Walvissen


Publicatie datum:

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Gesponsorde koppelingen

We gaan de walvissen wat nader bekijken.  het zijn interessante dieren waar we veel te weinig van af weten.

Het grootste dier ter wereld is de blauwe vinvis.  Het is slechts één van de vele soorten walvissen die in de oceanen rondzwemmen.  Ze zijn nauwverwant aan dolfijnen en bruinvissen.  Walvissen springen vaak uit het water en laten zich dan weer met een plons er terug in vallen.

Walvissen zijn zoogdieren, ze produceren melk voor hun jongen.  Walvissen zijn opmerkelijk omdat ze in het water leven maar toch lucht ademen.  Alle zoogdieren hebben een minstens enige beharing op hun lichaam.  Walvissen zijn vrijwel onbehaard en hebben alleen een paar stoppelharen in hun neusgaten.

Soorten

Er bestaan zo'n 50 verschillende soorten walvissen die in 2 groepen worden verdeeld.  Een groep is de baleinwalvissen, met onder andere de bultruggen, grijze walvissen en vinvissen.  Ze hebben enorme baleinplaten die aan hun kaken hangen in plaats van tanden.  Deze platen zeven voedsel uit het water.

De andere groep zijn tandwalvissen met daarin de potvissen, grienden, narwals en orka's.  Ze zijn kleiner dan de baleinvissen en hebben geen baleinplaten in de mond.  Tandwalvissen zijn roofdieren die jagen op andere vissen, pijlinktvissen en robben.

Waar vindt je walvissen ?

in alle oceanen van de wereld vindt je walvissen, ook in de koudste oceanen.  Sommige walvissen leven in heel diep water waar het pikdonker is.  De meeste walvissen leggen jaarlijks lange afstanden af van koudere gebieden naar warmer water en weer terug.

Veel walvissen leven in habitats met koud water.  Koud water is rijk aan voedsel, vooral kril en plankton.  kril bestaat uit garnaalachtige diertjes die zo'n 5 cm lang worden.  Ze worden vooral gegeten door de baleinwalvissen.  Plankton is een verzameling van miniscule diertjes en plantjes die in het water drijven.  Plankton is niet alleen voedsel voor walvissen maar ook voor vissen die worden opgegeten door tandwalvissen.

Jongen krijgen

Walvisvrouwtjes zijn ongeveer 9 à 17 maanden zwanger, afhankelijk van de soort.  Als het tijd is om te baren zwemmen vrouwelijke walvissen naar een speciale plek waar ze één kalf ter wereld brengen.  Zodra het jong geboren is, worden ze door de moeder naar het wateroppervlakte geduwd voor zijn eerste ademteug.

Het jong krijgt vette melk te drinken waardoor het snel ontwikkeld.  het jong moet leren ademen zonder water door te slikken en het moet leren om rechtop in het water te blijven.  De jonge walvis oefent zich in het zwemmen en op een leeftijd van 6 weken maakt hij al een volledige buiteling onder water.

Opgroeien

Jonge walvissen drinken ongeveer een jaar melk bij de moeder, ze worden gespeend.  Daarna beginnen ze volwassen voedsel te eten.  kalveren zijn heel speels en springen graag uit het water om met een harde plons weer terug in het water te vallen.  Ze slaan met hun vinnen op het water en rollen zich om en om.

De jongen volgen hun moeder en blijven bij haar in de buurt.  Zo leren ze welke route ze moeten volgen voor voedsel en waar ze dit voedsel kunnen vinden.  Sommige kalveren verlaten hun moeder als ze gespeend zijn, anderen blijven bij haar voor een lange tijd.  Jonge potvissen blijven bijna 1à jaar bij hun moeder.  Orka's leven met hun moeder in familiegroep.

Onder water leven

Walvissen kunnen niet onder water ademen zoals vissen dat doen.  Ze moeten bovenkomen om lucht te happen.  Ze ademen niet door de mond maar door een groot neusgat, dat we spuitgat noemen.  Dit spuitgat zit boven op hun kop.  Het wordt afgesloten juist voor een walvis onder water gaat.  Ze kunnen lang onder water blijven voor ze weer boven moeten komen om te ademen.

Warm blijven

In koud water moeten de walvissen warm blijven.  Ze hebben onder hun huid een dikke vetlaag die 'blubber' genoemd wordt.  Door deze vetlaag houden ze warmte in het lichaam vast.

