Oorproblemen bij katten


Publicatie datum:

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Gesponsorde koppelingen

Katten hebben vaak last van oorproblemen. In de meeste gevallen gaat het om irritaties van het uitwendige oor en niet om de inwendige gehoorgang. De oorproblemen kunnen van diverse oorzaak zijn. Hoewel de kat vaak veel last van het probleem lijkt te hebben, zijn bepaalde aandoeningen eenvoudig en snel te genezen. Het blijft echter raadzaam om bij gezondheidsklachten een dierenarts te bezoeken, alvorens men zelf gaat 'dokteren'.

Problemen met de uitwendige gehoorgang van katten is een vaak voorkomend probleem. De kat krabt aan zijn oor, schudt zijn kop en kan hem in sommige gevallen scheefhouden. Meestal gaat het om een aandoening van het uitwendige oor. Als je in het oor kijkt zie je vaak een rood, geïrriteerd en soms gezwollen oor dat een zwarte afscheiding (oorsmeer) en in ernstige gevallen ook pus, vertoont. In het oor leven bepaalde bacteriën die normaliter een harmonieus milieu vormen. Door diverse oorzaken kan dit milieu verstoord raken, waardoor de kat een ontsteking aan het oor krijgt. Veelvoorkomende oorzaken van een verstoorde balans in het oor zijn:

  • overmatige productie van oorsmeer
  • oormijt
  • voedingsallergie
  • vreemd voorwerp in het oor

Oorsmeer

Er zijn katten die van nature te veel oorsmeer produceren. Je kunt in dit geval het overtollige oorsmeer, op aanwijzing van de dierenarts, uit de oren verwijderen met een oorcleaner. Dit is echter slechts een preventief middel. Als er al een infectie in het oor zit, kan de oorcleaner de aandoening juist verergeren. Ook mag je nooit het oorsmeer met een wattenstaafje verwijderen, omdat je het dan juist verder de gehoorgang induwt. Blijft het overtollige oorsmeer te lang zitten, dan wordt de zuurstofbalans in het oor verstoord waardoor een infectie ontstaat. Bij een regelmatige behandeling met oorcleaner blijft de kat gevrijwaard van oorinfecties. Oorcleaner is te koop bij de dierenarts of in de dierenspeciaalzaak. Er is zelfs een homeopatische variant in de handel verkrijgbaar. 

Oormijt

Oormijt is een infectie die van buitenaf ontstaan is. Oormijt zijn kleine, grijze spinachtige diertjes die met het blote oog vrijwel niet zichtbaar zijn. Een oor dat geïnfecteerd is met mijt vertoont eveneens een overmatige productie van zwart oorsmeer. Het is een zeer besmettelijke aandoening die door direct contact wordt overgebracht en die zonder hulp van de dierenarts niet te genezen is. Bij een infectie met oormijt heeft de kat hevige jeuk aan de oren en de oren ruiken vies. Het is niet altijd duidelijk of het om een infectie veroorzaakt door overmatige oorsmeerproductie gaat of dat de kat besmet is met mijt. Om deze reden is het altijd wenselijk naar een dierenarts te gaan indien de kat oorproblemen vertoont. Een infectie met oormijt dient nauwgezet bestreden te worden en gecontroleerd te worden door de dierenarts. Indien men de infectie niet lang genoeg behandelt, steekt het probleem later gegarandeerd weer de kop op.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie is een permanent probleem dat niet genezen kan worden. Als de kat een oorinfectie heeft die veroorzaakt wordt door allergie, dient men de infectie te bestrijden en het dier op een dieet van hypoallergeen dieetvoer te zetten.

Vreemd voorwerp

Een vreemd voorwerp moet altijd door een dierenarts verwijderd worden. Deze kan met de otoscoop het voorwerp lokaliseren en verwijderen. Probeer nooit zelf het voorwerp te verwijderen, omdat je dan ernstige schade aan het oor kunt aanbrengen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Kittens

De verzorging van een kitten

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

De Russische dwerghamster als huisdier

Dit artikel beschrijft hoe een Russische dwerghamster gehouden kan worden en extra informatie over de leefwijze ervan.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!