Wat zijn de meest voorkomende visziekten?


Publicatie datum:

Welke ziekte heeft uw vis?

Gesponsorde koppelingen

Zorg bij het maken van een vijver voor een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Dit wil zeggen dat er gevarieerde beplanting aanwezig moet zijn en de vijver voorzien van verschillende niveaus. Je moet zeker voorkomen dat de vijver overbevolkt geraakt, hierdoor is de kans op ziektes veel groter.

Buikwaterzucht

Als je een vis hebt die opgezwollen is en de schubben lijken opengetrokken heeft deze last van buikwaterzucht. De kans dat andere vissen deze ziekte besmetten is nogal klein. Wel is een isolerend zoutbad aangeraden. Een dieet van groenvoer is ook een aanrader.

Visluis

Zie je de vissen regelmatig tegen harde voorwerpen schuren dan hebben ze de visluis. Dit is een parasiet die een irritatie van de huid veroorzaakt. Als deze parasiet te zien is, kun je deze verwijderen met een borsteltje met paraffine. Vergeet niet om de wonde bij de vis te ontsmetten. Een andere oplossing is een zoutbad of een hiervoor ontwikkeld middel.

Schimmel

Schimmels komen in vrijwel elke vijver wel voor. Het zijn echter de zwakke vissen die hierdoor besmet worden. De geïnfecteerde vissen vertonen witte draden of in latere stadia witte pluisjes. De vissen die hierdoor geïnfecteerd zijn zullen zonder behandeling sterven. Hiervoor is speciale medicatie verkrijgbaar in apotheek of speciaalzaak.

Haakwormen

Haakwormen zijn bijna onzichtbare wormpjes, die zich vasthechten aan de kieuwen of schubben van de vis. De vissen hebben duidelijk nood aan meer zuurstof, dit kun je herkennen aan de kleur van de kieuwen, die zeer bleek zijn. Zijn de vissen aangetast aan de vinnen of schubben. Dan zullen de schubben beginnen rafelen. Ook zijn er rode vlekken op de huid te zien. Een zoutbad kan een oplossing zijn, maar meestal is professionele raad aangewezen.

Vinrot

Het woord zegt het zelf. Een vis die deze bacteriële infectie opgelopen heeft zal zichtbaar last hebben van vinnen die lijken te rotten. Omdat deze bacterie moeilijk te genezen valt is professionele hulp meestal de enige redding.

Witte stip

Witte stip is een bacterie die meestal voorkomt bij tropische vissen in een aquarium met te koud water. De vissen zijn bezaaid met allemaal kleine witte stipjes. De ziekte zelf is heel besmettelijk. Hiervoor kun je bij de apotheek of speciaalzaak een gepast middel vinden.

Ankerwormen

Deze wormen boren zichzelf in de huid van de vissen, met een ontstoken zwelling tot gevolg. Om deze parasieten te verwijderen, neemt u de vis in een natte handdoek. Gebruik wat paraffine op de worm en trek deze eruit met een pincet. Ontsmet de wonde goed. Ook is het aan te raden de vijver regelmatig te behandelen met een gepast product.

Problemen met zwemblaas

De zwemblaas van de vis is eigenlijk het evenwichtsorgaan van de vis. Als er hier iets aan scheelt, zul je zien dat de vis moeite heeft om onder te blijven of zelfs ondersteboven zal zwemmen. Meestal gaat het hier over constipatie. Een eenvoudige oplossing is meer groenvoer en levend aas geven, omdat dit een betere vertering tot gevolg heeft. Gaat het hiermee niet over, dan is een antibioticakuur nodig.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

hond in het asiel

Geiten

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

puppycursus

Puppycursus

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier