Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Publicatie datum:

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Gesponsorde koppelingen

Een kat wordt o.a. gekenmerkt door zijn/haar snorharen. Het worden ook wel tastharen genoemd of in het Engels 'whiskers'. Snorharen komen voor bij dieren met niet goed functionerende ogen of bij dieren die vooral 's nachts actief zijn. In dit artikel wordt de functie van snorharen behandeld bij zoogdieren en dan met name bij de huiskat.

Snorharen zijn vaak stugger en langer als gewone haren en groeien bij zoogdieren rond de neus of op andere delen van de kop. Vaak groeien er zelfs tastharen rond de voorpoten. Alleen zoogdieren hebben snorharen maar soms worden bij bepaalde vogels ook de veertjes rond de snavel gezien als snorharen.

Opbouw van snorharen

Snorharen bestaan uit levenloos materiaal net als gewone haren. Ze verschillen echter van gewone haren omdat snorharen met een speciaal haarzakje verbonden zijn dat een kokertje met bloed bevat. Dit bloedkokertje wordt een bloedsinus genoemd. Als een snorhaar wordt aangeraakt of gebogen heeft dit effect op de bloedsinus: het bloed gaat namelijk bewegen. Er zijn zenuwcellen bevestigd aan het uiteinde van de bloedsinus waardoor het bewegen van snorharen goed voelbaar is. Bij sommige zoogdieren is het haarzakje omringd door spierweefsel wat hen mogelijk maakt om de snorharen te bewegen.

Snorharen bij de kat

Zo ook bij de kat. Hij kan de snorharen ook laten bewegen doordat ze omringd zijn met spierweefsel. Katten hebben snorharen rond de neus, maar ook boven de oogleden en onder de kin. Snorharen van de kat zijn twee tot drie keer dikker dan de vachtharen. Ze zitten ook nog eens 3 keer dieper in het weefsel van de kat.

Een kat heeft meestal 24 snorharen rond de neus; aan elke kant 12. Elke snorhaar behoort tot 1 van de 4 rijen. De bovenste rijen kunnen onafhankelijk bewogen worden van de onderste rijen. Als een snorhaar een prikkel waarneemt wordt deze d.m.v. zenuwen omgezet in een impuls en direct doorgegeven aan de hersenen.

Waarvoor gebruikt een kat zijn snorharen?

Snorharen kunnen ten eerste als navigatiesysteem dienen. Vooral bij slechtziende katten is dit het geval. Door de snorharen naar voren en achteren te bewegen kunnen de uiteinden o.a. luchttrillingen waarnemen. Deze trillingen kunnen veroorzaakt worden door de beweging van een prooi of object. Ook kunnen de gevoelige snor- of tastharen veranderingen in de lucht waarnemen. De snorharen rond de neus hebben een bereik dat ongeveer precies zo wijd is als de breedte van een kattenromp. Zo kunnen ze ook bepalen of ze wel of niet door een smalle doorgang kunnen lopen.

Ook kunnen tastharen een belangrijke functie hebben bij de jacht. Een bewijs is dat de snorharen helpen te bepalen waar een nekbeet moet worden geplaatst bij de prooi. De tastharen op de voorpoten geven informatie over de gevangen prooi (Katten hebben namelijk van dichtbij een slecht zicht). Met deze tastharen merkt de kat ook of de prooi tegenwerkt en wil ontsnappen.

Katten kunnen ook hun stemming aangeven met de snorharen. Als de snorharen worden samengetrokken en naar achteren worden bewogen zodat ze plat tegen het gezicht komen aan te liggen geeft dit aan dat de kat verlegen of bang is. Het kan daarentegen ook betekenen dat de kat zich boos of kwetsbaar voelt. Zo'n houding is vaak te zien bij katten die elkaar passeren of 'begroeten'.

Als katten hun snorharen naar voren hebben staan zijn ze gespannen of opgewonden. De snorharen staan in deze positie om de directe omgeving zo goed mogelijk waar te nemen, maar ook bij het jagen, ravotten of lopen.

Katten zijn meestal tevreden of ontspannen als de snorharen loodrecht ten opzichte van de kop staan.

Waarom kun je de snorharen beter niet weghalen of afknippen bij je kat?

Snorharen vallen ook uit, net als gewone haren. Ze worden ook weer vervangen na enige tijd. Maar snorharen bewust afknippen kun je beter niet doen. In de 17de dacht men dat wanneer je de snorharen afknipte van je kat, je hem/haar minder moedig maakte.

Misschien bedoelden ze hiermee dat de kat vaker missprong bij het besluipen van zijn prooi. Dit kan namelijk voorkomen wanneer enkele of alle snorharen worden afgeknipt.

Snorharen nodig om te overleven

Bij vele zoogdieren spelen de snorharen een erg belangrijke rol, bijvoorbeeld in het vinden van voedsel of bij het navigeren. Een groot deel van de hersenen is daarom gewijd aan het verwerken van zenuwimpulsen, ontstaan doordat de snorharen geprikkeld zijn.

Hebben wij als mens ook een soort van snorharen?

In onze neus komen dikkere haren voor. Deze hebben echter geen functie, tenminste niet als zintuig. Deze neusharen zijn namelijk een barrière voor grotere schadelijke deeltjes in de lucht. Ze zorgen ervoor dat deze niet in de longen terecht komen. Daarnaast maken ze de luchtstroom die de neus binnenkomt turbulent.

Snorharen kunnen dus vele functies hebben en zijn onmisbaar bij vele dieren waaronder katten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie dieren

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

De lepelaar

Het leven van de lepelaar in Nederland.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Honden trucs

Honden trucs

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

De koe

alles over de koe

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?