Verschillende kattenrassen


Publicatie datum:

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Gesponsorde koppelingen

Er zijn grote verschillen tussen kattenrassen. Vooral bij het zoeken naar een kat om als huisdier te houden is het belangrijk rekening te houden met het ras van de kat. Bepaalde rassen hebben speciale verzorging nodig.

1 Ras

Het ras van de kat bepaald voor een deel ook de verzorging die de kat nodig heeft. Allereerst moet duidelijk zijn dat alle katten aandacht nodig hebben, ongeacht het ras. Het grote verschil tussen rassen is het karakter, de vacht, en de lichaamsbouw.

De gewone huiskat heeft relatief weinig speciale zorg nodig. Omdat dit een heel breed en gevarieerd ras is, is het niet zo makkelijk om iets te zeggen over het karakter. Wel is het vaak zo dat deze dieren redelijk temperamentvol zijn, en graag achter bewegende dingen aanzitten. Deze kat kan in het wild meestal wel overleven, en katten zonder eigenaar zijn in Nederland ook wel bekend als 'verwilderde kat'. Het grote voordeel van deze katten is dat ze hun eigen vacht verzorgen, en daardoor niet speciaal gekamd of gewassen moeten worden. Verder hebben deze dieren vaak een uitstekende gezondheid en zijn ze minder kwetsbaar dan raskatten, die vaak gevoelig zijn voor bepaalde ziektes. Daarbij hebben gewone huiskatten vaak een wat robuustere lichaamsbouw, waardoor ze sterker zijn en daardoor ook in het wild meer overlevingskans hebben.

De Langharige rassen zoals de Pers hebben het heel wat moeilijker. Allereerst zijn ze qua karakter meestal niet zo fel als de gewone huiskat, en zijn ze een stuk rustiger. Echter, veel van de langharige raskatten kunnen niet meer zelf hun vacht verzorgen. Ze kunnen er niet goed bij, kunnen de lange haren niet schoonkrijgen, en kunnen behoorlijk in de problemen komen door haarballen. Bij langharige rassen is het risico aanwezig dat de kat stikt door een haarbal. De vacht heeft dus menselijke verzorging nodig. Minimaal drie keer per dag moet de vacht zorgvuldig gekamt worden, en de katten hebben ook vaker een wasbeurt nodig. Deze katten overleven meestal niet in het wild, ook omdat ze door hun vacht niet goed kunnen jagen. Bij raskatten geeft het krijgen van kittens ook vaak problemen.

De kortharige rassen zoals de siamees kunnen wel hun vacht prima zelf verzorgen. Ook worden ze niet gehinderd bij het jagen in het wild. Toch hebben ook deze katten een kleine overlevingskans in het wild. Dit komt vooral omdat de vacht zo dun is dat de kat meestal doodgaat van de kou. Qua karakter zijn ze meestal wel heel fel, maar toch zijn ze meestal verbazend onhandig als ze echt in het wild moeten overleven. Dat komt omdat raskatten zo ver doorgefokt zijn dat ze het overlevingsinstinct missen. Verder hebben deze katten vaak een wat fragiele, kwetsbare lichaamsbouw. Ze zijn vaak mager, en zijn gevoelig voor allerlei ziektes.

2 Veel voorkomende problemen bij bepaalde rassen

Er zijn verschillende welbekende problemen bij verschillende rassen. Enkele ervan wil ik hier bespreken.

Allereerst het probleem van kittens krijgen. Dat is een groot probleem bij rassen met een brede, platte kop, zoals de Pers. Deze katten kunnen alleen kittens krijgen door middel van keizersnede. Omdat de kop zo breed is, past die niet meer door het geboortekanaal van de moederpoes, en blijven de kittens steken. Zonder menselijke hulp zijn moederpoes en kittens ten dode opgeschreven. De moederpoes moet altijd met hulp van de dierenarts bevallen. Mensen die dit niet weten en een pers aanschaffen, kunnen onverwacht voor grote problemen komen te staan als de poes zwanger wordt.

Ten tweede het probleem van verstikking, wat hierboven ook al is genoemd. Veel langharige rassen zoals Angora's en Noordelijke rassen, zoals de Noorse Boskat hebben problemen met de vacht. Dat is ten eerste, zoals gezegd, de verzorging, wat de katten onmogelijk zelf kunnen doen. Maar het belangrijkste probleem is toch wel verstikkingsgevaar. Veel van de moederpoezen leren namelijk hun kittens om zichzelf schoon te houden. De kittens blijven hun hele leven proberen hun vacht schoon te maken, en zeker als ze verharen geeft dat problemen. Er komen zoveel haren in de maag van de kat terecht dat daar een grote haarbal gevormd wordt. Deze haarbal kan in de keel blijven steken bij het ophoesten en dat kan tot verstikking leiden. Ook is vaak een operatie door de dierenarts nodig om een haarbal uit de maag van de kat te halen.

Als derde de ogen en het gebit. Verschillende kattenrassen hebben heel gevoelige ogen en een niet zo heel sterk gebit. Vaak hebben raskatten last van ontstekingen aan de ogen en aan het gebit. Ze moeten dus vaak door de dierenarts worden gecontroleerd.

Ten laatste de levensverwachting. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn, is algemeen bekend dat raskatten sneller ziek worden, en ook sneller gezondheidsproblemen krijgen. Ze krijgen vaak sneller kanker, en verschillende andere ouderdomskwaaltjes. De levensverwachting van een echte raskat ligt dus vaak toch een paar jaar lager dan die van een gewone huiskat.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

Zwemmen met dolfijnen, dolfijn therapie.

Onze dochter had een wens, zwemmen met dolfijnen. Dus gingen we naar Kas en Turkije.

hondentraining: controle over de beloning of zelfbeheersing

Leer uw hond uw fatsoensregels.

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons