Een hond voor mijn kind


Publicatie datum:

Welke viervoeter voor uw peuter?

Gesponsorde koppelingen

De voordelen van een huisdier in huis voor de (sociale) ontwikkeling van uw kind zijn wel degelijk aangetoond. Natuurlijk is het van essentieel belang dat u weet welke viervoeter u best in huis neemt. Een beslissing waar u best niet te snel over gaat.

Gesponsorde koppelingen

De hond is een deel van het gezin

Vaak komt een hond er op vraag van een kind. Zij hebben een bepaalde aantrekkingskracht naar huisdieren toe, niet abnormaal natuurlijk, gezien hun leeftijd.

Maar een hond in huis nemen heeft niet alleen gevolgen voor diegene die de hond wilt, maar voor heel het gezin. Het is dan ook belangrijk dat ieder gezinslid weet wat de gevolgen zijn voor hem/haar indien men een extra familielid wenst te nemen.

Uiteindelijk zijn het toch vaak de volwassenen die met de hond moeten gaan wandelen, naar de dierenarts of hondenschool moeten gaan. De affectie voor de kinderen, de problemen voor de ouders zeg maar.

Invloed op de kinderen

Een hond in huis kan een reële invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Vooral op sociaal en relationeel vlak door het opbouwen van een vertrouwensband met het dier. Omdat honden zo trouw zijn aan hun baasjes geeft dat een veilig gevoel van geborgenheid voor het kind en een nodige dosis zelfvertrouwen er bovenop. Zo helpt het een empathisch vermogen op te bouwen om 'man's beste vriend' in huis te halen.

Welke hond dient u nu te kiezen?

Laat het zeer duidelijk zijn: het ideale hondenras bestaat niet !

Ook al staan sommige hondenrassen beter aangeschreven als anderen, toch bestaat er geen bewijs dat het ene ras beter is dan het andere. Waarvan we wel een stelling kunnen maken is dat bepaalde rassen iets meer beweging nodig hebben, speelser zijn, etc. Overweeg goed en zoek een hond die bij uw gezin past. Ga bijvoorbeeld geen hond nemen die veel beweging nodig heeft als deze een hele dag moet binnenzitten. Zo geraken honden ook gerfrustreerd en kan dat een oorzaak zijn van bepaalde incidenten.

Mensen hebben ook een bepaalde angst om een hond te adopteren uit het asiel en kiezen vaak voor een fokker. Ook hier zijn geen eenduidige bewijzen dat er meer incidenten zijn met honden uit een asiel dan van een echte fokker.

De rol van het kind

De rol van het kind in de verzorging van de hond is wel heel belangrijk. Wou uw dochter of zijn koste wat kost een hond in huis? Betrek hen dan mee in de verzorging van het dier, maar zorg ervoor dat ook niet de hele verantwoordelijkheid ervan op hun schouders rust. Zo kan u ze misschien het best betrekken in het eten geven en wassen van de hond, eerder dan ermee naar de hondenschool te gaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.