Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond


Publicatie datum:

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over wat er allemaal bij komt kijken wanneer men van plan is een hond aan te schaffen. Een hond kopen doe je niet zo maar en als je het goed wilt doen, komen er een hoop vragen naar boven zoals wordt het een pup of een volwassen hond, een reu of een teef, een werkhond of een huishond. Het is ook belangrijk dat de hond bij je moet passen. In het artikel zal ik deze punten verder toelichten.

Het allererste punt was de keuze tussen een pup of een volwassen hond. Als je een volwassen zoekt, zou je bijv. eens in een asiel kunnen gaan kijken. Het is wel vaker zo dat in het asiel honden zitten met een "verleden"en hiermee bedoel ik dat ze bijv. een gedragsstoornis hebben, niet alleen kunnen blijven, niet goed met kinderen of andere huisdieren kunnen omgaan. Het kan, maar het hoeft niet, je kan in het asiel ook een hele leuke en lieve hond tegenkomen.

Wie er voor kiest om een pup te gaan kopen, heeft keuze uit tal van rassen van klein tot groot. Om de keuze makkelijker te maken is het een mogelijkheid om een hondententoonstelling te bezoeken die verschillende keren per jaar en overal door het land en zelfs in het buitenland worden gehouden. Bij zo'n tentoonstelling kan je de honden goed bekijken en informatie vragen bij de eigenaar en vaker zijn er ook fokkers aanwezig.

Als de keus voor het ras is gemaakt, komt de vraag wordt het een reu of een teef. Het belangrijkste verschil tussen een reu en een teef is de loopsheid van een teef. Een teef wordt gemiddeld twee keer per loops. Hier zitten dan ongeveer 5 tot 6 maanden tussen. Loopsheid van een teef wil zeggen dat de hond bloed gaat verliezen en "gedekt" kan worden, wat zoveel betekent dat ze zwanger kan worden. Het bloedverlies duurt gemiddeld een 3 weken. Over het algemeen houdt een teef zich zelf goed schoon, het is wel opletten met uitlaten dat er geen reu in de buurt is. Als de teef 1 of 2 keer loops is geweest kan met er ook voor kiezen om haar te laten steraliseren. Steraliseren betekent dat de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd en ze dan ook niet meer loops kan worden.

Oke, nu weten we welk ras we willen, welk geslacht en dan gaan we nu kijken willen we een hond om mee te werken en dan kan men denken aan behendigheid, jacht, gehoorzaamheid, politiehond , als bewaiking of gewoon een hond om gezeelig in huis te hebben en lekker mee te gaan wandelen. 

En tenslotte is het heel belangrijk om na te gaan welke hond bij je past. Kijk bijv. naaar je woonsituatie. Als je kiest voor een actieve hond die de ruimte nodig heeft, moet je niet pakken als je zelf op een flatje woont, dan kan je beter een klein hondje pakken die genoeg heeft aan een blokje om. Ben je zelf een actief iemand en houd je van bezig met je hond en van wandelen, dan kan je een werkhond nemen en wat ook belangrijk is om af te vragen, kan ik genoeg tijd aan mijn hond besteden, want het is niet echt aan te bevelen om een hond te pakken als je fulltime werkt en de hond de hele dag alleen thuis zit.

En zoals ik al in de inleiding schreef, een hond koop je niet zo maar, dus bezint eer ge begint want een hond afhankelijk van het ras kan gemiddeld 15 jaar worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Honden

Oorsprong hond

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

De Geit

Informatie over de geit

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

De Shetlandpony

informatie en verzorging van de shetlander

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet