Vlooien


Publicatie datum:

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Gesponsorde koppelingen

Vlooien zijn parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van zoogdieren en vogels. Er zijn een paar duizend verschillende soorten bekend.

Morfologie en levenscyclus

Vlooien zijn kleine insecten van 1,5 tot 3,3 milimeter groot zonder vleugels. Ze hebben een hard lichaam, en relatief lange poten waar ze extreem goed mee kunnen springen: 18 centimeter in de hoogte en 33 centimeter in de breedte. Hiermee zijn ze een van de beste springers ter wereld, in vergelijking met hun lichaamsgrootte. Vlooien hebben een bek in de vorm van een buis, kenmerkend voor bloedzuigers.

Vlooien komen voor in 3 verschillende gedaantes, en ondergaan daarom in hun leven twee metamorfosen. Een vlo begint als larf, transformeert vervolgens in een cocon, en wordt uiteindelijk een imago (volwassen vlo), zoals ook bijvoorbeeld een vlinder dat doet. De levenscyclus begint zodra een volwassen vlo eitjes legt op een gastheer. Dit gebeurt in groepjes die variëren in aantallen tot 20 eitjes. Als na ongeveer een week de eitjes uitkomen, zullen de larven al het organisch materiaal dat beschikbaar is, proberen op te eten. Dit kunnen uitwerpselen van volwassen vlooien zijn, maar ook bijvoorbeeld dode insecten. Na 1 tot 2 weken hebben de larves al 3 substages ondergaan, waarna ze de metamorfose tot cocon ondergaan. In dit stadium kan een vlo niet eten of bewegen. Normaal zal de vlo na ongeveer 2 weken als volwassen vlo uit zijn cocon komen, waarna het dier de rest van zijn leven besteedt aan het tot zich nemen van bloed.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren);
  • Stam: Arthropoda (Geleedpotigen);
  • Onderstam: Hexapoda (Zespotigen);
  • Klasse: Insecta (Insecten);
  • Orde: Siphonaptera (zuigende vleugellozen).

Bestrijding

Als vlooien niet goed bestrijd worden kan er al snel een plaag ontstaan. Vlooien kunnen bij mensen voorkomen, maar veel vaker zijn ze aanwezig op huisdieren als honden en katten.

Vlooienplagen kunnen goed voorkomen en bestreden worden met insecticides. Deze zijn onder te verdelen in twee groepen: direct dodelijke en niet direct dodelijke insecticides. De direct dodelijke middelen hebben als voordeel dat ze snel werken, maar als nadeel dat het alleen de volwassen vlooien doodt. Als de vlooien zich al hebben voortgeplant (wat vaak het geval is) overleeft de kolonie door middel van de de larven en coconnen. In dat geval zullen er ook andere stoffen gebruikt moeten worden om de eitjes en larven te doden. De niet direct dodelijke middelen werken anders. Zij maken gebruik van Lufenuron. Deze stof is niet dodelijk voor een vlo, maar het zorgt ervoor dat een vlo zich niet meer kan voortplanten. Hierdoor sterft de kolonie op lange termijn toch uit. Dit kost echter meer tijd. Ook hebben beiden methodes het nadeel dat veel (ouderwetse) merken schadelijk kunnen zijn voor zoogdieren zoals uw huisdieren. Enkele moderne, direct dodende, merken die dit nadeel niet hebben zijn Promeris, Comfortis, en Vectra 3D.

In het geval van een vlooienplaag zijn er ook andere methodes die kunnen helpen. Zo is de luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving van groot belang voor vlooien. Eitjes hebben een luchtvochtigheid van 75% nodig om uit te komen, en larven hebben een luchtvochtigheid van 50% nodig om te overleven. Hierdoor kan het gebruik van ontvochtigers heel effectief werken tegen vlooien. Ook vertragen temperaturen onder de 21 graden Celcisus de levenscyclus van een vlo, en is bekend dat het gebruik van een stofzuiger ongeveer 96% van alle volwassen vlooien doodt.

Het beste middel tegen een vlooienplaag is daarom een combinatie van gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur, samen met het gebruik van een stofzuiger. Eén van deze factoren kan ook al een hoop schelen, maar is geen garantie dat het de plaag compleet uitroeit. Verder is het gebruik van insecticides natuurlijk ook een goede tip, als bovenstaande methodes niet voldoende werken of niet ingezet kunnen worden.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

puppycursus

Puppycursus

Honden trucs

Honden trucs

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Een asieldier als huisdier

waarom geen dier uit het asiel in huis nemen

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.