Verschillende kattenrassen


Publicatie datum:

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Gesponsorde koppelingen

Er zijn grote verschillen tussen kattenrassen. Vooral bij het zoeken naar een kat om als huisdier te houden is het belangrijk rekening te houden met het ras van de kat. Bepaalde rassen hebben speciale verzorging nodig.

1 Ras

Het ras van de kat bepaald voor een deel ook de verzorging die de kat nodig heeft. Allereerst moet duidelijk zijn dat alle katten aandacht nodig hebben, ongeacht het ras. Het grote verschil tussen rassen is het karakter, de vacht, en de lichaamsbouw.

De gewone huiskat heeft relatief weinig speciale zorg nodig. Omdat dit een heel breed en gevarieerd ras is, is het niet zo makkelijk om iets te zeggen over het karakter. Wel is het vaak zo dat deze dieren redelijk temperamentvol zijn, en graag achter bewegende dingen aanzitten. Deze kat kan in het wild meestal wel overleven, en katten zonder eigenaar zijn in Nederland ook wel bekend als 'verwilderde kat'. Het grote voordeel van deze katten is dat ze hun eigen vacht verzorgen, en daardoor niet speciaal gekamd of gewassen moeten worden. Verder hebben deze dieren vaak een uitstekende gezondheid en zijn ze minder kwetsbaar dan raskatten, die vaak gevoelig zijn voor bepaalde ziektes. Daarbij hebben gewone huiskatten vaak een wat robuustere lichaamsbouw, waardoor ze sterker zijn en daardoor ook in het wild meer overlevingskans hebben.

De Langharige rassen zoals de Pers hebben het heel wat moeilijker. Allereerst zijn ze qua karakter meestal niet zo fel als de gewone huiskat, en zijn ze een stuk rustiger. Echter, veel van de langharige raskatten kunnen niet meer zelf hun vacht verzorgen. Ze kunnen er niet goed bij, kunnen de lange haren niet schoonkrijgen, en kunnen behoorlijk in de problemen komen door haarballen. Bij langharige rassen is het risico aanwezig dat de kat stikt door een haarbal. De vacht heeft dus menselijke verzorging nodig. Minimaal drie keer per dag moet de vacht zorgvuldig gekamt worden, en de katten hebben ook vaker een wasbeurt nodig. Deze katten overleven meestal niet in het wild, ook omdat ze door hun vacht niet goed kunnen jagen. Bij raskatten geeft het krijgen van kittens ook vaak problemen.

De kortharige rassen zoals de siamees kunnen wel hun vacht prima zelf verzorgen. Ook worden ze niet gehinderd bij het jagen in het wild. Toch hebben ook deze katten een kleine overlevingskans in het wild. Dit komt vooral omdat de vacht zo dun is dat de kat meestal doodgaat van de kou. Qua karakter zijn ze meestal wel heel fel, maar toch zijn ze meestal verbazend onhandig als ze echt in het wild moeten overleven. Dat komt omdat raskatten zo ver doorgefokt zijn dat ze het overlevingsinstinct missen. Verder hebben deze katten vaak een wat fragiele, kwetsbare lichaamsbouw. Ze zijn vaak mager, en zijn gevoelig voor allerlei ziektes.

2 Veel voorkomende problemen bij bepaalde rassen

Er zijn verschillende welbekende problemen bij verschillende rassen. Enkele ervan wil ik hier bespreken.

Allereerst het probleem van kittens krijgen. Dat is een groot probleem bij rassen met een brede, platte kop, zoals de Pers. Deze katten kunnen alleen kittens krijgen door middel van keizersnede. Omdat de kop zo breed is, past die niet meer door het geboortekanaal van de moederpoes, en blijven de kittens steken. Zonder menselijke hulp zijn moederpoes en kittens ten dode opgeschreven. De moederpoes moet altijd met hulp van de dierenarts bevallen. Mensen die dit niet weten en een pers aanschaffen, kunnen onverwacht voor grote problemen komen te staan als de poes zwanger wordt.

Ten tweede het probleem van verstikking, wat hierboven ook al is genoemd. Veel langharige rassen zoals Angora's en Noordelijke rassen, zoals de Noorse Boskat hebben problemen met de vacht. Dat is ten eerste, zoals gezegd, de verzorging, wat de katten onmogelijk zelf kunnen doen. Maar het belangrijkste probleem is toch wel verstikkingsgevaar. Veel van de moederpoezen leren namelijk hun kittens om zichzelf schoon te houden. De kittens blijven hun hele leven proberen hun vacht schoon te maken, en zeker als ze verharen geeft dat problemen. Er komen zoveel haren in de maag van de kat terecht dat daar een grote haarbal gevormd wordt. Deze haarbal kan in de keel blijven steken bij het ophoesten en dat kan tot verstikking leiden. Ook is vaak een operatie door de dierenarts nodig om een haarbal uit de maag van de kat te halen.

Als derde de ogen en het gebit. Verschillende kattenrassen hebben heel gevoelige ogen en een niet zo heel sterk gebit. Vaak hebben raskatten last van ontstekingen aan de ogen en aan het gebit. Ze moeten dus vaak door de dierenarts worden gecontroleerd.

Ten laatste de levensverwachting. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn, is algemeen bekend dat raskatten sneller ziek worden, en ook sneller gezondheidsproblemen krijgen. Ze krijgen vaak sneller kanker, en verschillende andere ouderdomskwaaltjes. De levensverwachting van een echte raskat ligt dus vaak toch een paar jaar lager dan die van een gewone huiskat.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Een asieldier als huisdier

waarom geen dier uit het asiel in huis nemen

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.