Het Friese Paard


Publicatie datum:

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Gesponsorde koppelingen

Het Friese paard werd vroeger (ongeveer 1000 jaar voor Christus) door de Romeinen gebruikt als trekpaard. In de kruistochten deed het Friese paard dienst als ridderpaard. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw Nederland veroverden kwam er Andalusisch bloed bij. In de 19e eeuw werd het Friese paard met lichtere paarden gekruist.

Je hebt twee soorten Friese paarden: het oudere forse type en het slankere rijpaard type.

Gesponsorde koppelingen

Het Friese paard is geschikt als vrijetijds- en showpaard. De hoge gangen van het Friese paard zijn heel erg populair. Een Fries is ook erg geschikt als menpaard.

Friezen zijn helemaal zwart, eventueel een klein wit kolletje op het voorhoofd wordt nog goed gekeurd. Als het paard nog andere aftekeningen heeft wordt dat niet goedgekeurd.  De manen, staart en kootbeharing zijn lang en golvend. Het hoofd straalt veel intelligentie uit. De hals is hoog ingeplant en de Fries heeft een korte romp. De oren van de Fries zijn kort en beweeglijk.

Het Friese paard is ook zeer geschikt voor beginners door zijn betrouwbare karakter.

De gemiddelde stokmaat van de Fries is ongeveer 1.52 meter.

Het hoofd van de Fries is niet te lang en voldoende breed. De punten van de kleine oren staan iets naar elkaar toe. De ogen zijn groot. Het paard heeft ruime neusgaten, gesloten lippen en goed op elkaar passende tanden. De hals is lichtgebogen met een manenkam. Een onderhals wordt niet zo graag gezien. De schoft loopt mooi in de rug over en mag niet te plat zijn. De rug mag niet te lang zijn en goed bespierd. De benen zijn breed, sterk en goed gespierd. De staart mag niet te laag ingeplant zijn. De hoek bij het spronggewricht is 150 graden en bij de achterbenen maakt de koot een hoek van 55 graden ten opzichte van de bodem.

 

Voeding en verzorging

Friese paarden moeten in het algemeen sober gevoerd worden maar moeten wel genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen. De keuze van het krachtvoer is dus erg belangrijk!

Dit paard kan dag en nacht op de wei staan. 's Winters is het beter om het paard een deken op te doen zodat zijn vacht niet te dik wordt. Met een te dikke vacht gaat het paard eerder zweten tijdens het rijden. Het duurt dan erg lang voordat het paard is drooggestapt.

 

Een bekende rasvertegenwoordiger is Jesse. Deze is geboren uit de stermerrie Jildau J. en daarmee uit een sterke lijn die staat voor goede en degelijke paarden.

 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup