Zijdehoender


Publicatie datum:

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Gesponsorde koppelingen

Overweegt u de aanschaf van sierkippen, lees dan vooral dit artikel door voor meer informatie. De Zijdehoen is uitermate geschikt om als huisdier te houden. Het is een zeer grappige kip die gemakkelijk te houden is. De kip heeft het formaat van een grote kriel en legt, ondanks dat het een sierkip is, toch nog meer dan 100 eieren per jaar.

Hoewel deze kippensoort goed te houden is zijn er natuurlijk wel een aantal vereisten voor de huisvesting en verzorging waar rekening mee dient te worden gehouden.

De Zijdehoen

OORSPRONG

De oorspronkelijke Zijdehoenders zijn afkomstig uit China, waarschijnlijk bestonden ze al voor onze jaartelling. Men vermoedt dat destijds alleen de kleurslagen zwart en wit bestonden. Waarschijnlijk komen ze uit het Himalaya gebergte.

Tegenwoordig wordt in China de Zijdehoen nog steeds gefokt voor medicinale doeleinden. Bestanddelen uit het vlees en de botten worden in alcohol gekookt, na het toevoegen van kruiden zou het medicijn helpen tegen o.a. zwakte, vrouwenkwalen, rugklachten, buikloop lever- long- en nierziektes. Uit de zwarte Zijdehoen zou zelfs een wondermiddel tegen vruchtbaarheids- en potentieproblemen kunnen worden gewonnen.

De zijdehoenkrielen zoals wij die nu kennen hebben een Nederlandse oorsprong. Ze zijn ontstaan in de jaren 60. Ze zijn gefokt door de heer van 't Wout uit Lisse en inmiddels zijn er vele soorten kleurslagen.

KENMERKEN

De Zijdehoen is een hele bijzondere kippensoort. Hun vel en botten hebben een donkerblauwe haast zwarte kleur, ook het vlees en het bot hebben deze donkere kleur. Het is de enige kippensoort met 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4. Ook aan de vleugels hebben ze een vinger extra. De kam is een zogenaamde walnootkam die ook donker van kleur is. De lellen hebben een prachtige lazuurblauwe kleur.

De bevedering is erg zacht en lijkt niet op de normale veren. Deze soort heeft een bolle kuif op het hoofd, bevedering aan de poten en het geheel ziet er rond en pluizig uit. Hier danken ze dan ook de naam Zijdehoen aan. De kip kan niet vliegen en zal niet snel op een stok te vinden zijn.  Zijdehoenders kunnen tegen extreem lage temperaturen en zullen eerder last hebben van de warmte dan van de koude.

ZIJDEHOEN ALS HUISDIER

Door hun grappige uiterlijk zijn het leuke sierkippen om te houden, daarbij leggen ze toch nog meer dan 100 eieren per jaar.  Er zijn veel kleuren bijgekomen en dit kippenras is er nu o.a. in wit, zwart, blauw, koekoek, buff en parelgrijs.  De zijdehoenders kunnen op wat kleinere oppervlakte worden gehouden, ze zijn niet bijzonder vatbaar voor ziektes en zelden ziek. Daarbij zijn ze erg gemakkelijk handtam te maken. Als kinderen rustig met ze omgaan kunnen ze worden opgepakt en geknuffeld. Doordat ze niet kunnen vliegen is een lage omheining van 50 cm meestal al voldoende om ze in de tuin te houden.

Behalve rustig, sterk en betrouwbaar is dit kippenras ook erg broeds, ze worden vaak gebruikt voor het uitbroeden van de meestal kostbare eieren van bijzondere vogelsoorten. Behalve dat ze de vreemde kuikens opvoeden en verdedigen leren ze deze ook dat mensen geen gevaar vormen.

HUISVESTING EN VERZORGING

Net zoals de meeste dieren kunnen ook Zijdehoenders door nattigheid ziek worden. Ze moeten toegang hebben tot een tochtvrij en droog hok en een uitloopren, ze kunnen dan zelf kiezen of ze in regen of sneeuw gaan scharrelen of lekker naar binnen gaan. Het zijn ook sociale dieren die niet solitair gehouden moeten worden. Ook omdat ze niet op stok gaan zitten maar gezellig tegen elkaar aan kruipen. Van de winterse kou hebben ze geen last door hun dikke donzige verenpakket.

Evenals andere kippen nemen ze graag een zandbad en scharrelen ze graag rond. Een zandbak bestaat uit droog en schoon zand. Los in de tuin eten ze alles wat ze voor de voeten komt aan planten.

Tot 19 weken krijgen de kuikens kuikenmeel, daarna kunnen de kippen overgaan op legkorrels. Gemengd graan wordt gegeven als bijvoer. Kippen zijn alleseters, dus zelf scharrelen ze ook nog gras, wormen en insecten bijeen. Uiteraard hebben ook deze dieren vers water nodig, zeker de hennen die leggen omdat de eieren voor het grootste deel uit water bestaan. Omdat kippen geen tanden hebben eten ze ook steentjes op die in hun maag hun eten malen, je kunt ook zelf kippengrid geven.

Net als andere kippen leggen de kippen de eieren graag op een beschut plaatsje. Een legkistje met wat zachte natuurlijke vulling in het nachthok volstaat.

Vergeet niet om het hok en de ren iedere week goed schoon te maken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

De baars.

Beschrijving van de baars.

De Zieke hond

De zieke hond

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

De kangeroe

Kleine inleiding over de Kangeroe

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

hond in het asiel

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn