Minivarkentje als huisdier


Publicatie datum:

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Gesponsorde koppelingen

Wat zijn ze leuk he, die kleine wandelende stopcontactjes. Maar kan je zo'n leuk klein varkentje als huisdier houden, en wat heb je daar dan voor nodig? En vooral het belangrijkste, waar moet je op letten bij aankoop van zo'n diertje. Want alle biggetjes zijn klein, maar groeien meestal toch uit toch een varkje van 60 tot 100 kilo! Hier kan je lezen hoe je zeker weet dat je een goed varkentje uitkiest.

Allereerst zal ik de punten benoemen waar je goed op moet letten.

- Een minivarken heeft NOOIT een krulstraat. Een staart van een mini varken is helemaal recht en mag geen enkele vorm van een draai of krul hebben. Dit betekent dat er met een ander (groot) varken gemixt is.

- Het kleinste ras 'minivarken' is het Kune Kune varken. Maar ook deze worden al tussen de 60 en 75 cm hoog en wegen tussen de 50 en 80 kilo.

- Als je een echt klein blijvend varken wilt, ga naar een echte fokker.

- Een echt klein blijvend biggetje is de Engelse 'Micro Pig'. Hier is maar 1 fokker van in Nederland.

- Vraag ten alle tijde naar beide ouders van het varkentje. Zijn deze niet aanwezig, is het foute boel. Het komt zelden voor dat het mannetje niet aanwezig is. Vraag dan naar informatie over het mannetje. En zorg dat je dit kan controleren. De moeder moet er ten alle tijde zijn!

Als je hier op let, ben je al een hele stap in de richting van je eigen echte kleine varkentje. Dan nog de vraag natuurlijk hoe je zo'n beestje moet verzorgen. Ze zijn erg intelligent en leren snel. En bedenk ook dat je ongeveer 15 tot 25 jaar liefde met je varkentje moet delen.

Hoe je een varkentje moet houden.

Een varkentje kan liever niet alleen gehouden worden, en meestal kan een mens gewoon niet vervangen wat een varkentje nodig heeft. Vooral wanneer het varkentje buiten gehouden wordt. Wanneer het zonder maatje binnen gehouden wordt, is het belangrijk dat er de gehele dag iemand voor hem/haar is.

Als je een varkentje binnenhoud zal hij het fijn vinden om zijn eigen plekje te hebben. Dit kan gewoon een hondenmand zijn. Wel vind een varkentje het fijn om lekker te kunnen wroeten. Leg bijvoorbeeld een paar kussentjes en twee dekentjes neer. Natuurlijk heeft een varkentje buiten ook een eigen plekje nodig. Deze dient regen en wind dicht te zijn en het liefst gevuld met een dikke laag stro. De minimale ruimte voor 1 varkentje dient 2 x 1,5 meter te zijn. Dit is ook echt het MINIMUM als het varkentje daar de meeste tijd doorbrengt!

Opvoeding.

Het kost veel tijd om een varkentje goed op te voeden. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, aangezien een varkentje zo snel leert een veel onthoud. Ook een varkentje zal je na een aantal weken uit gaan proberen. Hierin is het dan belangrijk om consequent te zijn. In deze periode moet je laten weten dat jij de regels maakt, en dat hij/zij moet weten wat wel en niet mag. In de ogen van een varken mag hij iets voor altijd als hij één keer iets gemogen heeft. (bijvoorbeeld op de bank) Ben je hier niet duidelijk en consequent in, zal het varkentje onzeker worden en hierdoor gaan gedragsproblemen ontstaan. Dit kan zelfs leiden tot agressie tegen mensen.

Een varkentje wordt zeer makkelijk zindelijk, dit kan gebeuren door een kattenbak of door een stapel kranten op een bepaalde plek, door de kattenbak of kranten steeds dichter naar de deur te plaatsen, zal het varkentje het snel snappen. Uit ervaring weet ik dat je hem ook gewoon op kan tillen en buiten kan zetten zodra je ziet dat hij binnen zijn behoefte doet. Hiervoor heb je wel een varkentje nodig wat niet bang is als je hem optilt, anders krijg een kat en muis spel, en zal hij wegrennen.

Voeding & Verzorging.

Varkentjes genieten ervan om lekker geborsteld te worden, en dan het liefst overal. Het is dan ook belangrijk dat dit vaak genoeg gebeurt. Hierbij controleer je het varkentje direct op evt. verwondingen.

En dan natuurlijk nog de vraag wat een varkens (mogen) eten. Varkens eten van natura ALLES, maar dit is absoluut niet goed, het beste kan je minivarken 2 x per dag een mueslimix geven van Alfamix Swien. Natuurlijk kan dit af en toe gecombineerd worden met wat fruit of groente. Een varken vlees voeren is wettelijk verboden!

Verder nog even wat weetjes:

- Het is wettelijk verplicht om je varkentje UBN te registreren.

- Om als hobbyhouder van varkens gezien te worden mag je maximaal 5 varkens houden.

- Het is wettelijk verboden met je varken over straat te lopen. Volgens de wet mag dit alleen indien je onderweg bent naar het slachthuis. Hierin kan je een uitzondering vragen bij de gemeente.

- Varkens zijn hele schone dieren, ze zullen dan ook nooit hun mandje of plaats bevuilen.

- Varkens zijn heel gevoelig, behandel hem dan altijd goed!

Ik hoop dat via deze weg, er minder varkentjes er zomaar even gekocht worden, zodat er minder ineens gedumpt worden omdat ze niet zo mini blijken te zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

hond in het asiel

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.