Hoe leert een hond?


Publicatie datum:

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Gesponsorde koppelingen

Een hond leert van zijn fouten en successen. Een hond die zijn neus brandt aan een hete kachel, zal een volgend keer de nodige afstand ten opzichte van de kachel bewaren en een hond die per ongeluk op de pedaal van de prullebak stapt en zo ontdekt dat hij daar lekker eten uit kan halen, zal proberen om dat vaker te doen.

Het leren van een hond

Een hond kijkt naar wat zijn gedrag hem oplevert. Als de situatie hem angst, pijn of een onprettig gevoel oplevert, dan zal hij van nature niet geneigd zijn om dat gedrag te herhalen. Als zijn gedrag echter een leuk, positief effect had, dan zal hij proberen om dit nog eens te bereiken. DIt leren gebeurt dus grotendeels onbewust. Om een hond iets aan te leren, maken we dan ook gebruik van deze principes.

Vroegere africhtingsmethodes

Vroeger werd er gedacht dat de hond vooral duidelijk moest weten wie de baas was en werd er vooral gewerkt met straffen. Bij straffen ontstaat er angst en spanning bij de hond en dat belemmert het leren. De hond voelt zich niet uitgedaagt om iets anders te proberen, maar probeert vooral niets verkeerd te doen. Dit maakt het aanleren van nieuwe dingen ontzettend moeilijk.

Nieuwe methodes

Tegenwoordig weten we dat een training waarbij alleen maar beloond wordt veel effectiever is. De hond kan dan al zijn energie steken in het leren 'braaf' te zijn. Door niet te straffen ontstaat er een 'open klimaat', waarbij de hond vrij is om uit te proberen wat nou precies goed gedrag is. De hond gaat de beloning en het succes proberen uit te lokken en neemt dus actief deel aan het leerproces.

Leren door belonen

Honden zijn gevoelig voor beloning! Goed gedrag moet dan ook veelvuldig worden beloond. De hond zal dit gedrag graag herhalen en uiteindelijk zal het een gewoonte worden. Een beloning hoeft niet per definitie voer te zijn, een vrolijke stem, een aai of een spelletje spelen kunnen ook prima beloningen zijn. De beloning moet wel tijdens of direct na het goede gedrag worden gegeven om het gewenste effect te hebben, omdat honden geen goed geheugen hebben.

Spelenderwijs leren

Om honden iets te leren is het handig om gebruik te maken van de situatie. Als je ziet dat de hond wil gaan liggen, zeg dan snel 'AF'. Dat was hij toch al van plan, maar wanneer je er een commando aan geeft, lijkt het net alsof het jouw idee was. Door spelenderwijs te oefenen met commando's, gaat de hond een betekenis koppelen aan een gesproken woord.

Voorkomen van ongewenst gedrag

Natuurlijk is er bij de opvoeding ook sprake van ongewenst gedrag. Het makkelijkste is om dit gedrag te proberen te voorkomen. Zo hoef je de hond ook niet te straffen. Het is handig om de hond in een bench (kamerkennel) te doen, wanneer je hem niet in de gaten kan houden. Hij kan dan ook niet leren hoe leuk het is om aan de snoeren van de televisie te gaan knagen. Als je wel in de buurt bent en ziet dat de hond iets wil gaan doen wat niet mag, dan kan je hem afleiden met een speeltje. Laat ook voldoende hondenspeelgoed op de grond slingeren, zodat er altijd iets is wat de hond wél mag.

Ongewenst gedrag negeren

Wanneer het ongewenste gedrag niet te voorkomen is, dan zal je daar als baas op moeten reageren. Hierbij is er sprake van situaties die je kan negeren en situaties die je niet kan negeren. Het negeren van ongewenst gedrag heeft vaak het beste resultaat, want hoe gek het ook klinkt, straf kan een beloning zijn.

Als je aan de telefoon zit en de hond gaat piepen of blaffen om je aandacht te trekken, dan kan je dit gedrag negeren. Het gewenste effect (jouw aandacht trekken) blijft dan uit, de hond heeft geen positief effect gehaald en zal leren dat het geen zin heeft om te piepen of blaffen. Zijn gedrag levert hem niets op, dus zal hij het uiteindelijk achterwege laten. Let hierbij wel goed op, dat de hond volledig genegeerd wordt. Alleen omkijken kan al een aanmoediging zijn om nog harder te blaffen!

Ongewenst gedrag doorbreken

Maar in sommige situaties kan ongewenst gedrag niet genegeerd worden, bijvoorbeeld wanneer de hond zijn tanden in uw bank heeft gezet. Probeer in eerste instantie door het gedrag te doorbreken, door een geluid te maken, in uw handen te klappen of bijvoorbeeld een sleutelbos op de grond te laten vallen. De hond is afgeleidt en stopt even met zijn handeling om te kijken wat er gebeurt. Op dat moment kunt u een alternatief aanbieden, waar de hond wél in mag bijten en vervolgens kunt u de hond weer belonen.

Correcties

In sommige situaties is het onvermijdelijk en moet de hond toch gecorrigeerd worden. Het corrigeren van een hond kan alleen op heterdaad, dat wil zeggen binnen een halve of hele seconde na aanvang van het ongewenste gedrag. Straf die achteraf wordt gegeven, zal de hond niet in verband brengen met zjin slechte daad.

Gebruik voor het corrigeren het woord 'nee' of 'foei', wanneer u dit laag en boos laat klinken, zal de hond begrijpen dat hij iets verkeerd doet. Aan de houding van uw hond kunt u zien of de hond de correctie heeft begrepen; wanneer de hond zich klein maakt (lage staart of lage romp) en de oortjes staan naar achteren, dan heeft de hond uw boodschap begrepen, de hond is immers onderdanig. U moet dan onmiddelijk ophouden met bestraffen.

Het commando 'nee' gebruiken

Het is verstandig om de hond al vroeg het commando 'nee' aan te leren. U kunt dit doen door de hond in elke hand (met open handpalmen) een snoepje aan te bieden. De eerste hand waar de hond naar toe gaat, sluit u (dichte vuist) terwijl u nee zegt. Dit hoeft niet boos te klinken. Oefen dit meerdere malen en breid de oefening uit als het goed gaat. Leg de snoepjes eens op de grond of op de tafel. Wanneer de hond er vanaf blijft, krijgt hij van u een beloning. Zo leert de hond, dat het woord 'nee' betekent dat hij moet stoppen met iets wat hij wil doen of hebben, maar daarvoor in de plaats een beloning krijgt van de baas. Wanneer de hond een snoepje of brokje laat liggen als u 'nee' zegt, dan heeft hij de betekenis van het woord begrepen en kunt u het gaan gebruiken.

Het leergedrag van de hond hangt dus altijd af van het effect van zijn gedrag! Als u daar op een goede manier gebruik van weet te maken, zal de relatie met uw hond verbeteren. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie dieren

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!

Honden

Oorsprong hond

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht