Keeshond


Publicatie datum:

Lees meer over dit geweldige ras!

Gesponsorde koppelingen

De keeshond wordt ook wel vaak Keesje genoemd. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Jaren geleden was dit een populaire hond, maar nu zie je ze niet zo vaak meer. Jammer! Het is namelijk een erg lieve hond, die makkelijk op te voeden is. De keeshond kan goed met kinderen omgaan en daarom is hij een perfecte gezinshond. Dus ga ik dit geweldig ras promoten, want zoals ik en vele andere baasjes zeggen  ‘eenmaal een kees, altijd een kees!’. 

Soorten en maten:

Dwergkeeshond: 20 cm ± 2 cm.

Kleine keeshond: 26 cm ± 3 cm.

Middenslag keeshond: 34 cm ± 4 cm.

Grote keeshond of standaard kees: 46 cm ± 4 cm.

Wolfsgrijze keeshond of wolfskees: 49 cm ± 6 cm.

Geschiedenis:

In Zwitserland zijn de eerste fossiele resten gevonden van iets wat keesachtige honden zouden moeten zijn. De keeshond zou afstammen van de turfhonden, die zo genoemd worden omdat er veel turf in de omgeving was. Maar niet alleen in Zwitserland leefden de keeshonden. Ook op andere plaatsen binnen Europa waren ze al bekend. Pompeii werd in 79 na Chr. door een vulkaanuitbarsting bedolven. Tijdens de opgravingen kwam een mozaïek tevoorschijn, waar een keeshond op staat. Ook bij de oude Egyptenaren en Assyriërs zijn graftekeningen gevonden van de keeshond. Oude Griekse vazen laten afbeeldingen van keeshonden zien en zelfs op oude Amsterdamse zegels zie je een keesachtige hond aan boord van een schip. En natuurlijk waren ze ook al bij de Romeinen bekend, er is een 2200 jaar oude Romeinse munt gevonden en op deze munt staat een keeshond. Kortom, de keeshond is al lang een bekende en populaire hond.

De keeshond werd vroeger een Spitshond genoemd. Eigenlijk was dit een scheldwoord en daarom werd deze naam in 1450 verboden door graaf Eberhardt zu Sayn. Het is niet duidelijk, hoe de hond daarna werd genoemd. In de 18e eeuw leefde Cornelis de Gijselaar, hij had een keeshond. Deze man stond voor de pariotten, die voor Frankrijk waren. Zijn vijanden, de Prinsgezinden die voor de prins van Oranje waren, noemden hem Kees. Later werden ook de Patriotten als kezen betiteld en ook zijn hond. Zo is de naam ‘Keeshond’ ontstaan. Al gauw werden de honden in Nederland en Duitsland gebruikt als waakhond, thuis of aan boord van een schip. De keeshonden van die tijd waren iets kleiner dan een grote keeshond. De kleine keeshond werd gefokt en was rond 1900 een tijdje een modehond. Van hieruit zijn ook de verschillende rassen ontstaan. Meer hierover kun je vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Keeshond

 Uiterlijk:

De keeshond valt meteen op door zijn prachtige vacht. De vacht bestaat uit twee delen, namelijk een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is kort en wollig waardoor de bovenvacht uitsteekt en het pluizige uiterlijk geeft. De keeshond heeft manen zoals een leeuw en een vol behaarde staart die op de rug gedragen wordt. Hij heeft een vosachtig hoofd waar de vacht, net als op de benen, kort is. De vacht kun je het beste onderhouden door elke dag te kammen en niet te vaak te wassen. De grote varianten van de keeshonden hebben ovale ogen, de wat kleinere keeshonden hebben grote ronde ogen.

Karakter:

Keeshonden zijn ontzettend nieuwsgierig en aanhankelijk. Hij wilt altijd weten wat zijn baas aan het doen is en zal je ten aller tijden volgen. Verder zijn ze waaks, trouw, sociaal, alert, oplettend, levendig en leergierig. Omdat de keeshond waaks is, heeft hij een aangeboren wantrouwen tegenover vreemden. Mijn keeshond heeft weinig last van waaksheid, maar hij blaft wel als er mensen op bezoek komen. De keeshond doet geen vlieg kwaad, het zijn ontzettend lieve honden voor kinderen. De keeshond vindt het niet erg om even alleen thuis te zijn, als hij maar in zijn eigen omgeving is en niet opgesloten wordt. Keeshonden zijn goed bestand tegen alle weeromstandigheden en houden van wandelen.

Dus, de keeshond is een geweldige familiehond. Hij hecht zich erg aan de mensen om zich heen. Hij zal een beetje wantrouwig naar vreemden zijn, maar zodra hij ze beter leert kennen zal dat snel verdwenen zijn. Nog een leuk feitje: als de keeshond hijgt, lijkt het net alsof hij aan het lachen is! Het is dus een geweldig ras en daarom ben ik ook helemaal verliefd op mijn keesje!


Foobie gebruiker Lily_Raeven

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

deense dog

1 van de grootste honden

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

IJsbeer spreekbeurt, IJsbeer werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de IJsbeer.

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?