Hoera, we krijgen een puppy!


Publicatie datum:

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Gesponsorde koppelingen

veilig puppy speelgoed

De meeste mensen die een puppy aanschaffen willen hun kleine lieveling het liefst overladen met allerlei leuke spulletjes en speeltjes. In dit artikel leg ik uit waarom het niet verstandig is om Uw pup in het begin heel veel verschillend speelgoed te geven en welk speelgoed wel en niet geschikt is.

veilig en verantwoord kauwplezier

Eindelijk is het dan zover: Uw pup mag vandaag met U, zijn nieuwe baasje, mee naar huis. Een heel nieuwe plek om te spelen, te leren en te ontdekken. En er valt natuurlijk ontzettend veel te ontdekken voor zo'n kleine pup. Om te voorkomen dat Uw kleine schat Uw hele interieur sloopt is het belangrijk dat hij zo snel mogelijk leert waar hij wel en niet zijn tandjes in mag zetten. U kunt hem dit het snelst leren door hem in het begin maximaal 3 "speeltjes" te geven. Als namelijk de hele vloer bezaaid ligt met allerlei speelgoed dan is het voor de hond erg moeilijk te onderscheiden wat wel en niet voor hem bedoeld is en zal hij alles wat er in huis ligt of staat aan een onderzoek onderwerpen met zijn ontzettend scherpe puppy-tandjes.

Als allereerste speeltje is een lap (bijv. een oude handdoek of T-shirt) met de geur van het nest waar de pup uit komt, zeer geschikt. Sommige fokkers zorgen zelf al voor zo'n lap (informeer hier vantevoren even naar). Als dit niet het geval is kunt U zelf een lap meenemen als U de pup op gaat halen en aan de fokker vragen of hij hiermee de moederhond wil afwrijven of dat U dit zelf mag doen. Vergeet hierbij vooral de buik van de moederhond niet. Op deze manier creëert U voor Uw pup een heel eigen speeltje dat hij ook zeker als het zijne zal beschouwen door de zeer vertrouwde geur die er aan zit. Was de lap de eerste weken beslist niet, ook al heeft Uw puppy hem vies gemaakt; door het verlies van de geur zal dit speeltje voor Uw pup niet meer interessant zijn.

Omdat pups erg graag kauwen is het verstandig om als tweede speeltje een kauwbot aan te schaffen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar een bot van buffelhuid dat in elke dierenspeciaalzaak te koop is en vaak ook in supermarkten. Koop een bot dat eigenlijk te groot is voor Uw puppy omdat de uiteinden zacht worden als de pup er op kauwt en bij een klein kluifje zou hij al snel kunnen proberen om het in zijn geheel in te slikken, met alle gevolgen vandien. U zult al gauw zien dat Uw pup met smaak steeds kleine stukjes van de kluif opeet en daarom is het verstandig om deze weg te gooien zodra er nog maar een stuk over is dat in zijn geheel in de bek van Uw up past. Als U dat zonde vindt bedenk dan dat bijv. een nieuwe salontafel duurder is dan een nieuwe buffelkluif!

Als derde en laatste speeltje is een tennisbal heel geschikt omdat U hier samen met Uw pup mee kunt spelen; leuk en leerzaam! Ga in het begin op de grond zitten, probeer de aandacht van Uw hondje op de bal te vestigen en rol hem een eindje weg. In het begin zult U zelf de bal terug moeten halen maar al gauw zal Uw pup dat doen en hem bij U terugbrengen als U hem enthousiast aanmoedigd en bij zijn naam roept. Als U klaar bent met spelen legt U de bal weg om te voorkomen dat de pup er op gaat kauwen en er stukjes van op eet.

Om Uw pup zo snel mogelijk te leren waar hij zijn tandjes in mag zetten is het belangrijk dat U zeer consequent bent. Zodra U ziet dat hij ergens op bijt roept U kort en duidelijk FOEI, biedt hem vervolgens een van zijn speeltjes aan en zegt daarbij kort en duidelijk BRAAF of GOED ZO! U zult al snel merken dat, als U zich beperkt tot deze 3 speeltjes (wat niet zielig is, maar voor de pup alleen maar heel duidelijk) Uw hondje zich prima kan vermaken met slechts weinig speelgoed zonder daarbij Uw interieur te slopen.

Tot slot wil ik nog opmerken dat speelgoed met een ingebouwd "piepje" naar mijn mening absoluut uit den boze zijn. Een normale, gezonde pup heeft van zijn moeder geleerd dat iets wat piept pijn heeft of bang is; dat is dus niet leuk! Wanneer U Uw hondje speelgoed met een piepertje geeft gaat U hem dus leren dat piepen leuk is en geen reden om te stoppen met spelen. Dit zal het gedrag van Uw hond tijdens het spelen met anderen honden absoluut niet ten goede komen omdat hij dan niet zal stoppen met zijn spel wanneer het er van zijn kant wat te ruw aan toe gaat waardoor zijn speelmakkertje piept.

Ik wens U en Uw pup veel speelplezier toe!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Miranda

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

hondentraining: controle over de beloning of zelfbeheersing

Leer uw hond uw fatsoensregels.

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Kattenzorg!

Alles over de kat

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Kittens

De verzorging van een kitten

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.