Tropisch Aquarium


Publicatie datum:

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

Gesponsorde koppelingen

Een aquarium kan een stuk natuur op zichzelf zijn in de woonkamer, mits het goed onderhoud wordt. Het blijkt dat niet altijd iedereen goed hiervan op de hoogte is. Hierbij tips voor een goed aqaurium (starten).

De eerste keuze die gemaakt moet worden is de grootte van het aquarium. Let op: grotere aquariums hebben grotere apparatuur nodig en zullen dus duurder zijn en meer stroom kosten. Ook moet er gelet worden op de ondergrond van het huis, mensen met houten vloeren zullen goed moeten opletten of de grond het aquarium houdt. Stem ook de grootte van het aquarium af op de vissen die je neemt, sommige vissen zijn meren gewend en zullen dus ook een groot aquarium willen. Sommige vissen zijn maar een plasje gewend en zullen zich zelfs fijner vinden in een klein aquarium.

De vorm van het aquarium is ook belangrijk voor het aquarium, sommige vissen moeten af en toe lucht happen en stellen hoge aquariums niet op prijs, en sommige schoolvissen komen alleen tot hun recht in langwerpige aquariums. Mocht u toch de beslissing nemen voor een vorm met een klein wateroppervlak (waar water en lucht elkaar ontmoeten) dan moet men bijluchten omdat anders de zuurstofconcentratie in het water te laag wordt, ook kan je zien als de vissen allemaal boven gaan hangen en naar lucht happen. Het bijluchten is vrij simpel, men gebruikt een doorluchtingpompje en het uitstromertje legt men onder in het aquarium.
De plek waar het aquarium moet staan is ook van essentieel belang. Als het aquarium te dicht bij een raam staat is er teveel kans op algengroei ook moet men deuren vermijden aangezien de vissen door al deze drukte zoveel kunnen stressen en doodgaan. Een donkere rustige hoek is een ideale plek voor het aquarium.

Nu we het ideale aquarium en locatie hebben bepaald wordt het tijd om te beginnen met de inrichting. De inrichting zal afhangen van verschillend factoren; geld, smaak en geschikt voor de vissoort. Als u echt plantetende vissen heeft, is het beter om niks te planten. Kunstofplanten zou nog een optie zijn. Sommige vissen zijn schuw en willen juist veel planten hebben, mocht u ze toch in een onbeplant aquarium zetten zullen hun kleuren nooit mooi uitkomen en misschien uiteindelijk zelfs dood gaan. Niet alle vissen zijn heel moeilijk om te houden, dit kunt u het best vragen bij winkels in de buurt wat ze op dat moment hebben.

De meeste vissen houden van een temperatuur rond de 23-27 graden, aangeraden wordt om een verwamingselement te kopen. Let op voor hoeveel liter de verwaming is gemaakt.Om de vissen en planten in goede gezondheid te houden is verlichting een verplichting, hierzonder zullen de planten bruin worden en afsterven en de vissen zullen hier ook niet blij van worden. Probeer ongeveer 12 uur licht per dag aan te houden.

Een aquarium is een gesloten systeem en zal dus gefilterd moeten worden. Afvalstoffen van de vissen hopen zich op en kunnen uiteindelijk dodelijke concentraties aanmeten. Filters zijn er in alle maten en grootte (stem wel af op waterinhoud en totaal aantal vissen) Na een tijd zullen zich waardevolle bacterien vormen in het filter die schadelijke stoffen van de vissen naar niet schadelijke stoffen maken. Let erop als het filter vol is en schoongemaakt moet worden dat men niet alles geheel schoonmaakt, anders zijn alle bacterien weg en heeft het filter geen nut!

Verschillende soorten grind kunnen op de grond gelegd worden net zoals stenen en/of wortelhout. Let wel op dat dit speciaal voor aquarium is want sommige stenen kunnen hoge metaal concentraties bevatten en uiteindelijk alles doden.

Als een aquarium is ingericht is het verstandig om 1-2 weken nog geen vissen te nemen. het aquarium kan men alvast goed inrichten. Voordeel hiervan is dat de planten de tijd hebben om zich al een beetje in de grond vast te zetten, en het filter kan al een beetje opbouwen. Uiteindelijk kan men langzaam met vissen beginnen. Let op: doe dit niet te snel anders krijgt het filter een 'klap'. Dus probeer soort per soort toe te voegen met een week tijd ertussen.

Ook niet alle vissoorten zijn met elkaar te combineren, let hier goed op en vraag voor aankoop of de nieuwe vissen met het huidige visbestand gecombineerd kan worden.
Sommige winkels bieden watercontrole aan (anders moet je zelf testset kopen) zodat men de belangrijke waardes zoals pH, DH, nitriet, nitraat, ammonia kan meten.

Sommige vissen houden ervan op de bodem te leven, sommige in de middelste waterlagen en sommigen blijven boven. Ook leuk is een solitair levende vis. Probeer met deze vislagen te combineren zodat je overal in je aquarium leven hebt.

Net zoals andere dieren zijn er speciale voedingen voor de vissen. Voor de vissen die op de grond blijven zoals algeneters en corydoras zijn pellets nodig (stukjes compact voer die gelijk naar de bodem zakken) Maar andere willen weer drijvende vlokken. Laat u hier ook goed bij informeren, zodat niet een soort uithongert. Let op; geef niet te gauw te veel eten, kijk zelf hoe klein een vis is en ga na hoe klein hun maag is, stem hierop af. Extra voedsel wat niet opgaat zal rotten en nadelig werken op de waterkwaliteit.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Papegaaien, een mooie en speciale vogelsoort.

Maak kennis met de papegaaien, door de meest opvallende vogels die er bestaan.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Aanlijnplicht voor honden

Waar geldt er een aanlijnplicht voor honden en waarom?

Spijsvertering van herkauwers

Spijsvertering van herkauwers

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

De Zieke hond

De zieke hond

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje