Uw dieren verzorgen tijdens de winter


Publicatie datum:

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Gesponsorde koppelingen

De zomer is voorbij het wordt vroeger donker. Je hebt genoten van je lange wandelingen tijdens de avondschemering maar nu het kouder wordt en sneller donker heb je geen zin meer om tijd te steken in je viervoeters. Toch hebben deze recht op basisbehoeften.

De winter staat voor de deur, we besteden niet meer veel tijd buiten en ook onze viervoeters moeten eraan geloven. Ik heb het niet enkel over uw hond of kat maar ook over paarden, geiten enzovoorts. Wegens het vroeg donker wordt kruipen we sneller achter de tv, lekker gezellig onder ons dekentje. Maar je hebt ooit de keuze gemaakt om huisdieren of andere viervoeters aan te schaffen, wat nu met hun? Zelf heb ik een paard, twee honden en twee hamsters. En ieder van hun reageert anders op het koude weer, ze krijgen allemaal een wintervacht, de hamsters worden heel mak en brengen vooral slapend de dag door. Onze border collie wil vooral buiten spelen, hij geniet van het lekker koude weer maar ons megelingetje wil amper buiten. Zelfs om te plassen moet hij zichzelf over de grens trekken om het natte weer te trotseren. Ons paard voelt zich heel frisjes en wilt zichzelf vooral warm lopen. Zo heeft ieder dier zijn eigen ding om te winter te trotseren.

 Maar als mens moet je toch ook het één en ander doen om ook tijdens die koude dagen aan uw viervoeters behoefte te voldoen. Je hoort me niet zeggen dat je tijdens een harde regenbui de hond moet uitlaten of tijdens een dikke laag sneeuw met je paard een ritje gaan doen, want hiermee doet u uw viervoeter ook geen plezier. Zorg voor een droge slaapplaats, ook al staan je viervoeters buiten. Een stal is niet enkel een luxe maar is ook een verplichting bij wet. Van zodra je beslist een viervoeter buiten te plaatsen is het een basisbehoefte om een schuilstal te voorzien. Niet enkel tegen de regen, wind en de koude maar ook tegen de warmte en de zon biedt deze stal een veilige lekkere plek aan waar uw dier zich goed voelt! Zorg dan ook dat je stal in de juiste richting staat zodat de wind er niet constant in komt gewaaid. Bijna elk dier krijgt een wintervacht, een natuurlijke teddy die ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur blijft zoals het hoort. Ga geen dekens leggen op je paard of pony, want deze belemmeren de groei van de wintervacht waardoor je viervoeter sneller ziek word en minder geweerd is tegen de koude. Zelf zal je elke dag het koude moeten trotseren om je dier te voorzien van vers voer en vers water, neem een hamer mee zodat je het ijs uit de drinkbakken kunt doen.

 De kat is een vrij dier, als je hem buiten laat tijdens de koude dagen zorg er dan ook voor dat hij altijd binnen kan. Ook als u niet thuis bent. Als uw hond het gewoon is om buiten te slapen door weer en wind, zorg dan ook dat deze een warme droge plek heeft om te slapen. Een hond die meer binnen verblijft dan buiten gaat op den duur geen echte dikke wintervacht meer vormen. Als uw hond het gewoon is om binnen te slapen ga hem dan zeker niet in de winter aanleren om buiten te verblijven. De natte poten, de geur van natte vacht zal u erbij moeten nemen, er zijn genoeg middelen op de markt om dat te behelpen. Zo is er hondendeodorant en bij uw dierenarts kunt u een product kopen dat dient om uw hond in te smeren. Het wordt vooral gebruikt om de geur tegen te gaan na uw hond een operatie heeft ondergaan maar het helpt uitstekend tegen de geur van natte vacht. Ga zeker niet uw hond extra wassen tijdens koude dagen want de talg die op de vacht zit is een soort vetlaag wat de hond nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur te behouden. Op droge dagen kan u gerust genieten van een mooie wandeling, ook in de winter heeft de natuur een panoramisch zicht en de koude frisse lucht is gezond voor alle werkstress weg te jagen.

Dus tijdens koude winterdagen denk dan ook aan uw viervoeters.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Kittens

De verzorging van een kitten

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Spreekbeurt Olifant, werkstuk Olifant

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Olifant.

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen