Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond


Publicatie datum:

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over wat er allemaal bij komt kijken wanneer men van plan is een hond aan te schaffen. Een hond kopen doe je niet zo maar en als je het goed wilt doen, komen er een hoop vragen naar boven zoals wordt het een pup of een volwassen hond, een reu of een teef, een werkhond of een huishond. Het is ook belangrijk dat de hond bij je moet passen. In het artikel zal ik deze punten verder toelichten.

Het allererste punt was de keuze tussen een pup of een volwassen hond. Als je een volwassen zoekt, zou je bijv. eens in een asiel kunnen gaan kijken. Het is wel vaker zo dat in het asiel honden zitten met een "verleden"en hiermee bedoel ik dat ze bijv. een gedragsstoornis hebben, niet alleen kunnen blijven, niet goed met kinderen of andere huisdieren kunnen omgaan. Het kan, maar het hoeft niet, je kan in het asiel ook een hele leuke en lieve hond tegenkomen.

Wie er voor kiest om een pup te gaan kopen, heeft keuze uit tal van rassen van klein tot groot. Om de keuze makkelijker te maken is het een mogelijkheid om een hondententoonstelling te bezoeken die verschillende keren per jaar en overal door het land en zelfs in het buitenland worden gehouden. Bij zo'n tentoonstelling kan je de honden goed bekijken en informatie vragen bij de eigenaar en vaker zijn er ook fokkers aanwezig.

Als de keus voor het ras is gemaakt, komt de vraag wordt het een reu of een teef. Het belangrijkste verschil tussen een reu en een teef is de loopsheid van een teef. Een teef wordt gemiddeld twee keer per loops. Hier zitten dan ongeveer 5 tot 6 maanden tussen. Loopsheid van een teef wil zeggen dat de hond bloed gaat verliezen en "gedekt" kan worden, wat zoveel betekent dat ze zwanger kan worden. Het bloedverlies duurt gemiddeld een 3 weken. Over het algemeen houdt een teef zich zelf goed schoon, het is wel opletten met uitlaten dat er geen reu in de buurt is. Als de teef 1 of 2 keer loops is geweest kan met er ook voor kiezen om haar te laten steraliseren. Steraliseren betekent dat de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd en ze dan ook niet meer loops kan worden.

Oke, nu weten we welk ras we willen, welk geslacht en dan gaan we nu kijken willen we een hond om mee te werken en dan kan men denken aan behendigheid, jacht, gehoorzaamheid, politiehond , als bewaiking of gewoon een hond om gezeelig in huis te hebben en lekker mee te gaan wandelen. 

En tenslotte is het heel belangrijk om na te gaan welke hond bij je past. Kijk bijv. naaar je woonsituatie. Als je kiest voor een actieve hond die de ruimte nodig heeft, moet je niet pakken als je zelf op een flatje woont, dan kan je beter een klein hondje pakken die genoeg heeft aan een blokje om. Ben je zelf een actief iemand en houd je van bezig met je hond en van wandelen, dan kan je een werkhond nemen en wat ook belangrijk is om af te vragen, kan ik genoeg tijd aan mijn hond besteden, want het is niet echt aan te bevelen om een hond te pakken als je fulltime werkt en de hond de hele dag alleen thuis zit.

En zoals ik al in de inleiding schreef, een hond koop je niet zo maar, dus bezint eer ge begint want een hond afhankelijk van het ras kan gemiddeld 15 jaar worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

deense dog

1 van de grootste honden

Spreekbeurt Olifant, werkstuk Olifant

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Olifant.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Spijsvertering van herkauwers

Spijsvertering van herkauwers

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.