Hoera, we krijgen een puppy!


Publicatie datum:

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Gesponsorde koppelingen

veilig puppy speelgoed

De meeste mensen die een puppy aanschaffen willen hun kleine lieveling het liefst overladen met allerlei leuke spulletjes en speeltjes. In dit artikel leg ik uit waarom het niet verstandig is om Uw pup in het begin heel veel verschillend speelgoed te geven en welk speelgoed wel en niet geschikt is.

veilig en verantwoord kauwplezier

Eindelijk is het dan zover: Uw pup mag vandaag met U, zijn nieuwe baasje, mee naar huis. Een heel nieuwe plek om te spelen, te leren en te ontdekken. En er valt natuurlijk ontzettend veel te ontdekken voor zo'n kleine pup. Om te voorkomen dat Uw kleine schat Uw hele interieur sloopt is het belangrijk dat hij zo snel mogelijk leert waar hij wel en niet zijn tandjes in mag zetten. U kunt hem dit het snelst leren door hem in het begin maximaal 3 "speeltjes" te geven. Als namelijk de hele vloer bezaaid ligt met allerlei speelgoed dan is het voor de hond erg moeilijk te onderscheiden wat wel en niet voor hem bedoeld is en zal hij alles wat er in huis ligt of staat aan een onderzoek onderwerpen met zijn ontzettend scherpe puppy-tandjes.

Als allereerste speeltje is een lap (bijv. een oude handdoek of T-shirt) met de geur van het nest waar de pup uit komt, zeer geschikt. Sommige fokkers zorgen zelf al voor zo'n lap (informeer hier vantevoren even naar). Als dit niet het geval is kunt U zelf een lap meenemen als U de pup op gaat halen en aan de fokker vragen of hij hiermee de moederhond wil afwrijven of dat U dit zelf mag doen. Vergeet hierbij vooral de buik van de moederhond niet. Op deze manier creëert U voor Uw pup een heel eigen speeltje dat hij ook zeker als het zijne zal beschouwen door de zeer vertrouwde geur die er aan zit. Was de lap de eerste weken beslist niet, ook al heeft Uw puppy hem vies gemaakt; door het verlies van de geur zal dit speeltje voor Uw pup niet meer interessant zijn.

Omdat pups erg graag kauwen is het verstandig om als tweede speeltje een kauwbot aan te schaffen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar een bot van buffelhuid dat in elke dierenspeciaalzaak te koop is en vaak ook in supermarkten. Koop een bot dat eigenlijk te groot is voor Uw puppy omdat de uiteinden zacht worden als de pup er op kauwt en bij een klein kluifje zou hij al snel kunnen proberen om het in zijn geheel in te slikken, met alle gevolgen vandien. U zult al gauw zien dat Uw pup met smaak steeds kleine stukjes van de kluif opeet en daarom is het verstandig om deze weg te gooien zodra er nog maar een stuk over is dat in zijn geheel in de bek van Uw up past. Als U dat zonde vindt bedenk dan dat bijv. een nieuwe salontafel duurder is dan een nieuwe buffelkluif!

Als derde en laatste speeltje is een tennisbal heel geschikt omdat U hier samen met Uw pup mee kunt spelen; leuk en leerzaam! Ga in het begin op de grond zitten, probeer de aandacht van Uw hondje op de bal te vestigen en rol hem een eindje weg. In het begin zult U zelf de bal terug moeten halen maar al gauw zal Uw pup dat doen en hem bij U terugbrengen als U hem enthousiast aanmoedigd en bij zijn naam roept. Als U klaar bent met spelen legt U de bal weg om te voorkomen dat de pup er op gaat kauwen en er stukjes van op eet.

Om Uw pup zo snel mogelijk te leren waar hij zijn tandjes in mag zetten is het belangrijk dat U zeer consequent bent. Zodra U ziet dat hij ergens op bijt roept U kort en duidelijk FOEI, biedt hem vervolgens een van zijn speeltjes aan en zegt daarbij kort en duidelijk BRAAF of GOED ZO! U zult al snel merken dat, als U zich beperkt tot deze 3 speeltjes (wat niet zielig is, maar voor de pup alleen maar heel duidelijk) Uw hondje zich prima kan vermaken met slechts weinig speelgoed zonder daarbij Uw interieur te slopen.

Tot slot wil ik nog opmerken dat speelgoed met een ingebouwd "piepje" naar mijn mening absoluut uit den boze zijn. Een normale, gezonde pup heeft van zijn moeder geleerd dat iets wat piept pijn heeft of bang is; dat is dus niet leuk! Wanneer U Uw hondje speelgoed met een piepertje geeft gaat U hem dus leren dat piepen leuk is en geen reden om te stoppen met spelen. Dit zal het gedrag van Uw hond tijdens het spelen met anderen honden absoluut niet ten goede komen omdat hij dan niet zal stoppen met zijn spel wanneer het er van zijn kant wat te ruw aan toe gaat waardoor zijn speelmakkertje piept.

Ik wens U en Uw pup veel speelplezier toe!


Foobie gebruiker Miranda

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

De baars.

Beschrijving van de baars.

Honden trucs

Honden trucs

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

Spreekbeurt Olifant, werkstuk Olifant

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Olifant.

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

De Zieke hond

De zieke hond

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.