Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)


Publicatie datum:

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

Gesponsorde koppelingen

Voor dat je een schilpad koopt, is het het beste dat u al het nodige weet over de verzorging en dat u een verblijf klaar hebt staan om ze in te doen.

behuizing
Waterschildpadden hebben een water en een land gedeelte nodig. Als u ervoor kiest de schildpadden in een aquarium te doen, moet u er dus voor zorgen dat de schilpadden dus een plek hebben waar ze droog kunnen zitten op bijvoorbeeld een steen. Het is wel van belang dat het landgedeelte wel echt droog is. Het beste kunt u kiezen voor een schildpadden bak speciaal voor schildpadden waarin u een ingebouwd landgedeelte hebt die u kunt vullen met zand. Dit is extrabelangrijk voor als u een vrouwtje heeft.

verzorging
Schildpadden moet goed verzorgd worden. Ze hoeven niet elke dag gevoerd te worden, maar het kan wel. Het beste is om ze vaker wat kleinere porties te geven in plaats van in één keer heel veel. Vooral voor jonge schildpadden is het goed op wat extra vitaminen in het water en voer toe te voegen. Daar krijgen ze een goed schild van. Afwisselend voedsel is ook belangrijk. Voorbeelden van voedsel zijn allerlei vis soorten, sommige gewone vleessoorten, gedroogde insecten, watervlooien, waterplanten etc. levend voedsel is goed voor hun jaag instinct en om in beweging te blijven. Let op: bepaalde vleessoorten die mensen ook niet rauw kunnen eten, kunnen schildpadden meestal ook niet.

Schildpadden kunnen ziek worden als het water vervuild is. Let hier dus op en verschoon dus regelmatig het water. Let er ook op dat de land temperatuur hoger is dan de water temperatuur. Het water kan het beste tussen de 24 en 28 °C zijn en op het land ongeveer 2 °C hoger.

Schildpadden worden 30 tot 40 jaar oud en gemiddeld tussen de 12 en de30 cm lang.

mannetje of vrouwtje
Bij schildpadden kan je pas na 2 jaar echt zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje. De mannetjes hebben langere nagels en een langere en dikkere staart.

voortplanting
De vrouwtjes gaan eieren leggen als ze tussen de 5 en de 7 jaar oud zijn. Die eieren gaat ze in het zand ingraven. Het is erg belangrijk dat ze daar de mogelijkheid ook voor krijgt anders kan ze ziek worden. Ze legt altijd eieren, ook als die niet bevrucht zijn. Als ze wel bevrucht zijn komen de eieren mits ze goede verzorging hebben gehad na 60 tot 80 dagen uit. Het aantal varieert tussen de 5 en de 25 stuks. De pasgeboren schildpadjes zijn ca. 3 cm lang.

Veel voorkomende ziektes
Longontsteking: 
 Dit word veroorzaakt als een schildpad plotseling aan kou word blootgesteld. Dit gebeurt makkelijk als het water warmer is dan de lucht erboven. Kijk hiermee uit want ze gaan hier gemakkelijk dood aan. symptomen: minder tot geen eetlust meer, scheef in het water zwemmen en luchtbellen of pus uit de neusgaten. Soms maken ze piepende geluiden bij het ademen.
oogontsteking: Dit word veroorzaakt door verschillende dingen zoals vervuilt water, of een gebrek aan vitamine, maar het kan ook veroorzaakt worden door een beschadiging. symptomen: Het oog is constant gesloten en kan soms dik worden.

tips en veelgemaakte fouten
Veel mensen denken bij schildpadden aan groente. En dan voornamelijk sla. Maar sla kan voor de waterschildpad giftig zijn. Maak deze fout dus niet! Een goed alternatief in andijvie(blaadjes).

Als je je schildpadden tussendoor iets te snoepen wil geven kan je kattenbrokken gebruiken. Het beste is om deze met de hand of een pincet op te voeren omdat ze meestal naar de bodem zinken en de schildpadden ze niet allemaal zullen vinden. Ze worden dan zacht en vallen uit elkaar waardoor het water snel vervuilt.

Als u zelf niet zo van vis houden het liever niet aanraakt, of u heeft een andere reden om het makkelijker te willen doen heb ik hier een recept dat u zelf kunt aanpassen naar wat u in huis heeft of wil gebruiken. 1. Doe één of meerdere ingrediënten in de blender. Voorbeelden zijn :

- verschillende soorten vis
- andijvie
- wortel
- vitamine druppels
- vleessoorten

Dit meng je allemaal door elkaar in de blender tot het allemaal kleine stukjes zijn er er geen grote brokken meer tussen zitten. daarna doe je het in een pan en doe je er gelatine bij. Dit meng je met elkaar en verwarm je. Daarna laat je het afkoelen tot het hard is geworden. Daarna kan je het makkelijk snijden in porties voor je schildpadden en vervolgens invriezen. Van te voren uit de vriezer halen en ontdooien voor het voeren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

De stormmeeuw

De stormmeeuw in Nederland. Informatie over de stormmeeuw, waar hij leeft, wat hij eet en meer.

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond