Kikkers en padden


Publicatie datum:

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Gesponsorde koppelingen

Een vijver herbergt vele verschillende bewoners. Is het niet een teken van voldoening als je zelf gegraven vijver plots de thuishaven is van enkele kikkers en padden.

Gesponsorde koppelingen

De groene kikker blijft het hele jaar door in de buurt van de vijver vertoeven. Het is een algemeen bekende soort die tijdens de winter op de bodem van de vijver overwintert. Hij houdt zich schuil in de modder en onder het bladerdek onderin de vijver. In het voorjaar komt hij terug naar het oppervlak en krijgt dan een felgroene kleur met zwarte vlekken. Groene kikkers kunnen veel lawaai maken, door middel van twee blazen onder de kin. Dit doet hij om wijfjes te lokken in de periode tussen mei en juni. Dit gekwaak kan soms wel vele nachten na elkaar duren tot ongenoegen van de buurt.

De grote groene kikker is een soort die meer in Azië voorkomt. Maar doordat deze in vele speciaalzaken te verkrijgen was, is deze ook in Europa ingeburgerd. De grote groene kikker eet soms wel kleine zoogdieren. Hierdoor wordt hij aanzien als een van de grote oorzaken voor het verdwijnen van de groene kikker.

De bruine kikker was een tijdje geleden met uitsterven bedreigd, maar zou ondertussen terug in aantal toegenomen zijn. De bruine kikker zijn menu bestaat voornamelijk uit vliegen en slakken. Het is dan ook geen wonder dat deze door tuinliefhebbers wordt aanzien als een nuttige bewoner. In het vaarjaar, op vochtige avonden, trekken ze naar hun paaivijver. Hier zullen de wijfjes massa’s geleiachtige eitjes leggen. De bruine kikker leeft voornamelijk op land en maakt een knorrend geluid.

De pad kan grote sprongen maken, maar beweegt zich meestal waggelend voort. Ook padden komen in het voorjaar naar de vijver om eitjes te leggen. Deze te onderscheiden door hun snoerachtige vorm. Het voer van deze padden zijn allerhande insecten en slakken. Hierdoor zijn ook deze padden graag gezien in een moestuin.

De rugstreeppad is een kleinere soort, die zeer makkelijk te herkennen is door de gele streep over z’n rug. Hij houdt zich schuil in droge, donkere plaatsen. Als de rugstreeppad opgeschrikt wordt, kan deze zeer snel rennen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.