Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond


Publicatie datum:

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Gesponsorde koppelingen

Heel veel mensen vinden het zielig. Het is zo gezellig als hij bij je op de bank ligt. Het is zo leuk als je binnenkomt en hij is blij je te zien. Het is zo'n heerlijke knuffelhond maar.

En dan komt het.

Probleemgedrag en dan met name problemen met dominantie is iets wat we heel vaak tegenkomen. Daarnaast zien we ook honden die alleen iets doen als ze er zelf zin in hebben, of honden die niet luisteren als de baas ze roept en de omgeving veel interessanter vinden. Of een hond die toch op de bank gaat terwijl jij dat niet wilt en ga zo nog maar even door. Ik denk dat de meesten van jullie wel een voorbeeld kunnen verzinnen waar je door de hond genegeerd worden.

 En denk je nu echt dat die hond het zielig vindt dat jij staat te roepen of staat te wachten tot hij het commando eens een keertje uitvoert? Welnee, voor een hond ben je niet meer dan zijn wandelende voerbak, zijn aaimachine als hij dat eens wil en zijn aandacht op het moment dat hij zich alleen voelt. Maar o wee als de omgeving interessanter is dan wat jij te bieden hebt, dan besta je niet meer.

 Een hond doet alleen datgene wat hem voordeel oplevert.

 Als je je hond dus vraagt om te gaan zitten op een veld waar alle honden aan het ravotten zijn, dan moet je toch wel een sterke beloning hebben om daar tegenop te kunnen. Maar naast dat een hond alleen doet wat hem voordeel oplevert, heeft hij ook nog een bepaalde mate van respect voor zijn meerdere. De combinatie dat je zijn meerdere bent en dat hij een voordeel krijgt als hij het commando goed uitvoert, zorgt ervoor dat de hond naar je luistert en je dus niet negeert.

 De basisregel is ongewenst gedrag negeren en gewens t gedrag belonen. Dan komen we uiteraard uit op de vraag wat is ongewenst en wat is gewenst gedrag. Ongewenst wordt meestal duidelijk omschreven: blaffen, grommen, aan tafelpoten bijten etc. Allemaal gedrag waar we bijna allemaal niet van gediend zijn. Gewenst gedrag is in theorie ook makkelijk te omschrijven, dat is datgene wat jij wilt dat de hond doet.

 Maar nu het gewenste gedrag in de praktijk.

 Je wilt niet dat je hond tegen de visite opspringt of tegen jou als je je nette kleding aan hebt. Maar in de praktijk gebeurt het nogal eens dat als je een poosje bent weggeweest en je k omt terug, dat de hond om je heen staat te dansen en te springen en dat hij tegen je op springt. Wat doen de meeste mensen dan, die duwen hem naar beneden met het woordje laag. (JIPPIE AANDACHT!!!!!!!!!). Hij springt als een bezetene om je heen en doordat je het zo leuk vindt dat hij zo blij is om je weer te zien aai je hem en geef je hem aandacht. Hij blijft springen, jij blijft laag roepen, maar er zijn maar weinig mensen die op dat moment doorlopen, of als ze binnenkomen zelfs meteen doorlopen en de hond negeren. De hond laat continu ongewenst gedrag zien en het wordt dus niet gecorrigeerd door te negeren, nee het wordt beloond met aandacht.

 En nu hoor ik veel mensen denken.............. wat moet hij dan doen??

 Nou heel s impel in zijn mand of bench blijven liggen tot jij hem roept. Op het moment dat hij je kwispelend, springend en gek doende tegemoet treedt bepaalt hij dus wat er gaat gebeuren en jij gaat daarin mee. Op het moment dat je de hond nu negeert hou je zelf de touwtjes in handen en bepaal jij wanneer de hond naar je toe mag komen.

 Iedere keer als je de ruimte inkomt waar je hond verblijft, ga je de hond volledig negeren. Dat wil zeggen:

  •  je k ijkt hem niet aan
  • je raakt hem niet aan
  • je praat niet tegen hem

 Dit ritueel moet een levenswijze worden voor alle mensen in huis. Na een week (bij sommigen iets langer) zal de hond blijven liggen als je binnenkomt en weet hij dat het geen nut heeft om zo raar te doen. Gedrag wat je hond niets oplevert zal uiteindelijk uitdoven. Op den duur is 5 minuten negeren dan ook voldoende, maar wel iedere keer als je de ruimte opnieuw betreedt, dus ook na het ophangen van de was of een toiletbezoek.

Zielig???? Nee !!!! Makkelijk ???? Ja !!!!!. Als jij met je nette kleding binnenkomt en je hond k omt niet als een bezetene naar je toe, dan kun je de hond ook even aandacht schenken door eens een k eertje naar hem toe te gaan en te aaien in de mand. Want dat is wat je wilt, dat hij in die mand blijft liggen. En door hem te aaien beloon je hem dus voor het goede gedrag wat je wilt zien. En bijkomend voordeel je k leding blijft er netjes onder.

 Op het moment dat je de hond negeert op verschillende delen van de dag vertoon je heel honds gedrag. Een meerdere negeert daar 80% van de tijd zijn mindere en je zult een k lein stapje stijgen in het respect dat de hond voor je heeft.

 En met negeren bedoel ik dus niet: niet meer knuffelen, niet meer aanhalen als hij naar je toe komt, niet meer tegen hem praten.

 Met negeren bedoel ik: je bent nu aan het stofzuigen en je hond kan dan prima even op zijn plaats liggen. Hij hoeft geen aandacht op te eisen door achter de stofzuiger aan te gaan. Je komt binnen, je hond hoeft niet zo debiel te doen. Je zit op de bank en je hond hoeft zich niet op te dringen terwijl jij ingespannen naar een interessant stuk op tv kijkt.

 Je hebt een stukje eigen leven en dat mag je opeisen ten aanzien van de hond. Want vaak doet hij dit ook ten opzichte van jou als hij iets interessanters ziet dan jij.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.