Haaien in de Noordzee


Publicatie datum:

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Gesponsorde koppelingen

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien gevaarlijk of niet? Kunnen we gewoon zwemmen in de Nederlandse zee?

 

 Leven er haaien in onze Noordzee?

 Ja, er zwemmen zeker haaien in onze Noordzee, dat zijn vooral grondhaaien. Vaak worden deze haaien gevangen als bijvangst als vissers sleepnetten gebruiken om  andere vissen te vangen.  Hierdoor hebben deze haaien het ook zwaar te verduren. Het duurt een aantal jaar voor ze volwassen zijn, soms wel 10 jaar voor ze zich kunnen voortplanten, dan zijn ze lang drachtig (soms wel 2 jaar) en leggen ze nog eens weinig eieren. Hierdoor worden er niet veel haaien geboren. De meeste haaien worden 20 tot 30 jaar.  Het is niet de bedoeling dat deze haaien worden gevangen door de vissers, maar het gebeurt wel. In Nederland staan twee soorten haaien op de rode lijst  (bedreigde dieren- en plantensoorten), de gevlekte gladde haai en de ruwe haai.

De grondhaaien struinen de bodem af naar krabbetjes, kleine visjes, schelpdieren, wormen en ook dode dieren. Hun bek zit dan ook wat meer naar beneden.  In principe kunnen ze natuurlijk bijten maar dat komt (haast) nooit voor.  Ze moeten zich dan wel heel erg bedreigd voelen, nog liever zwemmen ze weg.  Rond de Zeeuwse kust en bij de Waddeneilanden komen meer en grotere haaien voor door het voedselaanbod. De Noordzee is in de loop der tijd een stuk schoner geworden en ook warmer, dus de haaiensoorten kunnen zich gaan uitbreiden richting onze Noordzee. Maar behalve af en toe een verdwaalde grote haai is dit nog niet gebeurd.

Vroeger zwommen er een 20-tal soorten haaien in onze Noordzee, tegenwoordig zijn dat er een stuk minder.  De doornhaai en de  hondshaai komen wat meer voor, de gladde haai en de ruwe haai al minder. Heel soms komen er ook grotere soorten voor zoals de haringhaai, de voshaai, de Groenlandse haai en de reuzenhaai. Maar meestal zwemmen die niet voor onze Nederlandse kust. 80% Van de haaien in de wereld is niet groter dan 2 meter. Om gevaarlijk te zijn voor mensen moet een haai minimaal 2 meter zijn.

De hondshaaien bijvoorbeeld zijn kleine, ongeveer één meter grote haaien. Het zijn voor mensen ongevaarlijk bodemhaaien, ze zijn het kleinst en het vriendelijkst. Ze komen niet graag in het ondiepe kustwater, dus je zult ze niet snel tegen komen. De aangespoelde eieren kun je wel op het strand vinden, die zitten dan vaak vast aan zeewier en –beplanting. Als de kapsels 2,5 bij 6 centimeter zijn dan zijn ze van de hondshaai. De hondshaai is absoluut niet gevaarlijk, hij kan niet eens in je teen bijten al zou hij dat willen.

De reuzenhaai komt soms voor in de Noordzee. Laat je niet afschrikken door de naam. Ze kunnen 10 tot 15 meter lang worden en wel 4000 kilo wegen. Maar het zijn ongevaarlijke tandenloze planktoneters. Ze komen over de hele wereld voor in niet tropisch kustwater, overal waar voedselrijk water is. Bij de Noordzee is dat vooral bij de Noorse kust, maar bij de trek komen ze ook bij de Nederlandse kust voor. Het is de op één na grootste haaiensoort. De reuzenhaai lijkt voor een leek wel wat op een witte haai. Voor een gevaarlijke haaiensoort in onze Noordzee moeten we zelfs 20 miljoen jaar terug in de tijd. Toen zwommen er verschillende grote haaiensoorten rond, waar nu nog steeds de tanden van aanspoelen.

Het lijkt erop dat we voor wat de haaien betreft veilig kunnen zwemmen in onze Noordzee. De bodemhaaien zullen vrijwel nooit bijten en komen niet zo dicht langs de kust voor. De grote reuzenhaai heeft geen tanden en eet plankton. Alleen bij de Waddeneilanden en de in de Zeeuwse wateren komen wat grotere soorten voor vanwege het voedselaanbod, hier zullen ook de meeste ‘verdwaalde’ gasten voorkomen. Er is nog nooit melding gedaan van een haaienbeet of –aanval voor onze Noordzeekust.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Vervelende dierenharen gemakkelijk verwijderen!

Tips om vervelende dierenharen te verwijderen en om de ruiperiode te verkorten.

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

De Border Collie

De Border Collie is een werklustige hond.

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

De Zieke hond

De zieke hond

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?