Zwemmen

De lichaamsvorm van een walvis is aangepast aan een zwemmend leven.  Ze hebben een grote kop en een lang lichaam zonder achterpoten.  Hun lichaam is gestroomlijnd waardoor ze beter door het water glijden.  ze hebben vinnen in plaats van voorpoten die ze gebruiken om tijdens het zwemmen te sturen.  Ze duwen zichzelf door het water voort door middel van  hun krachtige staart.

Een walvisstaart heeft 2 platte staartvinnen, die bewegen op en neer en duwen de walvis door het water.  De staart wordt in beweging gebracht door sterke rugspieren.  De blauwe vinvis heeft de grootste staartvinnen, ze zijn iets minder dan 8 meter breed.

Zintuigen

De zintuigen van de walvis zijn zeer goed ontwikkeld.  Ze geven de walvis al de informatie die hij nodig heeft.  Zijn grote kop is heel gevoelig.  Er zitten geen oren aan de buitenkant van hun kop, maar 2 kleine openingen aan de binnenzijde die leiden naar de inwendige oren.  Doordat ze kleine ogen hebben kunnen walvissen niet zo goed zien. maar dat is geen probleem omdat ze vaak in donker water zwemmen.  Ze zien vaak een voorwerp pas vanop een afstand van 1 meter.

Echolocatie

Tandwalvissen gebruiken 'echolocatie' om voorwerpen waar te nemen.  Ze zenden hoge klikgeluiden uit, deze weerkaatsen tegen voorwerpen en keren als echo's terug naar de walvis.  De walvis kan zo de vorm en positie van voorwerpen bepalen en ook zijn prooi.

Eten

Baleinwalvissen eten plankton, kril en visjes.  Ze nemen een grote hap water en perst deze door de baleinplaten.  Zo wordt het voedsel gezeefd.  Baleinwalvissen eten elke dag veel voedsel, een blauwe vinvis eet wel 6 ton. 

Bultruggen werken vaak samen om voedsel te vangen.  Ze blazen bellen en vormen zo een 'net' rondom hun prooien.  dan zwemmen ze naar het midden en slikken het voedsel door.

Roofdieren

Alle tandwalvissen zijn roofdieren.  Hun tanden zijn puntig en klein, ideaal om glibberige prooien vast te pakken.

Orka's jagen samen, ze zijn zeer intelligent.  Ze behoren tot de ergste roofdieren in de oceaan.  Ze jagen op vissen en robben en soms op kalveren van andere walvissen.  Orka's jagen in ondiep water en vangen jonge robben voor ze voor het eerst gaan zwemmen.  Ze verorberen soms wel 8 robben op een dag.

Communicatie

Walvissen communiceren op vele manieren zoals rollende, piepende, kreunende en fluitende geluiden.  Deze planten zich voort in het water over grote afstanden.  Het uit het water springen en op het water slaan met de vinnen is een andere vorm van zich te uiten.  Niemand  weet waarom bultruggen zingen, waarschijnlijk om vrouwtjes te lokken.  Hun gezang bevat wel 30 verschillende geluiden en kan soms wel een half uur duren.  Als hij aan het eind van zijn lied is, begint hij gewoon opnieuw.

Walvistrek

Walvissen maken jaarlijks lange reizen, dit noemen we de trek.  Ze eten voedsel in koud water en trekken naar warmer water waar de vrouwtjes kalveren.

Vaak zwemmen walvissen naar warmer water omdat het ijskoude water vaak dichtvriest.  De kalveren hebben nog geen dikke vetlaag en overleven niet in het koude water.  De dieren trekken in groep verder en volgen elk jaar dezelfde route.

Bedreigingen

Iedereen weet wel dat de walvissen bedreigd worden door de mens.  Lang zijn ze bejaagd voor hun olie en vlees.  In 1986 werd de walvisjacht verboden.  Ze namen weer in aantal toe, maar enkele landen willen terug de jacht op deze mooie dieren openen.  Soms wordt er teveel kril, en vis uit de zee gehaald zodat de walvis niet genoeg te eten heeft.  Ze geraken ook weleens verstrikt in netten of verwonden zich aan scheepsschroeven.

Het is belangrijk dat de walvis beschermd worden, hoe gaan we anders nog kunnen gaan kijken naar deze fascinerende dieren. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

De Geit

Informatie over de geit

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?