Honden en de winter


Publicatie datum:

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Gesponsorde koppelingen

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen.
Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Sneeuw:
De meeste honden zijn gek op sneeuw, ze worden er speels van en gaan graag achter sneeuwballen aan. Iedereen heeft het wel gezien hoe verbaasd ze kunnen kijken als de sneeuwbal uit elkaar gespat is.
Het spel is leuk voor mens en dier, maar ga er niet te lang meer door. De sneeuw is koud, en als de hond er teveel van eet heeft hij de kans om een maagkanteling en buikkrampen te krijgen.

Pekel:
Nog een nadeel van de winter is de pekel die word gestrooid. Het zout tast snel de voetkussentjes aan waardoor er kloofjes in komen. Dit gaat erg irriteren, en doet ook zeer omdat er weer nieuw zout in de wondjes komt wat erg vervelend is voor de hond.
Je kan deze irritatie voorkomen door na elke wandeling de voetkussentjes goed af te spoelen met lauwwarm water, en het dan goed af te drogen met een zachte handdoek.
Dit voorkomt dat de hond flink tussen de tenen gaat likken wat irritatie en voorkomt ontstekingen.

Ijs:
Ook kan ijs vast gaan klonteren tussen de tenen van de hond. De hond heeft tussen zijn tenen plukjes vacht zitten waar de sneeuw zich aan kan gaan hechten. Omdat de pootjes warm zijn smelt de sneeuw en bevriest vervolgens weer, waarna er ijsklompjes ontstaan tussen de tenen van de hond. Dit is erg pijnlijk om op te lopen, en moeilijk om te verwijderen.
Als je merkt dat de hond ijsklompjes tussen de tenen heeft zitten verwijder deze dan zo snel mogelijk om zijn last te verminderen. Ga er echter niet aan trekken! Dat doet erg veel zeer.
Neem gewoon de stukjes ijs tussen je vingers, en laat het in je vingers smelten.
Om ijsvorming tussen de tenen zo veel mogelijk te voorkomen kunt u het haar tussen de teentjes wegknippen. Doe dit wel voorzichtig want wondjes in de kussentjes kunnen niet gehecht worden en helen erg langzaam! Wat ook helpt is voor elke wandeling de voetkussentjes lekker dik in te smeren met vaseline of uierzalf. Ook goed insmeren tussen de tenen. Dit zorgt er voor dat de sneeuw minder snel hecht aan de haartjes onder de poten en voorkomt heel wat ongemak.

Wat doen bij wondjes:
Als er toch wondjes zijn ontstaan kunt u het volgende doen.
*2 x per dag 3 druppels jodium op de wondjes druppelen, houd het pootje een tijdje vast zodat het op kan drogen want jodium geeft vlekken.
*Ontsmet het voetzooltje met jodium of betadine, droog het goed af en doe er daarna een vloeibare pleister overheen (dus geen spray) Laat dit even drogen en let op dat de hond er niet aan likt. Eventueel kunt u er een tweede laagje over doen. De dunne transparante filmlaag zorgt voor snelle wondgenezing, stopt kleine bloedingen, vermindert onmiddellijk de pijn, is ondoordringbaar voor water, vuil en bacteriën, maar laat wel vocht van de huid naar buiten verdampen. Dit voorkomt infectie. De pleister blijft verschillende dagen zitten en komt na enkele dagen op natuurlijke wijze los.
*Beschermende potensmeer of potenwax van Diafarm. Het is een beschermende crème, die de voetzolen beschermt tegen water, sneeuw, pekel, grind en andere scherpe zaken, die geïrriteerde kloven kunnen veroorzaken.
*Met Espree Paw Balm worden de voetjes minder gevoelig voor warm en koud, ze verzacht de huid, beschermt tegen kloofjes, geeft een beschermende laag en voorkomt wegglijden. Deze verzorgende, vette balsem beschermt de pootjes van uw hond ook tegen ijs en sneeuwklopjes tussen de tenen. Paw Balm is ook goed in te zetten bij lange wandelingen of bij showhonden, om te voorkomen dat ze uitglijden op het soms gladde ringtapijt.
* Ook bestaan er voor honden met wondjes aan de voeten speciale schoentjes. Deze schoentjes kunnen niet alleen gebruikt worden bij verwondingen, maar ook als een hond gevoelige voetjes heeft die snel slijten

Waarschuwing:
Laat honden niet op het ijs! Het is gigantisch glad, en de kans op uitglijden is erg groot voor honden. Honden zijn erg blessuregevoelig en een spierblessure is zo opgelopen na een dagje gezellig schaatsen met de baas. Ook als de hond het zelf leuk vind om het ijs op te gaan is dit niet verstandig. Zodra het gaat dooien weet de hond niet dat het ijs te dun is om op te staan met alle gevolgen van dien.

Honden die goed in beweging zijn hebben weinig last van de kou. Wel moet men bij honden als Boxers of Dobermanns (erg korte vacht) oppassen voor te veel afkoeling. Bij extreme kou is een jasje voor kleine honden met weinig haar geen overbodige luxe. Ook is het niet handig een hond in de wintertijd zijn jas uit te laten doen, door hem te (laten) trimmen. Het haar vormt een ideale isolatie voor de lichaamswarmte. Kortharige honden in een kennel hebben het bij forse kou erg moeilijk: het is belangrijk, dat ze ruim gevoerd worden, want het lichaam warm houden kost veel energie.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Aanlijnplicht voor honden

Waar geldt er een aanlijnplicht voor honden en waarom?

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden