Oorproblemen bij katten


Publicatie datum:

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Gesponsorde koppelingen

Katten hebben vaak last van oorproblemen. In de meeste gevallen gaat het om irritaties van het uitwendige oor en niet om de inwendige gehoorgang. De oorproblemen kunnen van diverse oorzaak zijn. Hoewel de kat vaak veel last van het probleem lijkt te hebben, zijn bepaalde aandoeningen eenvoudig en snel te genezen. Het blijft echter raadzaam om bij gezondheidsklachten een dierenarts te bezoeken, alvorens men zelf gaat 'dokteren'.

Problemen met de uitwendige gehoorgang van katten is een vaak voorkomend probleem. De kat krabt aan zijn oor, schudt zijn kop en kan hem in sommige gevallen scheefhouden. Meestal gaat het om een aandoening van het uitwendige oor. Als je in het oor kijkt zie je vaak een rood, geïrriteerd en soms gezwollen oor dat een zwarte afscheiding (oorsmeer) en in ernstige gevallen ook pus, vertoont. In het oor leven bepaalde bacteriën die normaliter een harmonieus milieu vormen. Door diverse oorzaken kan dit milieu verstoord raken, waardoor de kat een ontsteking aan het oor krijgt. Veelvoorkomende oorzaken van een verstoorde balans in het oor zijn:

  • overmatige productie van oorsmeer
  • oormijt
  • voedingsallergie
  • vreemd voorwerp in het oor

Oorsmeer

Er zijn katten die van nature te veel oorsmeer produceren. Je kunt in dit geval het overtollige oorsmeer, op aanwijzing van de dierenarts, uit de oren verwijderen met een oorcleaner. Dit is echter slechts een preventief middel. Als er al een infectie in het oor zit, kan de oorcleaner de aandoening juist verergeren. Ook mag je nooit het oorsmeer met een wattenstaafje verwijderen, omdat je het dan juist verder de gehoorgang induwt. Blijft het overtollige oorsmeer te lang zitten, dan wordt de zuurstofbalans in het oor verstoord waardoor een infectie ontstaat. Bij een regelmatige behandeling met oorcleaner blijft de kat gevrijwaard van oorinfecties. Oorcleaner is te koop bij de dierenarts of in de dierenspeciaalzaak. Er is zelfs een homeopatische variant in de handel verkrijgbaar. 

Oormijt

Oormijt is een infectie die van buitenaf ontstaan is. Oormijt zijn kleine, grijze spinachtige diertjes die met het blote oog vrijwel niet zichtbaar zijn. Een oor dat geïnfecteerd is met mijt vertoont eveneens een overmatige productie van zwart oorsmeer. Het is een zeer besmettelijke aandoening die door direct contact wordt overgebracht en die zonder hulp van de dierenarts niet te genezen is. Bij een infectie met oormijt heeft de kat hevige jeuk aan de oren en de oren ruiken vies. Het is niet altijd duidelijk of het om een infectie veroorzaakt door overmatige oorsmeerproductie gaat of dat de kat besmet is met mijt. Om deze reden is het altijd wenselijk naar een dierenarts te gaan indien de kat oorproblemen vertoont. Een infectie met oormijt dient nauwgezet bestreden te worden en gecontroleerd te worden door de dierenarts. Indien men de infectie niet lang genoeg behandelt, steekt het probleem later gegarandeerd weer de kop op.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie is een permanent probleem dat niet genezen kan worden. Als de kat een oorinfectie heeft die veroorzaakt wordt door allergie, dient men de infectie te bestrijden en het dier op een dieet van hypoallergeen dieetvoer te zetten.

Vreemd voorwerp

Een vreemd voorwerp moet altijd door een dierenarts verwijderd worden. Deze kan met de otoscoop het voorwerp lokaliseren en verwijderen. Probeer nooit zelf het voorwerp te verwijderen, omdat je dan ernstige schade aan het oor kunt aanbrengen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

hond in het asiel

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!