Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!


Publicatie datum:

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Gesponsorde koppelingen

Bijtincidenten komen helaas nog steeds heel veel voor, namelijk bijna 150 duizend Nederlanders per jaar. Onder deze slachtoffers zitten de meeste kinderen. Een hondenbeet is voor een kind een hele schokkende gebeurtenis, waardoor het kind een trauma op kan lopen. Zeker bange kinderen lopen meer het risico om gebeten te worden door een hond. Het is dus erg van belang dat een kind weet hoe hij/ zij met een hond om moet gaan. Als het kind weet wat de spelregels zijn m.b.t. de relatie met de hond zijn kinderen samen met een hond een hele goede combinatie!

Over het algemeen vinden kinderen honden helemaal geweldig. De hond is er altijd voor hun, ze kunnen hun verdriet en/of geheimen kwijt bij de hond en kunnen lekker met de honden spelen. Omdat kinderen niet de lischaamstaal van de hond kunnen lezen, kunnen er problemen ontstaan in de communicatie. Kinderen tot acht jaar zijn over het algemeen het kwetsbaarst. Heel vaak worden de kinderen in het gezicht gebeten. De hond richt met het bijten meestal niet naar het gezicht. Vaak is de hond bang en wil zich verdedigen. Dit doet de hond door naar het dichtsbijzijnde lichaamsdeel uit te halen. Vaak begrijpen kinderen de eerste signalen van honden niet als ze geen zin meer hebben in iets, bijvoorbeeld spelen. De eerste signalen kunnen zijn aanstaren en grommen. Omdat kinderen de signalen vaak niet zien, gaan ze gewoon door met waar ze mee bezig zijn. De hond kan dan alleen nog maar corrigeren door te bijten om duidelijk te maken dat het kind moet stoppen.

Kinderen kunnen onder begeleiding hele leuke maatjes zijn. Niet alle spelletjes zijn geschikt om een kind te laten doen met een hond. Honden zitten heel anders in elkaar als mensen. Ze snappen stoeien, gillende en rennende kinderen niet. Er zijn spelletjes die te maken hebben met macht. Deze spelletjes zijn niet geschikt voor kinderen. Een voorbeeld hiervan zijn trekspelletjes. De hond zal er alles aan doen om te winnen en je snapt wel dat een kind het niet kan winnen van een hond. Door je kind trekspelletjes te laten doen met een hond kan agressie uitgelokt worden. Oogcontact tussen de hond en het kind mag alleen als ze elkaar heel goed kennen, elkaar vertrouwen en als er geen spanning tussen de twee is. Starend oogcontact kan namelijk een hond uitlokken tot agressie.

Veel kinderen willen knuffelen met een hond. Dit is niet altijd verstandig! Vooral kleine kinderen hebben de neiging om op de hond te gaan hangen. Vaak vinden honden dit niet prettig, maar het kan ook bedreigend over komen op de hond. Een hond kan hier angstig van worden en uitvallen. De beste manier waarop een kind een hond kan benaderen is schuin van voren. Zo heeft de hond genoeg de kans om het kind op tijd op te merken. Leer uw kind altijd aan de eigenaar van een vreemde hond te vragen of hij/zij hem mag vragen. Niet alle honden vinden het namelijk fijn om geaaid te worden door een vreemd kind. Hieronder ziet u nog wat spelregels wat u uw kind moet leren voor een goede relatie tussen beide:

  1. Uw kind mag de hond niet storen als hij/zij aan het eten of drinken is
  2. Ook mag uw kind de hond niet storen als de hond slaapt
  3. Kinderen commando's laten geven mag alleen onder toezicht van een volwassenen

Als u uw kind leert hoe hij/zij met een hond om moet gaan ziet u maar weer dat honden en kinderen heel goed samen gaan! Ik Hoop u met dit artikel genoeg geinformeerd te hebben en wens u veel geluk met uw hond en kind(eren)!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honden trucs

Honden trucs

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

Spijsvertering van herkauwers

Spijsvertering van herkauwers

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

puppycursus

Puppycursus

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

De Nieuw-Zeelandse takahe: Een zeldzame loopvogel

Dit artikel gaat over de takahe, een bijzondere vogel die je vast niet bekend in de oren klinkt!

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.