Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem


Publicatie datum:

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Gesponsorde koppelingen

Je kent dat wel, je bent eenzaam en zoekt een trouw maatje. Je vind dit uiteindelijk in een trouwe viervoeter. Je gaat een hond of kat aanschaffen van uit een asiel of fokker. Je bent helemaal gelukkig met je nieuwe vriendje, maar dan... een kaal plekje. Niets aan de hand denk je eerst, maar dan veranderd het kale plekje in een groter kaal plekje en je dier kan niet meer stoppen met krabben, verliest gewicht en kijkt zielig uit zijn oogjes. Je weet niet meer wat je moet doen. Hier vind je handige tips en must do's bij de verzorging van een hond of kat met een huidprobleem.

Huidproblemen bij de hond en kat zijn er in allerlei gradaties, en kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. de een ontwikkeld een allergie en de ander heeft last van een huidziekte. het ene probleem is zo opgelost terwijl het andere probleem jaren of soms een heel leven duurt.

als eerste is een goede vachtverzorging een vereiste. Je kan hierbij denken aan het gebruik van vlooiendruppels, champoo's, olies of vetten voor door het eten of als lekkernij (te koop bij iedere dieren speciaalzaak). daarnaast is het aante raden je hond of kat regelmatig te kammen of borstelen. Niet alleen de losse haren, maar ook schilfers haal je hiermee uit de vacht.

mocht, ondanks je goede (vacht)verzorging, er toch een huidprobleem ontstaan, raadpleeg dan je dierenarts. deze kan doormiddel van een bloed en huid onderzoek er achterkomen waar je hond of kat last van heeft. Zo heeft de een last van een parasiet terwijl de andere een ernstige allergie heeft. Bij elk huid probleem geldt, hoe eerder je er mee naar de arts gaat, hoe eerder je erbij bent, hoe beter het voor het dier is en hoe groter de kans dat het over gaat.

De dieren arts past zijn behandeling aan op de uitslagen van het onderzoek. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je zo wie zo een champoo voorgeschreven krijgt die enkel te koop is bij dierenarts praktijken. dit zijn meestal specialistische medicinale champoos met een anti jeuk werking, en of een vochtinbrengende werking die een vette schilferige huid moeten verminderen. Het vergt wel tijd en engergie. Je dient je hond of kat in het begin 2 keer in de week te wassen met de champoo door deze in te masseren, uit te spoelen, weer in te masseren, 10 minuten in te laten trekken en dan weer uit te spoelen.

afhankelijk van de onderzoeken zal de dierenarts medicatie voorschrijven. dit kan een antibioticakeur zijn of een prednison injectie die altijd wel werkt. Let wel op de werking hiervan is tijdelijk, maar soms is herhaling bij het afnemen van het probleem niet noodzakelijk. Ook kan het een hyposensibilisatie behandeling zijn die levenslang volgehouden moet worden. Dit geubeurt alleen bij de extreme gevallen van een atopische huid door ernstige allergie. Soms als het probleem dusdanig ernstig is geworden kan de dierenarts er voor kiezen om een korte periode atopica voor te schrijven. Erg duur maar zeer doeltreffend.

Kortom een huidprobleem bij de hond of kat is niet het einde van de wereld en zeker geen reden om het dier in te laten slapen. Luister goed naar advies en behandeling van de dierenarts of specialistische dierenarts. doe wat ze zeggen en je zal zien dat het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt en dat de vacht al na zo'n 2 weken na gestart te zijn met de behandeling terug begint te groeien en de jeuk verminderd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

hond in het asiel

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet