Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.


Publicatie datum:

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen willen tegenwoordig zelf reptielen als huisdier houden, maar beseffen niet hoeveel werk dit met zich meebrengt en hoe deze dieren precies gehouden dienen te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Phelsuma madagascariensis grandis (hierna te noemen phelsuma's).

Huisvesting.

de Phelsuma's mogen dan wel de grootste gekko's zijn die er bestaan, ook deze dieren worden klein geboren. Veel mensen maken een groot terarrium voor deze dieren in orde. Het is uiteraard een reuze gekko. Maar vergeet niet dat het terrarium als het ware met het dier mee moet groeien. Kleine gekko's van ongeveer 1 tot 2 jaar kunnen gerust verdwalen in je mega terrarium en dit is niet goed voor hun gezondheid. Ze gaan zich verschuilen en zoeken niet langer de warmte op. Wat erin resulteert dat het diertje afkoelt en nog minder gaat bewegen dan normaal.

Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het dier erg koud wordt, en ookal zijn het koudbloedige dieren dit betekend alleen maar dat ze erg veel warmte nodig hebben. het dier zal erg verkrompen pootjes krijgen en steeds minder eetlust. Belangrijk is dus mocht dit gebeuren dat je het dier in een kleiner terraruim zet of wellicht een gedeelte van je terrarium tijdelijk afsluit totdat de dieren groter zijn. Zorg ervoor dat je d.m.v. een termomether de temperatuur in de bak kunt regelen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat je Phelsuma's ook daadwerkelijk groot kunnen groeien.

Phelsuma's zijn uitstekende klimmers, zorg er dan ook voor dat er voldoende klim gelegenheid is. De beplanting dient uiteraard tropisch te zijn en om het tropische klimaat vast te houden dien je uiteraard warmtelampen op te hangen met UVB straling. Aan te raden is om dagelijks te sproeien, dit kun je zelf doen of je kunt een autmatisch sproeisysteem inbouwen. Een waterbak is absoluut niet nodig!! Hier kunnen de dieren alleen maar in verdrinken.

Phelsuma's kunnen alleen als paartje gehouden worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar zal resulteren in gevecht totdat er een het onderspit delft.

Voeding.

Zoals hierboven genoemd is een waterbak niet nodig aangezien de Phelsuma's drinken van de (kunstmatige)-regendruppels. Je zutl zien dat zodra er gesproeid wordt de Phelsuma's direct zullen gaan likken, voornamelijk over hun neus en ogen. Dit is hun manier van drinken. Het is aan te raden 1x per week extra vitamine in het sproeiwater te doen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en fruit. Krekels, en wanneer ze wat groter zijn sprinkhanen maar ook eendagsmuisjes lusten ze graag. Je kunt ook speciale Phelsuma's papjes maken, dit is met extra vitamine poeder en roosvicee, eventueel kun je in plaats hiervan ook olvarit fruit gebruiken. Wat belangrijk is wanneer de insecten te eten geeft zoals krekels, sprinkhanen of wasmaden dat je ze levend voert en van te voren in de kalk en vitaminepoeder zet. Op deze manier krijgen de dieren alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Handtam.

Phelsuma's zijn geen dieren die je goed handtam kunt maken. Ze hebben een zeer delicate huid en de dieren aaien is dan ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt ze wel op je hand laten lopen maar hierbij moet je dan weer erg goed opletten. De Phelsuma's zijn namelijk uitstekende springers. Ze kunnen met gemak een afstand van een halve meter of meer springen. Wanneer een Phelsuma's eenmaal lekker opgewarmd is en het op een rennen zet, zul je veel moeite hebben het diertje bij te houden!

Voortplanting.

Zoals gezegd kun je deze dieren alleen in paartjes houden. Maar wanneer het dan ook daadwerkelijk tot voortplanting komt moet je wel op tijd de eitjes uit de bak halen en in een broedmachine leggen. Wanneer de eieren eenmaal zijn gelegd wordt er verder niet meer naar omgekeken door de ouders. Wanneer de eieren in de bak uitkomen heb je een zeer grote kans dat vader en moeder de kleintjes opeten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Duitse herder

alles over de duitse herder

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

De Russische dwerghamster als huisdier

Dit artikel beschrijft hoe een Russische dwerghamster gehouden kan worden en extra informatie over de leefwijze ervan.

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

De hamerhaai

hamerhaai

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

deense dog

1 van de grootste honden

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

De herkomst van de Bouvier des Flandres