Kattenzorg!


Publicatie datum:

Alles over de kat

Gesponsorde koppelingen

Katten worden vaak gezien als leuk om te hebben maar mensen verkijken zich wel eens in de enorme verantwoordelijkheid die het met zich mee brengt.

De oorsprong van katten gaat vele miljoenen jaren terug en door de eeuwen heen zijn het huisdieren geworden.

Verantwoordelijkheid en zorg.

Voorzorg voordat uw kat in huis komt is het zorgen voor alle benodigdheden zoals een kattenbak, borstels, speeltjes, krabpalen, een eigen plekje, eet- en drinkbakjes, een wormenkuur, een vlooienmiddel om uw kat direct te kunnen behandelen, reismandje, nagelschaartje en het liefst ook een tandenborsteltje en tandpasta.

Veel mensen nemen een kat omdat het een makkelijk dier zou zijn die weinig zorg behoeft en omdat zij minder sociaal zouden zijn dan bijvoorbeeld honden.
Het tegendeel is echter waar.

Katten zijn zeer sociale dieren die erg veel aandacht vragen en de zorg is dan ook een grote verantwoordelijkheid. U kunt niet zomaar een weekje weggaan, alles moet tot in de puntjes geregeld en verzorgd zijn.

Belangrijk is vooral om uw huis zo veilig mogelijk te maken voor uw dier. Dat er geen stroom meer op apparaten staat, geen losse kabels, er mag niets liggen wat ook maar enigszins schadelijk of gevaarlijk is voor uw kat. Katten hebben is een dagtaak en u zult altijd erg goed op moeten letten of de omgeving veilig is voor uw kat(ten).

Om te voorkomen dat uw kat alle meubels kapot krabt is het ook heel leerzaam zelf de nageltjes te leren knippen, als u dit bijhoudt kan de kat ook minder schade aan de meubels aanrichten. Verder is het erg belangrijk dat zij genoeg plaatsen hebben waar zij de nagels kunnen scherpen.

Leer uw kat al jong aan dat borstelen erbij hoort, dan zal hij/ zij het op latere leeftijd minder erg vinden, dit geldt ook voor tandenpoesten. Het advies voor borstelen bij kortharige katten is een keer per week en tandenpoetsen ongeveer drie keer per week. Als uw katten het echt niet fijn vinden push dan niet, hierdoor kan een angst voor u ontstaan.

Opvoeding en gedrag.

Iedere kat heeft net zoals mensen een eigen identiteit en de karakters kunnen sterk uiteen lopen. Het is erg belangrijk om ze zo jong mogelijk duidelijke regels mee te geven. Gebruik bij vervelend gedrag het liefst een plantenspuit. Schreeuwen heeft geen zin, de kat wordt alleen maar bang van u! Wees altijd streng doch rechtvaardig en ben altijd concequent. Katten snappen geen waarschuwingen, beter is het om meteen een keer met de plantenspuit een straaltje water te spuiten bij slecht gedrag. Omdat katten vaak niet weten waar dit water ineens vandaan komt zullen ze dit niet zo snel met u associeren. Hiermee voorkomt u ongewenst gedrag en angst inéén.

Schooien is een zeer vervelend probleem maar dit gedrag is altijd aangeleerd. Als u uw kat een paar keer iets lekkers buiten zijn of haar eigen voer om geeft stimuleer je schooien al. Het is erg belangrijk u niet over te laten door de kat, hoe lief en smekend ze u ook aankijken. Houdt voet bij stuk.

Iedere kat heeft een handleiding en als u moeite doet uw kat te leren kennen heeft u er alleen maar meer plezier van. Als u begrijpt waarom u kat doet zoals hij doet is het makkelijker voor u om op een gepaste manier met uw kat om te gaan.

Besteed erg veel aandacht aan spelen, kussen en knuffelen, zodat uw kat weet dat hij veilig is bij u. Hoe meer affectie u naar uw kat toont, hoe meer plezier en gezelligheid u ervoor terug krijgt. Dan zullen katten veel aanhankelijk worden en ook beter naar u luisteren.

Ziektes.

Er zijn verschillende ziektes en aandoeningen, teveel om hier op te noemen. Wel zijn er natuurlijk verschillende categorien. Zo heb je de vervelende ziektes maar goed te behandelen en dan heb je nog ernstige ziektes die zelfs dodelijk kunnen zijn. De belangrijkste zijn de kattenziekte en de niesziekte, voor beide moeten zij ingeent worden, met een leeftijd van 9 weken en de herhaling met 12 weken. Deze inenting zal jaarlijks herhaald worden.

U leert u kat vrij snel kennen, weet hoe het in elkaar zit, hoe hij/ zij zich voelt, geluiden, gedragingen, zelfs het miauwen klinkt u als muziek in de oren.
U merkt het vrij snel aan uw kat als er echt iets aan de hand is. Raak niet meteen in paniek maar bel altijd meteen de diereanarts om te overleggen.
Houdt u kat een paar dagen goed in de gaten, of hij/ zij goed eet en drinkt, hoe het uit zijn oogjes kijkt en of ze minder actief zijn dan anders. Zolang uw kat eet en drinkt is het nog in orde (in overleg met dierenarts en wat hij/ zij erover zegt) maar stoppen ze met drinken of eten dan moet u direct aan de bel trekken en zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.
Veel mensen weten het niet en denken meteen het ergste maar zelfs een kat kan verkouden zijn.

Geen ziekte maar niet minder belangrijk, laat uw kat op tijd castreren of steriliseren. Of weet van tevoren zeker dat u een goed nieuw huisje weet voor eventuele kittens. Voor een moeder poes is teveel nestjes krijgen niet goed, haar lichaam kan uitgeput raken. En er zijn al heel veel weeskittens die wachten op een goed tehuis, zorg  in ieder geval dat uw kittens dan geen zwervertjes worden!

Kat aanschaffen.

In feite maakt het niet heel veel uit waar u een kat koopt, zolang u maar goed let op een paar belangrijke punten. Het diertje moet in een veilige en schone omgeving zitten liefst bij moederpoes. De oogjes en oortjes moeten schoon zijn en het katje moet alert reageren. Ze mogen niet sloom zijn. Kijk of het al wat loopt en hoe dat gaat, kijk hoe het katje op aanraking reageert. Loop even zijn lijfje na, of er geen zichtbare mankementen zijn.
Het allerbelangrijkste is op uw gevoel afgaan en als u het katje meeneemt, zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een goede check up! Laat de dierenarts het katje goed nakijken en laat het enten.

Fun.

Probeert u zich in te leven in de wereld van een kat. U zult merken dat u tot hele leuke ontdekkingen komt. Een kat in huis in nooit saai, sterker nog het is vertederend, vermakelijk en heel gezellig. Zelf heb ik vier katten, in verschillende leeftijden en ik lach heel wat af om mijn katjes. Ze laten je lachen en zijn er echt voor u. Wat u geeft krijgt u ongetwijfeld terug en katten zijn gewoon genieten!!

Veel plezier met uw kat of toekomstige kat.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

De kangeroe

Kleine inleiding over de Kangeroe

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.