Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Publicatie datum:

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen willen tegenwoordig zelf reptielen als huisdier houden, maar beseffen niet hoeveel werk dit met zich meebrengt en hoe deze dieren precies gehouden dienen te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Phelsuma madagascariensis grandis (hierna te noemen phelsuma's).

Huisvesting.

de Phelsuma's mogen dan wel de grootste gekko's zijn die er bestaan, ook deze dieren worden klein geboren. Veel mensen maken een groot terarrium voor deze dieren in orde. Het is uiteraard een reuze gekko. Maar vergeet niet dat het terrarium als het ware met het dier mee moet groeien. Kleine gekko's van ongeveer 1 tot 2 jaar kunnen gerust verdwalen in je mega terrarium en dit is niet goed voor hun gezondheid. Ze gaan zich verschuilen en zoeken niet langer de warmte op. Wat erin resulteert dat het diertje afkoelt en nog minder gaat bewegen dan normaal.

Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het dier erg koud wordt, en ookal zijn het koudbloedige dieren dit betekend alleen maar dat ze erg veel warmte nodig hebben. het dier zal erg verkrompen pootjes krijgen en steeds minder eetlust. Belangrijk is dus mocht dit gebeuren dat je het dier in een kleiner terraruim zet of wellicht een gedeelte van je terrarium tijdelijk afsluit totdat de dieren groter zijn. Zorg ervoor dat je d.m.v. een termomether de temperatuur in de bak kunt regelen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je Phelsuma's ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Phelsuma's zijn uitstekende klimmers, zorg er dan ook voor dat er voldoende klim gelegenheid is. De beplanting dient uiteraard tropisch te zijn en om het tropische klimaat vast te houden dien je uiteraard warmtelampen op te hangen met UVB straling. Aan te raden is om dagelijks te sproeien, dit kun je zelf doen of je kunt een autmatisch sproeisysteem inbouwen. Een waterbak is absoluut niet nodig!! Hier kunnen de dieren alleen maar in verdrinken.

Phelsuma's kunnen alleen als paartje gehouden worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar zal resulteren in gevecht totdat er een het onderspit delft.

Voeding.

Zoals hierboven genoemd is een waterbak niet nodig aangezien de Phelsuma's drinken van de (kunstmatige)-regendruppels. Je zutl zien dat zodra er gesproeid wordt de Phelsuma's direct zullen gaan likken, voornamelijk over hun neus en ogen. Dit is hun manier van drinken. Het is aan te raden 1x per week extra vitamine in het sproeiwater te doen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en fruit. Krekels, en wanneer ze wat groter zijn sprinkhanen maar ook eendagsmuisjes lusten ze graag. Je kunt ook speciale Phelsuma's papjes maken, dit is met extra vitamine poeder en roosvicee, eventueel kun je in plaats hiervan ook olvarit fruit gebruiken. Wat belangrijk is wanneer de insecten te eten geeft zoals krekels, sprinkhanen of wasmaden dat je ze levend voert en van te voren in de kalk en vitaminepoeder zet. Op deze manier krijgen de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Handtam.

Phelsuma's zijn geen dieren die je goed handtam kunt maken. Ze hebben een zeer delicate huid en de dieren aaien is dan ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt ze wel op je hand laten lopen maar hierbij moet je dan weer erg goed opletten. De Phelsuma's zijn namelijk uitstekende springers. Ze kunnen met gemak een afstand van een halve meter of meer springen. Wanneer een Phelsuma's eenmaal lekker opgewarmd is en het op een rennen zet, zul je veel moeite hebben het diertje bij te houden!

Voortplanting.

Zoals gezegd kun je deze dieren alleen in paartjes houden. Maar wanneer het dan ook daadwerkelijk tot voortplanting komt moet je wel op tijd de eitjes uit de bak halen en in een broedmachine leggen. Wanneer de eieren eenmaal zijn gelegd wordt er verder niet meer naar omgekeken door de ouders. Wanneer de eieren in de bak uitkomen heb je een zeer grote kans dat vader en moeder de kleintjes opeten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie dieren

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Honden

Oorsprong hond

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Schildpad spreekbeurt, Schildpad werkstuk.

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Schildpad.

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster