaan zwemmen. Na een poosje zal jij zelf het beste merken welk gedrag jouw hoogzwangere vis vertoont.

En dan... Over hoe een gup het beste bevalt bestaan nogal wat discussies.
Feit is dat de moeder, en de andere vissen, pasgeboren guppies gelijk opeten. Zo hou je er natuurlijk geen enkele over. Daarom zijn er speciaal ontwikkelde broedbakjes. Deze plaats je gewoon in je aquarium en je zet je hoogzwangere gup erin. Onderaan zit een roostertje waar de baby's doorheen vallen en veilig zitten. Plaats de mama-gup zo snel mogelijk terug bij de anderen!
Niet iedereen is echter enthousiast over deze methode. Zeker in de eerste maanden, als je nog niet goed weet wanneer je gup precies moet bevallen, kan het zijn dat je de vis onnodig dagenlang afzondert in de broedbak. Hierdoor krijgt de vis stress en dit kan ervoor zorgen dat ze de bevalling uitstelt, of dat de visjes doodgeboren worden. Soms overleeft mamavis het zelfs niet.

Wat is het alternatief dan?
Gewoon de bevalling laten gebeuren in het aquarium. Zorg voor voldoende planten en schuilplaatsen, dan kunnen de pasgeboren visjes zich gaan verstoppen. Uiteraard zullen ze het niet allemaal overleven, maar op deze manier hou je wel de sterkste en snelste over.
En als je weet dat een gup bijna altijd zwanger is en wel tot 70 baby's per worp kan krijgen, raakt je aquarium toch overbevolkt.

Je kan er ook voor kiezen om de baby's (als je ze vindt) uit het aquarium te scheppen en deze apart te stoppen in een broedbak. Deze methode, een combinatie van de twee voorgaande, is misschien nog de beste voor alle partijen.

De visjes groeien snel. Na ongeveer 4 tot 7 weken krijgen ze al kleur, en als ze groot genoeg zijn kunnen ze terug bij de andere vissen. Wacht hiermee toch zeker anderhalve tot twee maanden, anders worden ze nog gelijk verslonden, en is al je goede zorg voor niks geweest.
Hou er ook rekening mee dat deze jongen na 7 weken als geslachtsrijp zijn!!! Ja ze zijn er vlug bij, die guppies...

Voeding

In de gespecialiseerde zaken heb je een overvloed aan voedsel voor de vissen.
Je kan kiezen uit gedroogde vlokken, of levend voer dat je ingevroren koopt (bijvoorbeeld rode muggenlarven).
Ideaal is eigenlijk om deze twee soorten te combineren.
Geef je vissen muggenlarven ongeveer twee maal in de week, want dit voedsel is erg vet. De andere dagen geef je verschillende keren per dag kleine porties droogvoer dat je fijnmaalt tussen je vingers. Vergeet ook je baby's niet als ze apart zitten! (hiervoor is ook speciaal voer te krijgen, maar fijne snippers vlokken werken ook).
Een fout die veel mensen maken, is dat ze hun vissen overvoederen, en da's echt niet zo gezond voor de beestjes. Ze kunnen echt wel met wat minder ook. Beter iets te weinig voedsel dus, dan te veel.

Water

Ook al werken je filters nog zo goed, vroeg of laat wordt het water vies. Belangrijk is dat je de waterkwaliteit goed in het oog blijft houden. Hievoor gebruik je een testkit die je in de speciaalzaak koopt. De verkopen zal je helpen met de ideale waarden, want deze varieëren door middel van je woonplaats, grootte van de bak, temperatuur, soort vissen, enz...

Eénmaal per week een derde van het water verversen is een goede regel. Met een maatbeker schep je dit deel water uit het aquarium, en je vult het bij met schoon water. Op deze manier moeten je vissen niet te hard wennen aan compleet nieuwe waterwaarden.

Zoals je ziet komt er héél wat kijken bij het houden van een aquarium, maar het is een interessante en leuke hobby.
Succes ermee!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Honden trucs

Honden trucs

deense dog

1 van de grootste honden

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Iets om over na te denken voordat je een hond aanschaft.

Zeker voor het nemen van een hond geldt: bezint eer gij begint.

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

De hamerhaai

hamerhaai

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?