Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond


Publicatie datum:

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Gesponsorde koppelingen

Heel veel mensen vinden het zielig. Het is zo gezellig als hij bij je op de bank ligt. Het is zo leuk als je binnenkomt en hij is blij je te zien. Het is zo'n heerlijke knuffelhond maar.

En dan komt het.

Probleemgedrag en dan met name problemen met dominantie is iets wat we heel vaak tegenkomen. Daarnaast zien we ook honden die alleen iets doen als ze er zelf zin in hebben, of honden die niet luisteren als de baas ze roept en de omgeving veel interessanter vinden. Of een hond die toch op de bank gaat terwijl jij dat niet wilt en ga zo nog maar even door. Ik denk dat de meesten van jullie wel een voorbeeld kunnen verzinnen waar je door de hond genegeerd worden.

 En denk je nu echt dat die hond het zielig vindt dat jij staat te roepen of staat te wachten tot hij het commando eens een keertje uitvoert? Welnee, voor een hond ben je niet meer dan zijn wandelende voerbak, zijn aaimachine als hij dat eens wil en zijn aandacht op het moment dat hij zich alleen voelt. Maar o wee als de omgeving interessanter is dan wat jij te bieden hebt, dan besta je niet meer.

 Een hond doet alleen datgene wat hem voordeel oplevert.

 Als je je hond dus vraagt om te gaan zitten op een veld waar alle honden aan het ravotten zijn, dan moet je toch wel een sterke beloning hebben om daar tegenop te kunnen. Maar naast dat een hond alleen doet wat hem voordeel oplevert, heeft hij ook nog een bepaalde mate van respect voor zijn meerdere. De combinatie dat je zijn meerdere bent en dat hij een voordeel krijgt als hij het commando goed uitvoert, zorgt ervoor dat de hond naar je luistert en je dus niet negeert.

 De basisregel is ongewenst gedrag negeren en gewens t gedrag belonen. Dan komen we uiteraard uit op de vraag wat is ongewenst en wat is gewenst gedrag. Ongewenst wordt meestal duidelijk omschreven: blaffen, grommen, aan tafelpoten bijten etc. Allemaal gedrag waar we bijna allemaal niet van gediend zijn. Gewenst gedrag is in theorie ook makkelijk te omschrijven, dat is datgene wat jij wilt dat de hond doet.

 Maar nu het gewenste gedrag in de praktijk.

 Je wilt niet dat je hond tegen de visite opspringt of tegen jou als je je nette kleding aan hebt. Maar in de praktijk gebeurt het nogal eens dat als je een poosje bent weggeweest en je k omt terug, dat de hond om je heen staat te dansen en te springen en dat hij tegen je op springt. Wat doen de meeste mensen dan, die duwen hem naar beneden met het woordje laag. (JIPPIE AANDACHT!!!!!!!!!). Hij springt als een bezetene om je heen en doordat je het zo leuk vindt dat hij zo blij is om je weer te zien aai je hem en geef je hem aandacht. Hij blijft springen, jij blijft laag roepen, maar er zijn maar weinig mensen die op dat moment doorlopen, of als ze binnenkomen zelfs meteen doorlopen en de hond negeren. De hond laat continu ongewenst gedrag zien en het wordt dus niet gecorrigeerd door te negeren, nee het wordt beloond met aandacht.

 En nu hoor ik veel mensen denken.............. wat moet hij dan doen??

 Nou heel s impel in zijn mand of bench blijven liggen tot jij hem roept. Op het moment dat hij je kwispelend, springend en gek doende tegemoet treedt bepaalt hij dus wat er gaat gebeuren en jij gaat daarin mee. Op het moment dat je de hond nu negeert hou je zelf de touwtjes in handen en bepaal jij wanneer de hond naar je toe mag komen.

 Iedere keer als je de ruimte inkomt waar je hond verblijft, ga je de hond volledig negeren. Dat wil zeggen:

  •  je k ijkt hem niet aan
  • je raakt hem niet aan
  • je praat niet tegen hem

 Dit ritueel moet een levenswijze worden voor alle mensen in huis. Na een week (bij sommigen iets langer) zal de hond blijven liggen als je binnenkomt en weet hij dat het geen nut heeft om zo raar te doen. Gedrag wat je hond niets oplevert zal uiteindelijk uitdoven. Op den duur is 5 minuten negeren dan ook voldoende, maar wel iedere keer als je de ruimte opnieuw betreedt, dus ook na het ophangen van de was of een toiletbezoek.

Zielig???? Nee !!!! Makkelijk ???? Ja !!!!!. Als jij met je nette kleding binnenkomt en je hond k omt niet als een bezetene naar je toe, dan kun je de hond ook even aandacht schenken door eens een k eertje naar hem toe te gaan en te aaien in de mand. Want dat is wat je wilt, dat hij in die mand blijft liggen. En door hem te aaien beloon je hem dus voor het goede gedrag wat je wilt zien. En bijkomend voordeel je k leding blijft er netjes onder.

 Op het moment dat je de hond negeert op verschillende delen van de dag vertoon je heel honds gedrag. Een meerdere negeert daar 80% van de tijd zijn mindere en je zult een k lein stapje stijgen in het respect dat de hond voor je heeft.

 En met negeren bedoel ik dus niet: niet meer knuffelen, niet meer aanhalen als hij naar je toe komt, niet meer tegen hem praten.

 Met negeren bedoel ik: je bent nu aan het stofzuigen en je hond kan dan prima even op zijn plaats liggen. Hij hoeft geen aandacht op te eisen door achter de stofzuiger aan te gaan. Je komt binnen, je hond hoeft niet zo debiel te doen. Je zit op de bank en je hond hoeft zich niet op te dringen terwijl jij ingespannen naar een interessant stuk op tv kijkt.

 Je hebt een stukje eigen leven en dat mag je opeisen ten aanzien van de hond. Want vaak doet hij dit ook ten opzichte van jou als hij iets interessanters ziet dan jij.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

De Geit

Informatie over de geit

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

IJsbeer spreekbeurt, IJsbeer werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de IJsbeer.

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

De Zieke hond

De zieke hond

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

De hamerhaai

hamerhaai

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira