Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.


Publicatie datum:

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen willen tegenwoordig zelf reptielen als huisdier houden, maar beseffen niet hoeveel werk dit met zich meebrengt en hoe deze dieren precies gehouden dienen te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Phelsuma madagascariensis grandis (hierna te noemen phelsuma's).

Huisvesting.

de Phelsuma's mogen dan wel de grootste gekko's zijn die er bestaan, ook deze dieren worden klein geboren. Veel mensen maken een groot terarrium voor deze dieren in orde. Het is uiteraard een reuze gekko. Maar vergeet niet dat het terrarium als het ware met het dier mee moet groeien. Kleine gekko's van ongeveer 1 tot 2 jaar kunnen gerust verdwalen in je mega terrarium en dit is niet goed voor hun gezondheid. Ze gaan zich verschuilen en zoeken niet langer de warmte op. Wat erin resulteert dat het diertje afkoelt en nog minder gaat bewegen dan normaal.

Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het dier erg koud wordt, en ookal zijn het koudbloedige dieren dit betekend alleen maar dat ze erg veel warmte nodig hebben. het dier zal erg verkrompen pootjes krijgen en steeds minder eetlust. Belangrijk is dus mocht dit gebeuren dat je het dier in een kleiner terraruim zet of wellicht een gedeelte van je terrarium tijdelijk afsluit totdat de dieren groter zijn. Zorg ervoor dat je d.m.v. een termomether de temperatuur in de bak kunt regelen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je Phelsuma's ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Phelsuma's zijn uitstekende klimmers, zorg er dan ook voor dat er voldoende klim gelegenheid is. De beplanting dient uiteraard tropisch te zijn en om het tropische klimaat vast te houden dien je uiteraard warmtelampen op te hangen met UVB straling. Aan te raden is om dagelijks te sproeien, dit kun je zelf doen of je kunt een autmatisch sproeisysteem inbouwen. Een waterbak is absoluut niet nodig!! Hier kunnen de dieren alleen maar in verdrinken.

Phelsuma's kunnen alleen als paartje gehouden worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar zal resulteren in gevecht totdat er een het onderspit delft.

Voeding.

Zoals hierboven genoemd is een waterbak niet nodig aangezien de Phelsuma's drinken van de (kunstmatige)-regendruppels. Je zutl zien dat zodra er gesproeid wordt de Phelsuma's direct zullen gaan likken, voornamelijk over hun neus en ogen. Dit is hun manier van drinken. Het is aan te raden 1x per week extra vitamine in het sproeiwater te doen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en fruit. Krekels, en wanneer ze wat groter zijn sprinkhanen maar ook eendagsmuisjes lusten ze graag. Je kunt ook speciale Phelsuma's papjes maken, dit is met extra vitamine poeder en roosvicee, eventueel kun je in plaats hiervan ook olvarit fruit gebruiken. Wat belangrijk is wanneer de insecten te eten geeft zoals krekels, sprinkhanen of wasmaden dat je ze levend voert en van te voren in de kalk en vitaminepoeder zet. Op deze manier krijgen de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Handtam.

Phelsuma's zijn geen dieren die je goed handtam kunt maken. Ze hebben een zeer delicate huid en de dieren aaien is dan ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt ze wel op je hand laten lopen maar hierbij moet je dan weer erg goed opletten. De Phelsuma's zijn namelijk uitstekende springers. Ze kunnen met gemak een afstand van een halve meter of meer springen. Wanneer een Phelsuma's eenmaal lekker opgewarmd is en het op een rennen zet, zul je veel moeite hebben het diertje bij te houden!

Voortplanting.

Zoals gezegd kun je deze dieren alleen in paartjes houden. Maar wanneer het dan ook daadwerkelijk tot voortplanting komt moet je wel op tijd de eitjes uit de bak halen en in een broedmachine leggen. Wanneer de eieren eenmaal zijn gelegd wordt er verder niet meer naar omgekeken door de ouders. Wanneer de eieren in de bak uitkomen heb je een zeer grote kans dat vader en moeder de kleintjes opeten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

De lepelaar

Het leven van de lepelaar in Nederland.

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

WWF World Wide Fund, WNF Wereld Natuur Fonds

What doen het WWF en het WNF allemaal om de dieren te beschermen.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn