Hondentraining: opspringen


Publicatie datum:

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Gesponsorde koppelingen

Opspringen doen pups al van heel jongs af aan, in het begin heeft het de functie van naar de mond likken. Bij de moeder likt een pup naar de bek van de moederhond als teken van onderdanigheid maar ook om de moeder voer op te laten braken. Een pup zal dus in het begin bij zijn nieuwe eigenaar ook proberen naar de mond te likken in de hoop op dezelfde reactie als bij de moeder Vaak is dit heel vertederend om te zien en mensen verwarren het opspringen ook vaak met enthousiasme van de hond en belonen het dus door de pup/hond te aaien en aan te halen In principe heeft het opspringen dus een natuurlijke achtergrond.

Je kunt een hond niets afleren

Houdt bij iedere training of wat je je hond ook wilt gaan leren als stelregel aan dat je een hond niets kan AFLEREN, je kan er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten wat hem meer oplevert.

Opspringen wordt met het groter worden steeds minder leuk

met een groter wordende hond die ook nog eens een keertje scherpe nagels heeft wordt het opspringen al een stuk minder leuk, als je daarnaast ook helemaal aangekleed bent voor een leuk feestje en de hond komt met zijn modderpoten omdat het geregend heeft en hij net van buiten komt tegen je aan staan is het opspringen al een stuk minder leuk.

Omdat de hond heeft geleerd dat opspringen hem iets belonends oplevert zal hij dit gedrag blijven herhalen en ipv waarvoor het oorspronkelijk bedoelt is het likken naar de bek wordt het een vorm van aandacht vragen en wel een zeer dominante manier om aandacht te vragen. Het is dus zaak om de hond het opspringen af te leren.

Consequent zijn

Voordat u daarmee begint is het zaak om goed te beseffen dat hij dus ook NOOIT MEER succes mag hebben met zijn gedrag, dus niet van uw afduwen, niet tegen hem praten gewoon helemaal geen aandacht voor het opspringen.

Daarnaast is het zaak dat u beseft dat als u een herplaatser krijgt dat het gedrag er vaak al ingebakken zit en dat het niet binnen een paar dagen over is dat u dus echt even consequent moet doorzetten om het gewenste gedrag te verkrijgen.

En u moet uw omgeving instrueren dat als de hond opspringt ze hem niet mogen aaien, en geen aandacht mogen geven, want iedere keer dat hij succes heeft en zeker in de aanleerfase zal het gedrag zich nog vaster zetten.

Uitdoving

(Het afleren van probleemgedrag door de hond consequent geen succes te laten hebben wanneer hij het betreffende gedrag vertoont heet uitdoven. Wanneer u deze techniek wilt toepassen om uw hond bijvoorbeeld opspringen af te leren, dan is het goed om te weten dat bij uitdoving in eerste instantie het probleem zal verergeren! Bij mensen werkt dit ook zo. Stelt u zich voor dat u op de tiende verdieping van een flatgebouw woont. Het flatgebouw heeft een lift. Als reactie op uw gedrag “op het knopje LIFT drukken”, gaat altijd het lampje branden en na enige tijd komt de lift. Wanneer nu de lift kapot is, dus uw gedrag “op het knopje LIFT drukken” heeft ineens geen effect meer, dan zult u waarschijnlijk de neiging hebben om nog vele malen en telkens harder op het knopje te drukken! De kans is groot dat u op de knop gaat slaan...

Pas wanneer blijkt (na dagen- of zelfs wekenlang blijven proberen) dat vanaf dat eerste moment de lift nooit meer komt wanneer u op het knopje drukt, dan zult u het uiteindelijk opgeven.

Vandaag starten

Vanaf vandaag gaat u de hond leren dat opspringen hem niets meer oplevert en dat netjes voor u gaan zitten hem veel meer aandacht,knuffels en snoepjes oplevert.

  •  als de hond tegen u opspringt blijft u stokstijf staan met uw armen in de lucht en uw hoofd naar boven, ter voorkoming dat de hond op welke manier dan ook oogcontact kan maken.
  • Als de hond naar beneden gaat geeft u 1 keer het commando zit (mits hij dat beheerst) en als hij gaat zitten wordt hij overladen met knuffels, aandacht etc.

Echter vaak wordt de hond dan zo enthousiast dat hij meteen weer tegen u opspringt, dan herhaalt u dezelfde procedure nog een keertje net zo lang tot hij niet meer opspringt.

Terugvallen in gedrag

De hond heeft nu geleerd dat hij nu genegeert werd bij het opspringen, hij verwacht dat het de volgende keer weer normaal zal gaan dus zal zijn gedrag herhalen.

U volgt weer gewoon dezelfde procedure als boven beschreven.

Het gedrag wordt eerst erger voordat het uitdooft

Wees erop berekend dat de hond hoger zal gaan proberen te springen, zal gaan proberen te duwen om toch maar een reactie van u los te krijgen, hij wordt ook vasthoudender op den duur, door langer tegen u aan te staan etc.

Dit is op zich vervelend maar wel een goed teken, de hond merkt duidelijk dat er een gedragsverandering heeft plaatsgevonden en probeert nu aandacht af te dwingen.

Gewoon doorgaan, hij moet ervaren dat er inderdaad een gedragsverandering heeft plaatsgevonden en dat zijn methode gewoon NOOIT MEER werkt en dat het hem veel meer oplevert als hij direct voor u gaat zitten.

Valkuil

Trap niet in de valkuil dat de hond eerst netjes gaat zitten voor je en als je hem dan aandacht geeft dat hij meteen weer opspringt, heel veel mensen vinden het zo knap en zijn zo blij dat de hond in de eerste instantie ging zitten dat ze door gaan met belonen op het moment dat de hond weer tegen ze aan staat.

Dan heb je het gedrag dus weer een stukje vaster gezet en zal de volgorde voortaan zijn gaan zitten en als het baasje me aanhaalt mag ik tegen ze op gaan staan, en dan streef je dus je doel voorbij.

UITSLUITEND NOG BELONEN ALS DE HOND MET 4 POTEN OP DE GROND STAAT


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honden

Oorsprong hond

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Mini-varken als huisdier?

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.