Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Publicatie datum:

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen willen tegenwoordig zelf reptielen als huisdier houden, maar beseffen niet hoeveel werk dit met zich meebrengt en hoe deze dieren precies gehouden dienen te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Phelsuma madagascariensis grandis (hierna te noemen phelsuma's).

Huisvesting.

de Phelsuma's mogen dan wel de grootste gekko's zijn die er bestaan, ook deze dieren worden klein geboren. Veel mensen maken een groot terarrium voor deze dieren in orde. Het is uiteraard een reuze gekko. Maar vergeet niet dat het terrarium als het ware met het dier mee moet groeien. Kleine gekko's van ongeveer 1 tot 2 jaar kunnen gerust verdwalen in je mega terrarium en dit is niet goed voor hun gezondheid. Ze gaan zich verschuilen en zoeken niet langer de warmte op. Wat erin resulteert dat het diertje afkoelt en nog minder gaat bewegen dan normaal.

Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het dier erg koud wordt, en ookal zijn het koudbloedige dieren dit betekend alleen maar dat ze erg veel warmte nodig hebben. het dier zal erg verkrompen pootjes krijgen en steeds minder eetlust. Belangrijk is dus mocht dit gebeuren dat je het dier in een kleiner terraruim zet of wellicht een gedeelte van je terrarium tijdelijk afsluit totdat de dieren groter zijn. Zorg ervoor dat je d.m.v. een termomether de temperatuur in de bak kunt regelen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je Phelsuma's ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Phelsuma's zijn uitstekende klimmers, zorg er dan ook voor dat er voldoende klim gelegenheid is. De beplanting dient uiteraard tropisch te zijn en om het tropische klimaat vast te houden dien je uiteraard warmtelampen op te hangen met UVB straling. Aan te raden is om dagelijks te sproeien, dit kun je zelf doen of je kunt een autmatisch sproeisysteem inbouwen. Een waterbak is absoluut niet nodig!! Hier kunnen de dieren alleen maar in verdrinken.

Phelsuma's kunnen alleen als paartje gehouden worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar zal resulteren in gevecht totdat er een het onderspit delft.

Voeding.

Zoals hierboven genoemd is een waterbak niet nodig aangezien de Phelsuma's drinken van de (kunstmatige)-regendruppels. Je zutl zien dat zodra er gesproeid wordt de Phelsuma's direct zullen gaan likken, voornamelijk over hun neus en ogen. Dit is hun manier van drinken. Het is aan te raden 1x per week extra vitamine in het sproeiwater te doen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en fruit. Krekels, en wanneer ze wat groter zijn sprinkhanen maar ook eendagsmuisjes lusten ze graag. Je kunt ook speciale Phelsuma's papjes maken, dit is met extra vitamine poeder en roosvicee, eventueel kun je in plaats hiervan ook olvarit fruit gebruiken. Wat belangrijk is wanneer de insecten te eten geeft zoals krekels, sprinkhanen of wasmaden dat je ze levend voert en van te voren in de kalk en vitaminepoeder zet. Op deze manier krijgen de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Handtam.

Phelsuma's zijn geen dieren die je goed handtam kunt maken. Ze hebben een zeer delicate huid en de dieren aaien is dan ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt ze wel op je hand laten lopen maar hierbij moet je dan weer erg goed opletten. De Phelsuma's zijn namelijk uitstekende springers. Ze kunnen met gemak een afstand van een halve meter of meer springen. Wanneer een Phelsuma's eenmaal lekker opgewarmd is en het op een rennen zet, zul je veel moeite hebben het diertje bij te houden!

Voortplanting.

Zoals gezegd kun je deze dieren alleen in paartjes houden. Maar wanneer het dan ook daadwerkelijk tot voortplanting komt moet je wel op tijd de eitjes uit de bak halen en in een broedmachine leggen. Wanneer de eieren eenmaal zijn gelegd wordt er verder niet meer naar omgekeken door de ouders. Wanneer de eieren in de bak uitkomen heb je een zeer grote kans dat vader en moeder de kleintjes opeten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie dieren

deense dog

1 van de grootste honden

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

De Zieke hond

De zieke hond

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Je hond laten inslapen, een enorm moeilijke keuze

soms is er maar een oplossing voor een gezondheidsprobleem van je hond en dat is hem/haar laten inslapen.

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?