Parkieten


Publicatie datum:

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

Gesponsorde koppelingen

De grasparkiet is één van de meest gehouden parkietensoorten op de hele wereld. Hieronder leest u meer over de verzorging van het geliefde vogeltje.

Aanschaf

Denk niet te licht over het houden van een grasparkiet en besef goed waar u aan begint. U bent verantwoordelijk voor de zorg van het beestje en het is geheel afhankelijk van u. Als u besluit tot aanschaf zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt de vogel kopen bij een dierenwinkel, maar ook op een vogelbeurs. Het maakt niet veel uit waar u de vogel aanschaft, als u er maar op let dat u een gezonde vogel koopt. De vogel moet schoon zijn met glanzende veren. Als de vogel opgezette veren heeft en waterige oogjes kunt het beste uitkijken naar een andere parkiet; grote kans dat deze ziek is.

Voeding

In de dierenwinkels kunt u een kant- en klaar zaadmengsel voor de vogel kopen. Dit vormt het hoofdvoer van de parkiet. Daarnaast kunt u de vogel ook bijvoeren om hem gezond te houden. Een belangrijke vorm van bijvoeding is eivoer. Ook dit is in elke dierenspeciaalzaak te vinden. Eivoer bevat broodnodige vitaminen en mineralen die de vogel nodig heeft. Ook zijn parkieten gek op groente en fruit. Sommige vogels vinden niet alles even lekker, u zult dus zelf moeten uitvogelen wat uw parkiet lekker vindt. Let er wel op dat u de stukjes groenten en fruit op tijd weghaalt voordat het bederft of beschimmeld. Wat vogels ook nodig hebben is grit (tevens te koop in de dierenwinkel). Dit is essentieel voor vogels om hun voedsel te kunnen laten verteren en voorziet ze van genoeg kalk. Een parkiet drinkt water. Dit zijn slechts kleine hoeveelheden per dag, maar toch dient u ze iedere dag opnieuw van schoon drinkwater te voorzien.

Huisvesting

Als u de vogel als huisdier wilt houden, is een kooi in de huiskamer de beste optie. Let bij de aanschaf van de kooi voornamelijk op de grootte; parkieten hebben genoeg vliegruimte nodig. Een of twee speeltjes zijn leuk voor de vogel, maar overdrijf het niet en hang niet de hele kooi vol. Dit beperkt ze teveel in hun ruimte. Zet de kooi op een lichte plaats in de huiskamer, maar zorg ervoor dat hij nooit in de volle zon terecht kan komen. Dit kan al snel te heet worden voor het beestje. Ook is het van essentieel belang dat de parkiet niet op de tocht komt te staan; dit kan hem ziek maken en uiteindelijk de nek om doen! Zorg ervoor dat de kooi stevig staat en nergens af kan vallen. De grasparkiet is een uitstekende vlieger. Hierdoor hebben ze regelmatig de ruimte nodig om hun vleugels te strekken. Laat ze bij voorkeur elke dag een paar uur uit hun kooi voor wat bewegingsruimte.

Tam maken

Grasparkieten zijn net mensen; zo hebben ze allemaal hun eigen gedrag en karakter. Ze uiten zich door middel van stem en lichaamstaal. Ze zijn gek op gezelschap en kunnen niet goed alleen zijn. Als u niet voldoende tijd heeft om het beestje genoeg aandacht te geven neem dan liever twee parkieten in plaats van één. Zo hebben ze altijd elkaars gezelschap en zullen ze in ieder geval niet eenzaam zijn. Als u een tam vogeltje wilt is het zaak de vogel op zo jong mogelijke leeftijd aan te schaffen. Probeer daarna de vogel zoveel mogelijk aan u te laten wennen. Praat tegen het beestje zodat hij uw stem leert kennen. Na verloop van tijd zult u merken dat hij ernaar begint te luisteren. Hierna kunt u proberen of de parkiet op uw hand wil zitten. In het begin zal hij dit nog eng vinden, maar ook aan uw handen moet hij wennen. Benader hem ten alle tijden rustig, van snelle bewegingen zal hij schrikken!

Gezondheid en ziekte

Een zieke vogel kunt u vaak onmiddellijk herkennen aan zijn gedrag. Vaak zit het vogeltje op de grond in plaats van hoog op zijn stok, ineengedoken met opgezette veren. Als u vermoedt dat de parkiet ziek is, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor nader onderzoek. Hieronder enkele algemene tips om ziekte te voorkomen:

  • Met een goede hygiëne is een hoop ellende al voorkomen. Maak de kooi iedere week goed schoon, vervang tevens wekelijks het schelpenzand op de bodem van de kooi. Schep elke dag de poepjes uit de kooi en ververs dagelijks het drinkwater.
  • Geef de parkiet uitsluitend voer dat voor grasparkieten bestemd is. Mensenvoedsel kan zeer schadelijk kan de vogel heel ziek maken.
  • Als u nog andere huisdieren heeft, houdt dit dan scherp in de gaten. Met name katten gaan niet goed samen met vogels!
  • Zorg voor houten stokken in de kooi in plaats van plastic stokken. Ook is het zaak verschillende dikten aan te houden; dit voorkomt verkrampte pootjes en overmatige snavel- en nagelgroei.
  • Parkieten zijn vatbaar voor tocht. Zorg ervoor dat uw parkiet geen kou kan vatten en laat hem nooit op de tocht staan!
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis