Paarden, een vak apart


Publicatie datum:

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Gesponsorde koppelingen

Toen ik met paarden begon, wist ik er niks vanaf. Lastig zou je denken. Nou inderdaad. Hoe vaak dat ik een paard op mijn tenen heb gehad, er 1 moest vangen die ik per ongeluk los had gelaten of er tijdens het rijden gewoon naast lag is met 5 handen al niet eens meer te tellen. Wat zou het fijn zijn als ik toen een soort referentie had waar dat ik op terug kon vallen. Vandaar dat ik met dit artikel ga beginnen, stap voor stap het wegwijs maken in de paardenwereld.

Het paard

Het paard is een fantastisch mooi en machtig dier dat tussen de 500 en 800 kilo weegt. Hartstikke fantastisch dus. Vooral als dat grote bakbeest op je af komt stormen. Toch hoef je echt niet bang te zijn voor een paard, zo groot en zwaar als dat hij is, zo meewerkend en meedenkend zijn ze ook. Paarden zijn van nature kudde dieren. Ze zijn gewend aan het samenwerken en bereid om ook met de mens samen te werken.

Wanneer je het paard dus op een rustige en relaxte manier benadert, zal het dier jou ook niks doen. Dat brengt mij op het eerste punt: let op je eigen veiligheid! Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van zijn hoofd, hij heeft dus niet zo'n breed zichtveld als dat mensen hebben. Wanneer je een paard benadert, laat dan merken dat je eraan komt. Praat tegen het dier en loop vanaf de zijkant op het dier af. Hiermee voorkom dat het schrikt, wegstormt en dat je in de paniekreactie wordt geraakt door een rondzwervende achterhoef.


Jij bent de baas

Het paard is groter, zwaarder en sterker dan dat jij bent en toch moet je het dier het idee geven dat jij juist groter, zwaarder en sterker bent. Je neemt de leiding als het ware. En wanneer je de leiding hebt, is dat prettig. Dat voorkomt namelijk dat het paard over je heen loopt en de baas gaat spelen.

De leiding nemen begint al met je houding. Loop met je rug recht en je schouders naar achteren op het paard af. Kijk het dier aan en praat er op een rustige maar kordate manier tegen. De meeste paarden zijn wel gewend aan het feit dat de mens de baas is, maar sommigen hebben het erg snel in de gaten als je bang bent.

Het kan zijn dat je een paard treft die zichzelf aangeleerd heeft om erg chagrijnig te kijken als er een mens aankomt. Je moet natuurlijk oppassen wat je doet met zo'n paard maar vaak is het beloond gedrag en stopt het dier ermee wanneer je het op kordate maar aardige wijze benadert.


De verzorging

Veel mensen zijn van mening dat een paard alleen geschikt is om op te rijden. Dat is natuurlijk niet waar. Het rijden is uiteraard hartstikke leuk, wanneer het je een beetje lukt dan, maar het paard is geen gebruiksvoorwerp en de verzorging hoort erbij. Bovendien geef je jezelf en het paard een beetje meer vertrouwen tijdens het borstelen. Je leert het paard toch een klein beetje kennen en gaat je wat meer op je gemak voelen in de buurt van dat grote beest.

Het paard voelt heel precies jouw gevoelens aan en merkt het ook wanneer je meer op je gemak bent. Vaak zijn de dieren zelf ook een stuk rustiger. Wanneer jij namelijk bang bent of gestresst, worden zij dat ook. Ze vertrouwen vaak op jou en als jij bang bent, is er vast iets heel engs in de buurt.

Zorg er dus voor dat je rust en vertrouwen uit straalt. Je straalt dit over op het paard waardoor de samenwerking een stuk beter zal gaan.

 

Het rijden

Rijden is fantastisch, maar vergeet niet dat je heel hard kunt vallen. Het is niet verstandig om gelijk te denken dat je het wel kan. Sommige mensen kunnen het inderdaad gelijk maar dat soort natuurtalenten zien we helaas niet vaak. Wanneer je voor het eerst op een paard stapt, zal dat heel raar zijn. Het dier beweegt en reageert op de bewegingen die jij maakt. Vaak op een manier waarop je dat niet wilt.

Zorg er dus voor dat er iemand bij is die het dier kent en die verstand heeft van paardrijden. De eerste keer rijden moet een goede ervaring zijn en het moet je vertrouwen geven om ermee verder te gaan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Een goede socialisatie van uw pupje, doet wonderen!

Een pup moet vertrouwd raken met de wereld om hem heen. Lees hier hoe u uw pup een goede start kunt geven!

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

De Geit

Informatie over de geit