Verzorgen van een konijn


Publicatie datum:

Hoe verzorg je een konijn

Gesponsorde koppelingen

Mijn artikel gaat over hoe je een konijn moet verzorgen en wat je moet doen bij een konijn die bijt.

Gesponsorde koppelingen

De Latijnse naam van het konijn is Oryctolagus cuniculus.

Een konijn wordt zo tussen de 5-7 jaar oud dit is afhankelijk hoe goed jij voor het konijn zorgt.

De verzorging van het konijn is van levensbelang zo heeft een konijn dagelijks vers water en vers voer nodig want een konijn moet altijd iets te eten hebben.

De reden daarvoor is zijn spijsverteringskanaal. Het voer in het spijsverteringskanaal gaat namelijk alleen maar vooruit als het 'aangeduwd' wordt door ander voer. Teveel voer wordt het konijn te dik van. Hooi is in die opzichter beter want daar wordt het konijn niet dik van. Daarom bestaat de dagelijkse verzorging van het konijn ook uit water,voer en hooi geven. 

Het is van belang dat het hok wekelijks helemaal schoongemaakt wordt. Meestal poept en plast het konijn op 1 vaste plaats daarom kun je ook een konijn zindelijk maken.

Nagels moeten regelmatig gecontroleerd worden want als ze te lang worden moeten ze geknipt worden. Bij witte nagels is dit niet moeilijk maar bij donkere nagels wel want daar zie je de bloedvaten minder goed dan bij witte nagels.

Konijnen kun je zowel binnen als buiten. Konijnen kunnen goed tegen de kou,mits ze dit gewend zijn. Tegen de warmte kunnen ze minder goed en daarom is het van belang dat de overgang van temperatuur niet te groot zijn.

De juiste manier om het konijn op te pakken is in zijn nekvel. Leg je hand achter de oren over het konijn heen. Pak zoveel mogelijk vel dat onder je hand zit. Zo kun je het beste een konijn oppakken.

Als je een konijn met je handen oppakt en niet aan zijn nekvel, dan prik je meestal met je vingers in zijn buik. Dit is niet goed voor de gezondheid van het konijn. Daarom altijd in zijn nekvel en daarna meteen ondersteunen.

Als je konijn bijt dan schrik je daarvan. Wat je dan het beste kan doen is rustig blijven en juist niet het konijn slaan. Hier schrikt hij van en kan hij je opnieuw bijten. Je zet het konijn terug in zijn hok en geef daar even geen aandacht van. Als het een wild konijn is moet je na de 1e hulp gaan en dan krijg je een inenting dtp prik. Als je konijn aggressief is en bijt kun je het beste hem verkopen op marktplaats,wegbrengen naar een boer of laten inslapen bij de dierenarts. 

Ik hoop uw hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Geschreven door,

Michelle Zonneveld.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte