Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek


Publicatie datum:

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

Gesponsorde koppelingen

Denk aan het beeld van een eenzame cowboy die op zijn trouwe paard richting de zonsondergang rijdt. Dit geromantiseerde beeld is stereotiep, maar feit blijft dat het Quarter Horse het westernpaard bij uitstek is. Ontdek meer over dit bijzondere ras.

 

 Het Quarter Horse

Waar komt de naam vandaan?

Het Quarter Horse blinkt uit bij het overbruggen van de kwart mijl. Het is een van de snelste paardenop de kortste afstand.

 

Geschiedenis

Het Quarterhorse stamt af van de paarden die de Spaanse ontdekkingsreizigers in de 17e en 18e eeuw mee zich mee namen naar Amerika. Later werden deze van oorsprong Spaanse paarden gekruist met andere paarden uit Europa die de Engelse kolonisten met zich mee brachten. Ze wilden graag een veelzijdig werkpaard verkrijgen. Er was veel vraag naar betrouwbare atletische paarden om met vee te werken. Later werd het paardenrennen naast het gewone werk steeds belangrijker. Het Quarter Horse ontwikkelde zich tot een paard met een sterke achterhand met een vliegende galopstart. De vraag naar deze paarden voor de koersen nam af toen het volbloedrennen populairder werd. Door de mechanisatie van de landbouw werden veel paarden overbodig. Tegenwoordig is het Quarter Horse erg in trek bij de recreatieruiters en op het wedstrijdvlak. Het American Horse Association is opgericht in 1940. Dit is het grootste stamboek ter wereld.

 

Kenmerken

Het Quarter Horse heeft een breed en kort hoofd. Het lijf is compact en gespierd. De schouders zijn rond en de achterhand hoort goed gespierd te zijn. Er zijn 17 erkende kleuren. De stokmaat ligt ongeveer tussen de 143 en 160 cm. Het Quarter Horse kan niet alleen snel accelereren, maar is ook ontzettend wendbaar. Dit is duidelijk terug te zien in de westernsport.

 

Karakter

Quarter Horses horen een evenwichtig, ‘cool’ karakter te hebben. Ze zijn leergierig en trouw. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen. Al deze eigenschappen zijn logisch als je kijkt naar het oorspronkelijke fokdoel van dit ras. Het Quarter Horse moest een stabiel paard zijn tijdens het werk op de boerderij of tijdens het veedrijven.

 

Gebruiksmogelijkheden

Quarter horses worden nog steeds ingezet bij het Quarter horse rennen. Dit begint opnieuw weer populair te worden. Veel Quarter horses zijn ideale recreatiepaarden. Het Quarter Horse domineert de westernsport over de hele wereld. Veel onderdelen in deze sport geven weer waar dit ras in uitblinkt: Snelheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid. Voorbeelden van westerndisciplines zijn: Trail (rijden in een parkoers met obstakels zoals een brug en hek), Reining (diverse patronen in galop) en Barrel Racing.

 

De Quarter Horse in Nederland

De Western Ruiter Associatie Nederland (WRAN) organiseert westernwedstrijden. In deze wedstrijden mogen ook andere paardenrassen starten, maar de Quarter Horses zijn vaak ik de meerderheid aanwezig. De Dutch western Riding Organisation organiseerde voor het eerst oin 2011 het Dutch Riding Festival. Dit evenement is met veel belangstelling en enthousiasme  door het publiek ontmoet.

 

Een Quarter Horse kopen

Weet vantevoren goed wat u met uw paard wilt gaan doen. Wilt u er recreatief mee gaan rijden of wedstrijden gaan starten? Wat voor wedstrijden u gaat rijden, maakt ook veel verschil. Een reiningpaard heeft andere kwaliteiten nodig dan een Pleasurepaard. Laat u goed informeren en neem het liefst een deskundige (bijvoorbeeld een trainer) mee. Laat het paard door de dierenarts keuren voordat de koop bezegeld wordt. Paarden zijn te koop via de website van de WRAN, via Quarter Horse fokkers, Marktplaats etc. Neem ook eens een kijkje op de paardensite Bokt.nl. Op de forums kunt u nog veel meer informatie vinden of vragen stellen.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

Honden trucs

Honden trucs

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Honden

Oorsprong hond

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

De Nieuw-Zeelandse takahe: Een zeldzame loopvogel

Dit artikel gaat over de takahe, een bijzondere vogel die je vast niet bekend in de oren klinkt!

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn