Zijdehoender


Publicatie datum:

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Gesponsorde koppelingen

Overweegt u de aanschaf van sierkippen, lees dan vooral dit artikel door voor meer informatie. De Zijdehoen is uitermate geschikt om als huisdier te houden. Het is een zeer grappige kip die gemakkelijk te houden is. De kip heeft het formaat van een grote kriel en legt, ondanks dat het een sierkip is, toch nog meer dan 100 eieren per jaar.

Hoewel deze kippensoort goed te houden is zijn er natuurlijk wel een aantal vereisten voor de huisvesting en verzorging waar rekening mee dient te worden gehouden.

De Zijdehoen

OORSPRONG

De oorspronkelijke Zijdehoenders zijn afkomstig uit China, waarschijnlijk bestonden ze al voor onze jaartelling. Men vermoedt dat destijds alleen de kleurslagen zwart en wit bestonden. Waarschijnlijk komen ze uit het Himalaya gebergte.

Tegenwoordig wordt in China de Zijdehoen nog steeds gefokt voor medicinale doeleinden. Bestanddelen uit het vlees en de botten worden in alcohol gekookt, na het toevoegen van kruiden zou het medicijn helpen tegen o.a. zwakte, vrouwenkwalen, rugklachten, buikloop lever- long- en nierziektes. Uit de zwarte Zijdehoen zou zelfs een wondermiddel tegen vruchtbaarheids- en potentieproblemen kunnen worden gewonnen.

De zijdehoenkrielen zoals wij die nu kennen hebben een Nederlandse oorsprong. Ze zijn ontstaan in de jaren 60. Ze zijn gefokt door de heer van 't Wout uit Lisse en inmiddels zijn er vele soorten kleurslagen.

KENMERKEN

De Zijdehoen is een hele bijzondere kippensoort. Hun vel en botten hebben een donkerblauwe haast zwarte kleur, ook het vlees en het bot hebben deze donkere kleur. Het is de enige kippensoort met 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4. Ook aan de vleugels hebben ze een vinger extra. De kam is een zogenaamde walnootkam die ook donker van kleur is. De lellen hebben een prachtige lazuurblauwe kleur.

De bevedering is erg zacht en lijkt niet op de normale veren. Deze soort heeft een bolle kuif op het hoofd, bevedering aan de poten en het geheel ziet er rond en pluizig uit. Hier danken ze dan ook de naam Zijdehoen aan. De kip kan niet vliegen en zal niet snel op een stok te vinden zijn.  Zijdehoenders kunnen tegen extreem lage temperaturen en zullen eerder last hebben van de warmte dan van de koude.

ZIJDEHOEN ALS HUISDIER

Door hun grappige uiterlijk zijn het leuke sierkippen om te houden, daarbij leggen ze toch nog meer dan 100 eieren per jaar.  Er zijn veel kleuren bijgekomen en dit kippenras is er nu o.a. in wit, zwart, blauw, koekoek, buff en parelgrijs.  De zijdehoenders kunnen op wat kleinere oppervlakte worden gehouden, ze zijn niet bijzonder vatbaar voor ziektes en zelden ziek. Daarbij zijn ze erg gemakkelijk handtam te maken. Als kinderen rustig met ze omgaan kunnen ze worden opgepakt en geknuffeld. Doordat ze niet kunnen vliegen is een lage omheining van 50 cm meestal al voldoende om ze in de tuin te houden.

Behalve rustig, sterk en betrouwbaar is dit kippenras ook erg broeds, ze worden vaak gebruikt voor het uitbroeden van de meestal kostbare eieren van bijzondere vogelsoorten. Behalve dat ze de vreemde kuikens opvoeden en verdedigen leren ze deze ook dat mensen geen gevaar vormen.

HUISVESTING EN VERZORGING

Net zoals de meeste dieren kunnen ook Zijdehoenders door nattigheid ziek worden. Ze moeten toegang hebben tot een tochtvrij en droog hok en een uitloopren, ze kunnen dan zelf kiezen of ze in regen of sneeuw gaan scharrelen of lekker naar binnen gaan. Het zijn ook sociale dieren die niet solitair gehouden moeten worden. Ook omdat ze niet op stok gaan zitten maar gezellig tegen elkaar aan kruipen. Van de winterse kou hebben ze geen last door hun dikke donzige verenpakket.

Evenals andere kippen nemen ze graag een zandbad en scharrelen ze graag rond. Een zandbak bestaat uit droog en schoon zand. Los in de tuin eten ze alles wat ze voor de voeten komt aan planten.

Tot 19 weken krijgen de kuikens kuikenmeel, daarna kunnen de kippen overgaan op legkorrels. Gemengd graan wordt gegeven als bijvoer. Kippen zijn alleseters, dus zelf scharrelen ze ook nog gras, wormen en insecten bijeen. Uiteraard hebben ook deze dieren vers water nodig, zeker de hennen die leggen omdat de eieren voor het grootste deel uit water bestaan. Omdat kippen geen tanden hebben eten ze ook steentjes op die in hun maag hun eten malen, je kunt ook zelf kippengrid geven.

Net als andere kippen leggen de kippen de eieren graag op een beschut plaatsje. Een legkistje met wat zachte natuurlijke vulling in het nachthok volstaat.

Vergeet niet om het hok en de ren iedere week goed schoon te maken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Vervelende dierenharen gemakkelijk verwijderen!

Tips om vervelende dierenharen te verwijderen en om de ruiperiode te verkorten.

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

De koe

alles over de koe

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.