Honden en de winter


Publicatie datum:

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Gesponsorde koppelingen

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen.
Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Sneeuw:
De meeste honden zijn gek op sneeuw, ze worden er speels van en gaan graag achter sneeuwballen aan. Iedereen heeft het wel gezien hoe verbaasd ze kunnen kijken als de sneeuwbal uit elkaar gespat is.
Het spel is leuk voor mens en dier, maar ga er niet te lang meer door. De sneeuw is koud, en als de hond er teveel van eet heeft hij de kans om een maagkanteling en buikkrampen te krijgen.

Pekel:
Nog een nadeel van de winter is de pekel die word gestrooid. Het zout tast snel de voetkussentjes aan waardoor er kloofjes in komen. Dit gaat erg irriteren, en doet ook zeer omdat er weer nieuw zout in de wondjes komt wat erg vervelend is voor de hond.
Je kan deze irritatie voorkomen door na elke wandeling de voetkussentjes goed af te spoelen met lauwwarm water, en het dan goed af te drogen met een zachte handdoek.
Dit voorkomt dat de hond flink tussen de tenen gaat likken wat irritatie en voorkomt ontstekingen.

Ijs:
Ook kan ijs vast gaan klonteren tussen de tenen van de hond. De hond heeft tussen zijn tenen plukjes vacht zitten waar de sneeuw zich aan kan gaan hechten. Omdat de pootjes warm zijn smelt de sneeuw en bevriest vervolgens weer, waarna er ijsklompjes ontstaan tussen de tenen van de hond. Dit is erg pijnlijk om op te lopen, en moeilijk om te verwijderen.
Als je merkt dat de hond ijsklompjes tussen de tenen heeft zitten verwijder deze dan zo snel mogelijk om zijn last te verminderen. Ga er echter niet aan trekken! Dat doet erg veel zeer.
Neem gewoon de stukjes ijs tussen je vingers, en laat het in je vingers smelten.
Om ijsvorming tussen de tenen zo veel mogelijk te voorkomen kunt u het haar tussen de teentjes wegknippen. Doe dit wel voorzichtig want wondjes in de kussentjes kunnen niet gehecht worden en helen erg langzaam! Wat ook helpt is voor elke wandeling de voetkussentjes lekker dik in te smeren met vaseline of uierzalf. Ook goed insmeren tussen de tenen. Dit zorgt er voor dat de sneeuw minder snel hecht aan de haartjes onder de poten en voorkomt heel wat ongemak.

Wat doen bij wondjes:
Als er toch wondjes zijn ontstaan kunt u het volgende doen.
*2 x per dag 3 druppels jodium op de wondjes druppelen, houd het pootje een tijdje vast zodat het op kan drogen want jodium geeft vlekken.
*Ontsmet het voetzooltje met jodium of betadine, droog het goed af en doe er daarna een vloeibare pleister overheen (dus geen spray) Laat dit even drogen en let op dat de hond er niet aan likt. Eventueel kunt u er een tweede laagje over doen. De dunne transparante filmlaag zorgt voor snelle wondgenezing, stopt kleine bloedingen, vermindert onmiddellijk de pijn, is ondoordringbaar voor water, vuil en bacteriën, maar laat wel vocht van de huid naar buiten verdampen. Dit voorkomt infectie. De pleister blijft verschillende dagen zitten en komt na enkele dagen op natuurlijke wijze los.
*Beschermende potensmeer of potenwax van Diafarm. Het is een beschermende crème, die de voetzolen beschermt tegen water, sneeuw, pekel, grind en andere scherpe zaken, die geïrriteerde kloven kunnen veroorzaken.
*Met Espree Paw Balm worden de voetjes minder gevoelig voor warm en koud, ze verzacht de huid, beschermt tegen kloofjes, geeft een beschermende laag en voorkomt wegglijden. Deze verzorgende, vette balsem beschermt de pootjes van uw hond ook tegen ijs en sneeuwklopjes tussen de tenen. Paw Balm is ook goed in te zetten bij lange wandelingen of bij showhonden, om te voorkomen dat ze uitglijden op het soms gladde ringtapijt.
* Ook bestaan er voor honden met wondjes aan de voeten speciale schoentjes. Deze schoentjes kunnen niet alleen gebruikt worden bij verwondingen, maar ook als een hond gevoelige voetjes heeft die snel slijten

Waarschuwing:
Laat honden niet op het ijs! Het is gigantisch glad, en de kans op uitglijden is erg groot voor honden. Honden zijn erg blessuregevoelig en een spierblessure is zo opgelopen na een dagje gezellig schaatsen met de baas. Ook als de hond het zelf leuk vind om het ijs op te gaan is dit niet verstandig. Zodra het gaat dooien weet de hond niet dat het ijs te dun is om op te staan met alle gevolgen van dien.

Honden die goed in beweging zijn hebben weinig last van de kou. Wel moet men bij honden als Boxers of Dobermanns (erg korte vacht) oppassen voor te veel afkoeling. Bij extreme kou is een jasje voor kleine honden met weinig haar geen overbodige luxe. Ook is het niet handig een hond in de wintertijd zijn jas uit te laten doen, door hem te (laten) trimmen. Het haar vormt een ideale isolatie voor de lichaamswarmte. Kortharige honden in een kennel hebben het bij forse kou erg moeilijk: het is belangrijk, dat ze ruim gevoerd worden, want het lichaam warm houden kost veel energie.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

De Geit

Informatie over de geit

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

Gezond vijvervoer

Wat is gezond voer voor je vissen?

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

De Border Collie

De Border Collie is een werklustige hond.

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

WWF World Wide Fund, WNF Wereld Natuur Fonds

What doen het WWF en het WNF allemaal om de dieren te beschermen.

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?