Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond


Publicatie datum:

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over wat er allemaal bij komt kijken wanneer men van plan is een hond aan te schaffen. Een hond kopen doe je niet zo maar en als je het goed wilt doen, komen er een hoop vragen naar boven zoals wordt het een pup of een volwassen hond, een reu of een teef, een werkhond of een huishond. Het is ook belangrijk dat de hond bij je moet passen. In het artikel zal ik deze punten verder toelichten.

Het allererste punt was de keuze tussen een pup of een volwassen hond. Als je een volwassen zoekt, zou je bijv. eens in een asiel kunnen gaan kijken. Het is wel vaker zo dat in het asiel honden zitten met een "verleden"en hiermee bedoel ik dat ze bijv. een gedragsstoornis hebben, niet alleen kunnen blijven, niet goed met kinderen of andere huisdieren kunnen omgaan. Het kan, maar het hoeft niet, je kan in het asiel ook een hele leuke en lieve hond tegenkomen.

Wie er voor kiest om een pup te gaan kopen, heeft keuze uit tal van rassen van klein tot groot. Om de keuze makkelijker te maken is het een mogelijkheid om een hondententoonstelling te bezoeken die verschillende keren per jaar en overal door het land en zelfs in het buitenland worden gehouden. Bij zo'n tentoonstelling kan je de honden goed bekijken en informatie vragen bij de eigenaar en vaker zijn er ook fokkers aanwezig.

Als de keus voor het ras is gemaakt, komt de vraag wordt het een reu of een teef. Het belangrijkste verschil tussen een reu en een teef is de loopsheid van een teef. Een teef wordt gemiddeld twee keer per loops. Hier zitten dan ongeveer 5 tot 6 maanden tussen. Loopsheid van een teef wil zeggen dat de hond bloed gaat verliezen en "gedekt" kan worden, wat zoveel betekent dat ze zwanger kan worden. Het bloedverlies duurt gemiddeld een 3 weken. Over het algemeen houdt een teef zich zelf goed schoon, het is wel opletten met uitlaten dat er geen reu in de buurt is. Als de teef 1 of 2 keer loops is geweest kan met er ook voor kiezen om haar te laten steraliseren. Steraliseren betekent dat de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd en ze dan ook niet meer loops kan worden.

Oke, nu weten we welk ras we willen, welk geslacht en dan gaan we nu kijken willen we een hond om mee te werken en dan kan men denken aan behendigheid, jacht, gehoorzaamheid, politiehond , als bewaiking of gewoon een hond om gezeelig in huis te hebben en lekker mee te gaan wandelen. 

En tenslotte is het heel belangrijk om na te gaan welke hond bij je past. Kijk bijv. naaar je woonsituatie. Als je kiest voor een actieve hond die de ruimte nodig heeft, moet je niet pakken als je zelf op een flatje woont, dan kan je beter een klein hondje pakken die genoeg heeft aan een blokje om. Ben je zelf een actief iemand en houd je van bezig met je hond en van wandelen, dan kan je een werkhond nemen en wat ook belangrijk is om af te vragen, kan ik genoeg tijd aan mijn hond besteden, want het is niet echt aan te bevelen om een hond te pakken als je fulltime werkt en de hond de hele dag alleen thuis zit.

En zoals ik al in de inleiding schreef, een hond koop je niet zo maar, dus bezint eer ge begint want een hond afhankelijk van het ras kan gemiddeld 15 jaar worden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Melkklieren en melkproductie

Dit artikel bevat informatie over de melkklieren en melkproductie van verschillende dieren.

De koe

alles over de koe

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

De stormmeeuw

De stormmeeuw in Nederland. Informatie over de stormmeeuw, waar hij leeft, wat hij eet en meer.

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.