Uw dieren verzorgen tijdens de winter


Publicatie datum:

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Gesponsorde koppelingen

De zomer is voorbij het wordt vroeger donker. Je hebt genoten van je lange wandelingen tijdens de avondschemering maar nu het kouder wordt en sneller donker heb je geen zin meer om tijd te steken in je viervoeters. Toch hebben deze recht op basisbehoeften.

De winter staat voor de deur, we besteden niet meer veel tijd buiten en ook onze viervoeters moeten eraan geloven. Ik heb het niet enkel over uw hond of kat maar ook over paarden, geiten enzovoorts. Wegens het vroeg donker wordt kruipen we sneller achter de tv, lekker gezellig onder ons dekentje. Maar je hebt ooit de keuze gemaakt om huisdieren of andere viervoeters aan te schaffen, wat nu met hun? Zelf heb ik een paard, twee honden en twee hamsters. En ieder van hun reageert anders op het koude weer, ze krijgen allemaal een wintervacht, de hamsters worden heel mak en brengen vooral slapend de dag door. Onze border collie wil vooral buiten spelen, hij geniet van het lekker koude weer maar ons megelingetje wil amper buiten. Zelfs om te plassen moet hij zichzelf over de grens trekken om het natte weer te trotseren. Ons paard voelt zich heel frisjes en wilt zichzelf vooral warm lopen. Zo heeft ieder dier zijn eigen ding om te winter te trotseren.

 Maar als mens moet je toch ook het één en ander doen om ook tijdens die koude dagen aan uw viervoeters behoefte te voldoen. Je hoort me niet zeggen dat je tijdens een harde regenbui de hond moet uitlaten of tijdens een dikke laag sneeuw met je paard een ritje gaan doen, want hiermee doet u uw viervoeter ook geen plezier. Zorg voor een droge slaapplaats, ook al staan je viervoeters buiten. Een stal is niet enkel een luxe maar is ook een verplichting bij wet. Van zodra je beslist een viervoeter buiten te plaatsen is het een basisbehoefte om een schuilstal te voorzien. Niet enkel tegen de regen, wind en de koude maar ook tegen de warmte en de zon biedt deze stal een veilige lekkere plek aan waar uw dier zich goed voelt! Zorg dan ook dat je stal in de juiste richting staat zodat de wind er niet constant in komt gewaaid. Bijna elk dier krijgt een wintervacht, een natuurlijke teddy die ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur blijft zoals het hoort. Ga geen dekens leggen op je paard of pony, want deze belemmeren de groei van de wintervacht waardoor je viervoeter sneller ziek word en minder geweerd is tegen de koude. Zelf zal je elke dag het koude moeten trotseren om je dier te voorzien van vers voer en vers water, neem een hamer mee zodat je het ijs uit de drinkbakken kunt doen.

 De kat is een vrij dier, als je hem buiten laat tijdens de koude dagen zorg er dan ook voor dat hij altijd binnen kan. Ook als u niet thuis bent. Als uw hond het gewoon is om buiten te slapen door weer en wind, zorg dan ook dat deze een warme droge plek heeft om te slapen. Een hond die meer binnen verblijft dan buiten gaat op den duur geen echte dikke wintervacht meer vormen. Als uw hond het gewoon is om binnen te slapen ga hem dan zeker niet in de winter aanleren om buiten te verblijven. De natte poten, de geur van natte vacht zal u erbij moeten nemen, er zijn genoeg middelen op de markt om dat te behelpen. Zo is er hondendeodorant en bij uw dierenarts kunt u een product kopen dat dient om uw hond in te smeren. Het wordt vooral gebruikt om de geur tegen te gaan na uw hond een operatie heeft ondergaan maar het helpt uitstekend tegen de geur van natte vacht. Ga zeker niet uw hond extra wassen tijdens koude dagen want de talg die op de vacht zit is een soort vetlaag wat de hond nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur te behouden. Op droge dagen kan u gerust genieten van een mooie wandeling, ook in de winter heeft de natuur een panoramisch zicht en de koude frisse lucht is gezond voor alle werkstress weg te jagen.

Dus tijdens koude winterdagen denk dan ook aan uw viervoeters.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

WWF World Wide Fund, WNF Wereld Natuur Fonds

What doen het WWF en het WNF allemaal om de dieren te beschermen.

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Honden trucs

Honden trucs

Mini-varken als huisdier?

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Papegaaien, een mooie en speciale vogelsoort.

Maak kennis met de papegaaien, door de meest opvallende vogels die er bestaan.

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Schildpad spreekbeurt, Schildpad werkstuk.

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Schildpad.

De Geit

Informatie over de geit

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

deense dog

1 van de grootste honden

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup