Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd


Publicatie datum:

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Gesponsorde koppelingen

De algemene verzorging van de Jack Russell Terrier op een rij.

Gesponsorde koppelingen

                    Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

                                                 

 

                                                           gladhaar

Een vuilafstotende vacht die vlak tegen het lichaam ligt is relatief eenvoudig te verzorgen. Met een rubberen borstel of massagehandschoen worden loszittende haren in de ruiperiode effectief verwijderd.  Als u daarnaast de lange haren aan de staartpunt en in de liesstreek met een schaar verwijderd is de vacht van uw gladharige Jack Russell Terrier goed verzorgd.  

 

 

                                                           ruwhaar

De verzorging van een ruwharige vacht is ook vrij gemakkelijk. Het wordt aanbevolen de vacht te borstelen met een kleine stickerborstel met korte pinnen.  Doe dit voorzichtig om schade aan vooral dunbehaarde plaatsen tegen te gaan. Doe dit wekelijks . Hoewel het afhangt van de vachtkwaliteit is het tevens verstandig een ruwhaar  twee tot driemaal per jaar te laten plukken. Het oude haar wordt hierbij zorgvuldig verwijderd zodat nieuw haar weer kans krijgt om te groeien. U kunt overigens zelf eenvoudig controleren of de vacht trimrijp is door met de haargroei mee voorzichtig een plukje schouderhaar uit te trekken. Bij loszittend haar is de vacht trimrijp. Verder is  er het haar tussen de voetzolen waar zich makkelijk vuil,steentjes en ijs vastzetten. Knip dit haar geregeld af. Een bolle schaar is hier met name voor geschikt.

   

                                                           wassen

Een vieze hond laat u eerst op een tochtvrije plaats opdrogen. Verwijder vervolgens het overtollige vuil met een haren borstel. Als de hond erg smerig is, was het dan met een speciale hondenshampoo. Hiermee voorkomt u bovendien dat de talglaag die huid en haar beschermen wordt aangetast. Let er wel op dat u voor het wassen een flinke pluk watten in de gehoorgang doet zodat er geen water inkomt.  Spoel de hond na de wasbeurt vervolgens grondig uit en droog het daarna af met een of meer rulle handdoeken. Laat de hond tenslotte op een warme, tochtvrije plaats opdrogen.

                                                             nagels

 

Lange nagels ontsieren en hinderen de hond bij het lopen. Daarnaast leid het tot afwijkend gedrag en wijkende tenen. Bedenk dat het leven met de nagels 'meegroeit ' en u kunt zich voorstellen dat lange nagels die breken erg pijnlijk zijn voor de hond. Bovendien kan een gebroken nagel bloedingen veroorzaken. Houd daarom vanaf een vroeg stadium de nagels van uw hond goed kort. Knip de nagels bij voorkeur met een nageltang van goede kwaliteit. Als u tegen dit karweitje opziet , laat het dan in een trimsalon doen of vraag het uw dierenarts.

                                          

                                                          het gebit

Gemiddeld begint de tandwisseling bij een pup rond de leeftijd van vier a vijf maanden. Omdat de kauwbehoefte  in deze fase toeneemt is er eerder de neiging om te slopen. Zorg in deze periode dus voor een goed kauwsubstituut om schade aan uw huisraad te voorkomen. Tijdens de wisseling wordt het gebit soms gehindert door een of meerdere vastzittende melktandjes.  Als u dit  proces goed in de gaten houd kunt u scheefgroei  verhinderen.  Een andere reden om het gebit te controleren is tandsteen. Hiermee  kunt u  nare gevolgen zoals caries,onstekingen of erger nog, tandverlies met succes tegengaan.  Aanslag is overigens eenvoudig met een babytandenborstel met wat tandpasta te verwijderen. Aanslag in een vergevorderd stadium echter moet in een trimsalon of bij de dierenarts worden behandeld.

 

 

                                                        de gehoorgang

Het valt aan te bevelen de gehoorgang regelmatig te verschonen met een speciale oorcleaner. Gebruik daarbij een tissue voor het losgekomen vuil. Omdat de gehoorgang bij honden een knik heeft is een wattenstaafje overigens taboe. Bovendien duwt u met een wattenstaafje het vuil verder de gehoorgang binnen met verraderlijke ontstekingen tot gevolg.

                                                     vlooien en wormen

Vlooien zijn hardnekkige parasieten die niet alleen op uw hond gedijen, maar ook floreren in het directe leefmilieu van het dier. Bestrijd de vlooien op de hond met een antivlooienspray. Plaatsen waar de hond komt of is geweest kunt u met een omgevingsspray behandelen. Grondig stofzuigen vermindert verder de overlevingskansen van de vlooienlarven.  Een extra preventiemaatregel kunt u nemen met bloedsterilisators voor uw hond. Deze tabletten voorkomen dat de vlo zich verder voortplant.

                                                                                

Wormen komen relatief veel bij honden voor. De meest bekende zijn spoelwormen,lintwormen en haakwormen. Alle pups hebben spoelwormen, waartegen ze dan ook meerdere keren door de professionele fokker worden behandeld. Bij de aanschaf van een pup krijgt u een ontwormingsschema mee. Problemen met wormen kunnen veelal worden vermeden als u zich zorgvuldig aan dit schema houd. Ontworm u hond daarnaast  tot slot minimaal twee keer per jaar. Gebruik hiervoor bij voorkeur een breedspectrum-antiwormenmiddel.  


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.