Haaien in de Noordzee


Publicatie datum:

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Gesponsorde koppelingen

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien gevaarlijk of niet? Kunnen we gewoon zwemmen in de Nederlandse zee?

 

 Leven er haaien in onze Noordzee?

 Ja, er zwemmen zeker haaien in onze Noordzee, dat zijn vooral grondhaaien. Vaak worden deze haaien gevangen als bijvangst als vissers sleepnetten gebruiken om  andere vissen te vangen.  Hierdoor hebben deze haaien het ook zwaar te verduren. Het duurt een aantal jaar voor ze volwassen zijn, soms wel 10 jaar voor ze zich kunnen voortplanten, dan zijn ze lang drachtig (soms wel 2 jaar) en leggen ze nog eens weinig eieren. Hierdoor worden er niet veel haaien geboren. De meeste haaien worden 20 tot 30 jaar.  Het is niet de bedoeling dat deze haaien worden gevangen door de vissers, maar het gebeurt wel. In Nederland staan twee soorten haaien op de rode lijst  (bedreigde dieren- en plantensoorten), de gevlekte gladde haai en de ruwe haai.

De grondhaaien struinen de bodem af naar krabbetjes, kleine visjes, schelpdieren, wormen en ook dode dieren. Hun bek zit dan ook wat meer naar beneden.  In principe kunnen ze natuurlijk bijten maar dat komt (haast) nooit voor.  Ze moeten zich dan wel heel erg bedreigd voelen, nog liever zwemmen ze weg.  Rond de Zeeuwse kust en bij de Waddeneilanden komen meer en grotere haaien voor door het voedselaanbod. De Noordzee is in de loop der tijd een stuk schoner geworden en ook warmer, dus de haaiensoorten kunnen zich gaan uitbreiden richting onze Noordzee. Maar behalve af en toe een verdwaalde grote haai is dit nog niet gebeurd.

Vroeger zwommen er een 20-tal soorten haaien in onze Noordzee, tegenwoordig zijn dat er een stuk minder.  De doornhaai en de  hondshaai komen wat meer voor, de gladde haai en de ruwe haai al minder. Heel soms komen er ook grotere soorten voor zoals de haringhaai, de voshaai, de Groenlandse haai en de reuzenhaai. Maar meestal zwemmen die niet voor onze Nederlandse kust. 80% Van de haaien in de wereld is niet groter dan 2 meter. Om gevaarlijk te zijn voor mensen moet een haai minimaal 2 meter zijn.

De hondshaaien bijvoorbeeld zijn kleine, ongeveer één meter grote haaien. Het zijn voor mensen ongevaarlijk bodemhaaien, ze zijn het kleinst en het vriendelijkst. Ze komen niet graag in het ondiepe kustwater, dus je zult ze niet snel tegen komen. De aangespoelde eieren kun je wel op het strand vinden, die zitten dan vaak vast aan zeewier en –beplanting. Als de kapsels 2,5 bij 6 centimeter zijn dan zijn ze van de hondshaai. De hondshaai is absoluut niet gevaarlijk, hij kan niet eens in je teen bijten al zou hij dat willen.

De reuzenhaai komt soms voor in de Noordzee. Laat je niet afschrikken door de naam. Ze kunnen 10 tot 15 meter lang worden en wel 4000 kilo wegen. Maar het zijn ongevaarlijke tandenloze planktoneters. Ze komen over de hele wereld voor in niet tropisch kustwater, overal waar voedselrijk water is. Bij de Noordzee is dat vooral bij de Noorse kust, maar bij de trek komen ze ook bij de Nederlandse kust voor. Het is de op één na grootste haaiensoort. De reuzenhaai lijkt voor een leek wel wat op een witte haai. Voor een gevaarlijke haaiensoort in onze Noordzee moeten we zelfs 20 miljoen jaar terug in de tijd. Toen zwommen er verschillende grote haaiensoorten rond, waar nu nog steeds de tanden van aanspoelen.

Het lijkt erop dat we voor wat de haaien betreft veilig kunnen zwemmen in onze Noordzee. De bodemhaaien zullen vrijwel nooit bijten en komen niet zo dicht langs de kust voor. De grote reuzenhaai heeft geen tanden en eet plankton. Alleen bij de Waddeneilanden en de in de Zeeuwse wateren komen wat grotere soorten voor vanwege het voedselaanbod, hier zullen ook de meeste ‘verdwaalde’ gasten voorkomen. Er is nog nooit melding gedaan van een haaienbeet of –aanval voor onze Noordzeekust.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Start je eigen aquarium in 4 stappen

een aquarium houden is veel makkelijker dan wat mensen denken. in dit artikel zie je hoe simpel het eigenlijk is.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

Kittens

De verzorging van een kitten

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

hond in het asiel

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Spijsvertering van herkauwers

Spijsvertering van herkauwers

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie