Snorharen, waar zijn ze goed voor?


Publicatie datum:

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Gesponsorde koppelingen

Een kat wordt o.a. gekenmerkt door zijn/haar snorharen. Het worden ook wel tastharen genoemd of in het Engels 'whiskers'. Snorharen komen voor bij dieren met niet goed functionerende ogen of bij dieren die vooral 's nachts actief zijn. In dit artikel wordt de functie van snorharen behandeld bij zoogdieren en dan met name bij de huiskat.

Snorharen zijn vaak stugger en langer als gewone haren en groeien bij zoogdieren rond de neus of op andere delen van de kop. Vaak groeien er zelfs tastharen rond de voorpoten. Alleen zoogdieren hebben snorharen maar soms worden bij bepaalde vogels ook de veertjes rond de snavel gezien als snorharen.

Opbouw van snorharen

Snorharen bestaan uit levenloos materiaal net als gewone haren. Ze verschillen echter van gewone haren omdat snorharen met een speciaal haarzakje verbonden zijn dat een kokertje met bloed bevat. Dit bloedkokertje wordt een bloedsinus genoemd. Als een snorhaar wordt aangeraakt of gebogen heeft dit effect op de bloedsinus: het bloed gaat namelijk bewegen. Er zijn zenuwcellen bevestigd aan het uiteinde van de bloedsinus waardoor het bewegen van snorharen goed voelbaar is. Bij sommige zoogdieren is het haarzakje omringd door spierweefsel wat hen mogelijk maakt om de snorharen te bewegen.

Snorharen bij de kat

Zo ook bij de kat. Hij kan de snorharen ook laten bewegen doordat ze omringd zijn met spierweefsel. Katten hebben snorharen rond de neus, maar ook boven de oogleden en onder de kin. Snorharen van de kat zijn twee tot drie keer dikker dan de vachtharen. Ze zitten ook nog eens 3 keer dieper in het weefsel van de kat.

Een kat heeft meestal 24 snorharen rond de neus; aan elke kant 12. Elke snorhaar behoort tot 1 van de 4 rijen. De bovenste rijen kunnen onafhankelijk bewogen worden van de onderste rijen. Als een snorhaar een prikkel waarneemt wordt deze d.m.v. zenuwen omgezet in een impuls en direct doorgegeven aan de hersenen.

Waarvoor gebruikt een kat zijn snorharen?

Snorharen kunnen ten eerste als navigatiesysteem dienen. Vooral bij slechtziende katten is dit het geval. Door de snorharen naar voren en achteren te bewegen kunnen de uiteinden o.a. luchttrillingen waarnemen. Deze trillingen kunnen veroorzaakt worden door de beweging van een prooi of object. Ook kunnen de gevoelige snor- of tastharen veranderingen in de lucht waarnemen. De snorharen rond de neus hebben een bereik dat ongeveer precies zo wijd is als de breedte van een kattenromp. Zo kunnen ze ook bepalen of ze wel of niet door een smalle doorgang kunnen lopen.

Ook kunnen tastharen een belangrijke functie hebben bij de jacht. Een bewijs is dat de snorharen helpen te bepalen waar een nekbeet moet worden geplaatst bij de prooi. De tastharen op de voorpoten geven informatie over de gevangen prooi (Katten hebben namelijk van dichtbij een slecht zicht). Met deze tastharen merkt de kat ook of de prooi tegenwerkt en wil ontsnappen.

Katten kunnen ook hun stemming aangeven met de snorharen. Als de snorharen worden samengetrokken en naar achteren worden bewogen zodat ze plat tegen het gezicht komen aan te liggen geeft dit aan dat de kat verlegen of bang is. Het kan daarentegen ook betekenen dat de kat zich boos of kwetsbaar voelt. Zo'n houding is vaak te zien bij katten die elkaar passeren of 'begroeten'.

Als katten hun snorharen naar voren hebben staan zijn ze gespannen of opgewonden. De snorharen staan in deze positie om de directe omgeving zo goed mogelijk waar te nemen, maar ook bij het jagen, ravotten of lopen.

Katten zijn meestal tevreden of ontspannen als de snorharen loodrecht ten opzichte van de kop staan.

Waarom kun je de snorharen beter niet weghalen of afknippen bij je kat?

Snorharen vallen ook uit, net als gewone haren. Ze worden ook weer vervangen na enige tijd. Maar snorharen bewust afknippen kun je beter niet doen. In de 17de dacht men dat wanneer je de snorharen afknipte van je kat, je hem/haar minder moedig maakte.

Misschien bedoelden ze hiermee dat de kat vaker missprong bij het besluipen van zijn prooi. Dit kan namelijk voorkomen wanneer enkele of alle snorharen worden afgeknipt.

Snorharen nodig om te overleven

Bij vele zoogdieren spelen de snorharen een erg belangrijke rol, bijvoorbeeld in het vinden van voedsel of bij het navigeren. Een groot deel van de hersenen is daarom gewijd aan het verwerken van zenuwimpulsen, ontstaan doordat de snorharen geprikkeld zijn.

Hebben wij als mens ook een soort van snorharen?

In onze neus komen dikkere haren voor. Deze hebben echter geen functie, tenminste niet als zintuig. Deze neusharen zijn namelijk een barrière voor grotere schadelijke deeltjes in de lucht. Ze zorgen ervoor dat deze niet in de longen terecht komen. Daarnaast maken ze de luchtstroom die de neus binnenkomt turbulent.

Snorharen kunnen dus vele functies hebben en zijn onmisbaar bij vele dieren waaronder katten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

hond in het asiel

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

De herkomst van de Bouvier des Flandres

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Kattenzorg!

Alles over de kat

Gezond vijvervoer

Wat is gezond voer voor je vissen?

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?