Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem


Publicatie datum:

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Gesponsorde koppelingen

Je kent dat wel, je bent eenzaam en zoekt een trouw maatje. Je vind dit uiteindelijk in een trouwe viervoeter. Je gaat een hond of kat aanschaffen van uit een asiel of fokker. Je bent helemaal gelukkig met je nieuwe vriendje, maar dan... een kaal plekje. Niets aan de hand denk je eerst, maar dan veranderd het kale plekje in een groter kaal plekje en je dier kan niet meer stoppen met krabben, verliest gewicht en kijkt zielig uit zijn oogjes. Je weet niet meer wat je moet doen. Hier vind je handige tips en must do's bij de verzorging van een hond of kat met een huidprobleem.

Huidproblemen bij de hond en kat zijn er in allerlei gradaties, en kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. de een ontwikkeld een allergie en de ander heeft last van een huidziekte. het ene probleem is zo opgelost terwijl het andere probleem jaren of soms een heel leven duurt.

als eerste is een goede vachtverzorging een vereiste. Je kan hierbij denken aan het gebruik van vlooiendruppels, champoo's, olies of vetten voor door het eten of als lekkernij (te koop bij iedere dieren speciaalzaak). daarnaast is het aante raden je hond of kat regelmatig te kammen of borstelen. Niet alleen de losse haren, maar ook schilfers haal je hiermee uit de vacht.

mocht, ondanks je goede (vacht)verzorging, er toch een huidprobleem ontstaan, raadpleeg dan je dierenarts. deze kan doormiddel van een bloed en huid onderzoek er achterkomen waar je hond of kat last van heeft. Zo heeft de een last van een parasiet terwijl de andere een ernstige allergie heeft. Bij elk huid probleem geldt, hoe eerder je er mee naar de arts gaat, hoe eerder je erbij bent, hoe beter het voor het dier is en hoe groter de kans dat het over gaat.

De dieren arts past zijn behandeling aan op de uitslagen van het onderzoek. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je zo wie zo een champoo voorgeschreven krijgt die enkel te koop is bij dierenarts praktijken. dit zijn meestal specialistische medicinale champoos met een anti jeuk werking, en of een vochtinbrengende werking die een vette schilferige huid moeten verminderen. Het vergt wel tijd en engergie. Je dient je hond of kat in het begin 2 keer in de week te wassen met de champoo door deze in te masseren, uit te spoelen, weer in te masseren, 10 minuten in te laten trekken en dan weer uit te spoelen.

afhankelijk van de onderzoeken zal de dierenarts medicatie voorschrijven. dit kan een antibioticakeur zijn of een prednison injectie die altijd wel werkt. Let wel op de werking hiervan is tijdelijk, maar soms is herhaling bij het afnemen van het probleem niet noodzakelijk. Ook kan het een hyposensibilisatie behandeling zijn die levenslang volgehouden moet worden. Dit geubeurt alleen bij de extreme gevallen van een atopische huid door ernstige allergie. Soms als het probleem dusdanig ernstig is geworden kan de dierenarts er voor kiezen om een korte periode atopica voor te schrijven. Erg duur maar zeer doeltreffend.

Kortom een huidprobleem bij de hond of kat is niet het einde van de wereld en zeker geen reden om het dier in te laten slapen. Luister goed naar advies en behandeling van de dierenarts of specialistische dierenarts. doe wat ze zeggen en je zal zien dat het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt en dat de vacht al na zo'n 2 weken na gestart te zijn met de behandeling terug begint te groeien en de jeuk verminderd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Kittens

De verzorging van een kitten

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.