hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen


Publicatie datum:

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Gesponsorde koppelingen

Op het moment dat de hond bij u in huis komt wordt langzaam maar zeker uw gezin zijn roedel en dient er dus een strikte rangorde te heersen in uw gezin, op zich hoeft de rangorde onder de mensenleden van het gezin uiteraard niet zo strikt te zijn als de mensenleden van de roedel maar wel strikt en consequent zijn naar de hond.

En dat is vaak waar het fout gaat, in een heel gewoon gezin wordt over het algemeen democratisch besloten over heel veel dingen, in sommige opzichten ben je als ouder van kinderen gewoon de baas en bepaal je wat er gebeurt maar kinderen proberen uit, proberen hun grenzen te verleggen en stukje bij beetje moet je daar als ouder je kind in loslaten en hem zijn eigen fouten leren maken.

Ongemerkt inconsequent gedrag van de mens

Zo wordt een hond vaak ook opgevoed, op sommige punten zijn er regels (de hond mag wel/niet op de bank, de hond krijgt wel/niet tijdens het eten of koffiedrinken een koekje) maar op andere punten mag de hond zijn eigen regels maken.

In een hondenroedel bepaalt de roedel waar de hond ligt, hoe hoger de hond in de rangorde staat hoe beter zijn plaats is in het hol.

In de mensenroedel mag de hond vaak zelf weten waar hij gaat liggen, of dat nu onder tafel is of midden in de kamer, op zijn kleed, in zijn mand of in zijn bench, het wordt hem allemaal toegestaan.

Bij het eten is het vaak zo dat de hond hoe vaak hij ook bij zijn eten wegloopt iedere keer weer terug kan komen voor een hapje, dat wil dus zeggen dat hij niet gefocust is op zijn eten maar op zijn omgeving.

Al deze kleine dingetjes zorgen ervoor dat de hond zich in no time hoger op in de roedel werkt en dat hij ook de taken die hierbij horen op zich gaat nemen.

Indringers

En 1 van die taken is het verdedigen van de roedel tegen indringers. En wie zijn nu indringers? Dat zijn in de eerste plaats andere honden en hij kan zeker ook andere mensen als indringers gaan zien.

Vaak loopt tijdens de wandeling de hond voorop, in de roedel zou dit betekenen dat hij zeer hoog staat want hij geeft het voortouw om te jagen, nu hoeft hij natuurlijk bij ons niet te jagen en is dit ook niet meer het teken dat hij leider is, dat teken vervaagt in de loop der tijd, echter als hij voorop loopt betekend dat wel dat hij andere honden vaak al als eerste ziet, ten opzichte van ons heeft hij een groot voordeel en dat is zijn neus, op het moment dat er een andere hond komt heeft de hond dat al geroken en gaat hij op zoek naar die andere hond, ziet hij de andere hond dan dan begint het spel van aftasten en bekijken hoe de andere hond reageert.

Het tegemoet treden van andere honden

Sommige honden treden de andere hond met kwispelende staart tegemoet, andere honden gaan plat op de grond liggen en verroeren zich niet meer in de hoop dat de hond de andere kant op gaat.

Dit is ook iets waar veel hondeneigenaren de fout in gaan, op het moment dat de hond gaat liggen zien ze hun hond als tuthola en geen enkel baasje vindt het leuk een tuthola hond te hebben dus slepen ze de hond mee verder waardoor de hond die aankomt het kan zien als een aanval terwijl je eigen hond toch heel duidelijk een kalmeringssignaal af gaf door plaats te maken voor de andere hond.

Maar ook als de hond de andere hond met kwispelende staart tegemoet treedt zeggen heel veel baasjes, ga maar kijken en laten de hond kennis maken, is op zich niet verkeerd mits de eigenaar het verschil ook ziet tussen dominant kwispelen en vrolijk kwispelen en ook daar ontbreekt het nog wel eens aan, aan die kennis.

En of de hond het nu vanaf het begin af aan goed doet met andere honden of niet dat maakt niet uit, op een gegeven moment komen ze allemaal op een punt dat ze een andere hond als bedreiging zien, ze vallen uit, blaffen, grommen en hebben een grote mond, dit heeft alles te maken met en de ervaring die ze hebben opgedaan in de eerste tijd dat ze bij u in huis waren maar ook met het vestigen van de rangorden in huis.

Daarnaast is het nog zo dat de hond inmiddels ervaren heeft dat lekkers, knuffels, aaitjes etc nu allemaal voor hem zijn en hij is zeker niet van plan dat te delen met welke hond dan ook dus nog een extra reden om uit te vallen.

Wat kunnen we er aan doen.

Ga vanaf dag 1 iedere hond die je tegenkomt heel erg leuk maken door de hond lekkers te gaan geven op het moment dat je een andere hond tegenkomt, blijf hem in het begin voeren, zo lang de hond in zicht is iedere 5 seconden opnieuw.

Na verloop van tijd zul je merken dat je hond je gaat aankijken op het moment dat er een andere hond aankomt, als of hij vraagt, hee een andere hond waar blijft mijn lekkers en op dat moment ga je hem uitbundig belonen, met stem, lekkers en veel knuffels en aaitjes, maak er voor hem een klein feestje van, en het is ook een feestje waard, jij bent (met je snoepjes weliswaas maar die ga je later wegtrainen) veel belangrijker geworden dan welke hond ter wereld ook, jij bent ook leuker dan welke hond ter wereld ook.

Op het moment dat je zover bent ga je de snoepjes wegtrainen maar zorg dat hij bijft kijken op het moment dat er een andere hond komt, verstop je bijvoorbeeld achter een auto, en roep heel hard zoek dan(het leuke is ook de reacties die je van mensen krijgt, de blikken zeggen soms al genoeg)maar je hond heeft plezier met jou, je hond is blij dat je zijn baasje bent en die andere hond is niet meer interessant.

Op dat punt kun je je hond van alles leren wat je maar wilt als hij een andere hond ziet, hij moet gaan liggen, of gaan zitten of nou ja wat u wilt maar zorg dat je hem dat consequent laat doen op het moment dat je een andere hond ziet zodat het voor je hond gewoontegedrag wordt.

Voor honden die inmiddels al uitvallen naar andere honden: Ga onmiddelijk beginnen met voeren als je een andere hond ziet, ook als de hond blaft,gromt,uitvalt, of wat dan ook doet, probeer hem zoveel en zo vaak mogelijk lekkers te geven, het kan een paar weken duren maar als je dit consequent vol houdt zonder hem te corrigeren zul je zien dat je hond rustiger wordt, want een andere hond is een voorbode voor iets lekkers en iets leuks en tot op heden was de indringer alleen maar goed voor een ruk aan zijn nek, boze woorden en eigenlijk was er niets leuks aan de andere hond.

Je moet als het ware je hond gaan herprogrammeren, andere hond=lekkers=leuk en het programma dat er nu in zit is andere hond=indringer=bedreiging=ruk aan de lijn=boze woorden = NIET FIJN


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Je hond laten inslapen, een enorm moeilijke keuze

soms is er maar een oplossing voor een gezondheidsprobleem van je hond en dat is hem/haar laten inslapen.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?