Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.


Publicatie datum:

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen willen tegenwoordig zelf reptielen als huisdier houden, maar beseffen niet hoeveel werk dit met zich meebrengt en hoe deze dieren precies gehouden dienen te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Phelsuma madagascariensis grandis (hierna te noemen phelsuma's).

Huisvesting.

de Phelsuma's mogen dan wel de grootste gekko's zijn die er bestaan, ook deze dieren worden klein geboren. Veel mensen maken een groot terarrium voor deze dieren in orde. Het is uiteraard een reuze gekko. Maar vergeet niet dat het terrarium als het ware met het dier mee moet groeien. Kleine gekko's van ongeveer 1 tot 2 jaar kunnen gerust verdwalen in je mega terrarium en dit is niet goed voor hun gezondheid. Ze gaan zich verschuilen en zoeken niet langer de warmte op. Wat erin resulteert dat het diertje afkoelt en nog minder gaat bewegen dan normaal.

Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het dier erg koud wordt, en ookal zijn het koudbloedige dieren dit betekend alleen maar dat ze erg veel warmte nodig hebben. het dier zal erg verkrompen pootjes krijgen en steeds minder eetlust. Belangrijk is dus mocht dit gebeuren dat je het dier in een kleiner terraruim zet of wellicht een gedeelte van je terrarium tijdelijk afsluit totdat de dieren groter zijn. Zorg ervoor dat je d.m.v. een termomether de temperatuur in de bak kunt regelen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je Phelsuma's ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Phelsuma's zijn uitstekende klimmers, zorg er dan ook voor dat er voldoende klim gelegenheid is. De beplanting dient uiteraard tropisch te zijn en om het tropische klimaat vast te houden dien je uiteraard warmtelampen op te hangen met UVB straling. Aan te raden is om dagelijks te sproeien, dit kun je zelf doen of je kunt een autmatisch sproeisysteem inbouwen. Een waterbak is absoluut niet nodig!! Hier kunnen de dieren alleen maar in verdrinken.

Phelsuma's kunnen alleen als paartje gehouden worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar zal resulteren in gevecht totdat er een het onderspit delft.

Voeding.

Zoals hierboven genoemd is een waterbak niet nodig aangezien de Phelsuma's drinken van de (kunstmatige)-regendruppels. Je zutl zien dat zodra er gesproeid wordt de Phelsuma's direct zullen gaan likken, voornamelijk over hun neus en ogen. Dit is hun manier van drinken. Het is aan te raden 1x per week extra vitamine in het sproeiwater te doen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en fruit. Krekels, en wanneer ze wat groter zijn sprinkhanen maar ook eendagsmuisjes lusten ze graag. Je kunt ook speciale Phelsuma's papjes maken, dit is met extra vitamine poeder en roosvicee, eventueel kun je in plaats hiervan ook olvarit fruit gebruiken. Wat belangrijk is wanneer de insecten te eten geeft zoals krekels, sprinkhanen of wasmaden dat je ze levend voert en van te voren in de kalk en vitaminepoeder zet. Op deze manier krijgen de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Handtam.

Phelsuma's zijn geen dieren die je goed handtam kunt maken. Ze hebben een zeer delicate huid en de dieren aaien is dan ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt ze wel op je hand laten lopen maar hierbij moet je dan weer erg goed opletten. De Phelsuma's zijn namelijk uitstekende springers. Ze kunnen met gemak een afstand van een halve meter of meer springen. Wanneer een Phelsuma's eenmaal lekker opgewarmd is en het op een rennen zet, zul je veel moeite hebben het diertje bij te houden!

Voortplanting.

Zoals gezegd kun je deze dieren alleen in paartjes houden. Maar wanneer het dan ook daadwerkelijk tot voortplanting komt moet je wel op tijd de eitjes uit de bak halen en in een broedmachine leggen. Wanneer de eieren eenmaal zijn gelegd wordt er verder niet meer naar omgekeken door de ouders. Wanneer de eieren in de bak uitkomen heb je een zeer grote kans dat vader en moeder de kleintjes opeten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie dieren

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Kittens

De verzorging van een kitten

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Honden trucs

Honden trucs

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken