Resource guarding of het bewaken van de middelen


Publicatie datum:

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Gesponsorde koppelingen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.De hond bewaakt zijn bak omdat het volgens hem van hem is.Dit hoeft niet alleen eten te zijn bij resource guarding want dan valt het inderdaad uitsluitend onder de noemer baknijd, maar als een hond meer gaat verdedigen dan alleen zijn bak (denk aan een favoriete ligplaats, een favoriet speeltje, of iets dergelijks) dan gaat hij middelen gebruiken om te bewaken om te laten zien dat het van hem is.

Mogelijke oorzaken voor dit gedrag

 •  Het zit in het karakter van de hond
 • of het is aangeleerd gedrag

 

Om met het laatste te beginnen, je kunt een hond aanleren dat hij moet verdedigen wat van hem is.Als de hond bijvoorbeeld een schoen heeft gepakt en je pakt die af, hij heeft eten gestolen en je pakt het af, en daarbij straf je de hond ook onmiddelijk dan zal de hond vaak een deemoedsgebaar laten zien, of een kalmeringssignaal ten teken: "Ik heb het begrepen" echter veel hondeneigenaren zijn dan zo boos over het "vergrijp" dat ze het kalmeringssignaal of niet herkennen of over het hoofd zien en gaan door met straffen.Voor de hond zal dit echter de volgende keer aanleiding zijn om agressie te laten zien dat is nl de enige manier waarmee hij zijn baas nog kan afremmen.

 Deze agressie werkt, de baas schrikt en stopt zijn gedrag, de hond heeft dus succes en zal dit vaker en op verschillende momenten gaan proberen.Zo lang hij succes heeft zal hij zijn gedrag blijven herhalen en zal hij zich steeds meer gaan toeeigenen.

 

 

Manieren van het bewaken van de middelen

 •  door agressie
 • door er overheen te plassen
 • door er op te poepen

 Een hond zet zijn territorium af met geursignalen, dit zijn over het algemeen natuurlijk mannetjes die dat doen maar een enkel dominant vrouwtje durft ook met haar poot omhoog een territorium af te zetten.Door dus over een bepaalde zitplaats een favoriete ligplaats of een speeltje te plassen geeft hij aan dit is van mij en van niemand anders.

 Over het algemeen zal een hond uiteraard kiezen voor een favoriete zit of ligplaats van een ander, en dan het liefst uiteraard van een baasje.

 Hij zal dit doen op het moment dat het baasje weg is, hij gaat dan zijn territorium afbakenen.Vaak gaat dit gedrag gepaard met verlatingsangst en nog vaker heeft het te maken met de gemoedstoestand van het baasje.

 Wat kun je aan dit gedrag doen

 •  Allereerst haal alles wat hij kan en wil beschermen weg, dus favoriete speeltjes weg, kauwbotten uitsluitend in een bench etc.

 als je het niet weg kan halen ontzeg hem dan de toegang tot die dingen zoals een bank of een kastje of iets dergelijks, zorg dat hij er niet bij kan als je weg bent door of hem mee te nemen of hem in een bench te stoppen of de toegang tot die spullen te blokkeren.

 •  Leer hem dat dingen los laten op commando hem veel meer oplevert dan het geen hij in zijn bek heeft, beloon hem dus altijd als hij het los laat en ruil het voor iets wat hij wel mag hebben, dit al van pup af aan ter voorkoming dat je later de strijd met hem aan moet gaan om hem dat te leren.
 •  Negeer hem, negeer hem de hele dag door zolang je niet met hem bezig bent, de meeste honden die dit gedrag vertonen zijn ook extreem opdringerig en willen graag alle aandacht.
 • Geef hem aandacht op de momenten dat jij dat wilt en dan nog door hem een commando te geven of een spel met hem te spelen of iets dergelijks maar niet meer zo maar aandacht geven omdat hij dat eist.

 Iedere keer dat hij dat wel doet sta je op en ga je weg zonder hem nog een blik waardig te keuren, hij mag jou niet als zijn bezit zien dat hij te pas en te onpas kan claimen als hij daar zin in heeft.

 •  Er is in huis helemaal niets van hem, alles behoort aan jou toe, iedere keer als hij op een zelfde plaats gaat liggen (met uitzondering van zijn mand of bench) stuur je hem daar weg, terug naar zijn bench of terug naar zijn mand, ook het speelgoed in huis is van jou en hoeft hij niet te verdedigen.

 Trap niet in de valkuil van: "ach hij is zo dol op dat knuffeltje" een hond hecht geen waarde aan spullen, anders dan dat hij het wil verdedigen tegenover iemand anders.

 • Beperk hem dagelijks, dat wil zeggen laat hem dagelijks een aantal uren " aan zijn lot over" speel niet met hem, negeer hem in feite als hij loopt of door het huis heen gaan, en beloon hem rijkelijk met knuffels, glimlachjes en aaitjes op het moment dat hij netjes op zijn kleed of in zijn mand blijft liggen.
 •  Ga zijn trainingen verhogen en vraag hogere prestaties van hem, door hem meer te laten nadenken en hem meer te laten werken zal zijn stress gehalte zakken en kan zijn overtollige energie eruit wat zorgt voor een relaxtere hond in huis.
 •  Speel spelletjes met hem waarbij je je leiders rol nog eens kan bevestigen, een trekspelletje (waarbij de hond best mag winnen maar hij mag het trekobject niet meenemen naar een mand of bench als troffee), een los-vast spelletje, apporteerspelletje etc.

 Veel voorkomende fouten die gemaakt worden waardoor honden dit probleem kunnen ontwikkelen

 •  De hond bijvoorbeeld een eigen stoel geven of eigen speelgoed dat ook helemaal van hem is en dat je het goed vindt dat hij het verdedigt.
 •  er van uitgaan dat hij niet zal bijten het omzeilen van het probleem ipv het probleem aan te pakken
 •  het speelgoed wat hij beschermt hem laten houden omdat hij "het zo leuk vindt"
 • Denken dat dit gedrag met het verstrijken van de tijd wel zal verbeteren of als hij beter in zijn vel zit of als hij zich veiliger voelt of wat dan ook
 • De hond ook andere mensen of uitsluitend andere mensen te laten bedreigen en het dan goed praten dat het van hem is.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

deense dog

1 van de grootste honden

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

De koe

alles over de koe

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.