Zijdehoender


Publicatie datum:

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Gesponsorde koppelingen

Overweegt u de aanschaf van sierkippen, lees dan vooral dit artikel door voor meer informatie. De Zijdehoen is uitermate geschikt om als huisdier te houden. Het is een zeer grappige kip die gemakkelijk te houden is. De kip heeft het formaat van een grote kriel en legt, ondanks dat het een sierkip is, toch nog meer dan 100 eieren per jaar.

Hoewel deze kippensoort goed te houden is zijn er natuurlijk wel een aantal vereisten voor de huisvesting en verzorging waar rekening mee dient te worden gehouden.

De Zijdehoen

OORSPRONG

De oorspronkelijke Zijdehoenders zijn afkomstig uit China, waarschijnlijk bestonden ze al voor onze jaartelling. Men vermoedt dat destijds alleen de kleurslagen zwart en wit bestonden. Waarschijnlijk komen ze uit het Himalaya gebergte.

Tegenwoordig wordt in China de Zijdehoen nog steeds gefokt voor medicinale doeleinden. Bestanddelen uit het vlees en de botten worden in alcohol gekookt, na het toevoegen van kruiden zou het medicijn helpen tegen o.a. zwakte, vrouwenkwalen, rugklachten, buikloop lever- long- en nierziektes. Uit de zwarte Zijdehoen zou zelfs een wondermiddel tegen vruchtbaarheids- en potentieproblemen kunnen worden gewonnen.

De zijdehoenkrielen zoals wij die nu kennen hebben een Nederlandse oorsprong. Ze zijn ontstaan in de jaren 60. Ze zijn gefokt door de heer van 't Wout uit Lisse en inmiddels zijn er vele soorten kleurslagen.

KENMERKEN

De Zijdehoen is een hele bijzondere kippensoort. Hun vel en botten hebben een donkerblauwe haast zwarte kleur, ook het vlees en het bot hebben deze donkere kleur. Het is de enige kippensoort met 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4. Ook aan de vleugels hebben ze een vinger extra. De kam is een zogenaamde walnootkam die ook donker van kleur is. De lellen hebben een prachtige lazuurblauwe kleur.

De bevedering is erg zacht en lijkt niet op de normale veren. Deze soort heeft een bolle kuif op het hoofd, bevedering aan de poten en het geheel ziet er rond en pluizig uit. Hier danken ze dan ook de naam Zijdehoen aan. De kip kan niet vliegen en zal niet snel op een stok te vinden zijn.  Zijdehoenders kunnen tegen extreem lage temperaturen en zullen eerder last hebben van de warmte dan van de koude.

ZIJDEHOEN ALS HUISDIER

Door hun grappige uiterlijk zijn het leuke sierkippen om te houden, daarbij leggen ze toch nog meer dan 100 eieren per jaar.  Er zijn veel kleuren bijgekomen en dit kippenras is er nu o.a. in wit, zwart, blauw, koekoek, buff en parelgrijs.  De zijdehoenders kunnen op wat kleinere oppervlakte worden gehouden, ze zijn niet bijzonder vatbaar voor ziektes en zelden ziek. Daarbij zijn ze erg gemakkelijk handtam te maken. Als kinderen rustig met ze omgaan kunnen ze worden opgepakt en geknuffeld. Doordat ze niet kunnen vliegen is een lage omheining van 50 cm meestal al voldoende om ze in de tuin te houden.

Behalve rustig, sterk en betrouwbaar is dit kippenras ook erg broeds, ze worden vaak gebruikt voor het uitbroeden van de meestal kostbare eieren van bijzondere vogelsoorten. Behalve dat ze de vreemde kuikens opvoeden en verdedigen leren ze deze ook dat mensen geen gevaar vormen.

HUISVESTING EN VERZORGING

Net zoals de meeste dieren kunnen ook Zijdehoenders door nattigheid ziek worden. Ze moeten toegang hebben tot een tochtvrij en droog hok en een uitloopren, ze kunnen dan zelf kiezen of ze in regen of sneeuw gaan scharrelen of lekker naar binnen gaan. Het zijn ook sociale dieren die niet solitair gehouden moeten worden. Ook omdat ze niet op stok gaan zitten maar gezellig tegen elkaar aan kruipen. Van de winterse kou hebben ze geen last door hun dikke donzige verenpakket.

Evenals andere kippen nemen ze graag een zandbad en scharrelen ze graag rond. Een zandbak bestaat uit droog en schoon zand. Los in de tuin eten ze alles wat ze voor de voeten komt aan planten.

Tot 19 weken krijgen de kuikens kuikenmeel, daarna kunnen de kippen overgaan op legkorrels. Gemengd graan wordt gegeven als bijvoer. Kippen zijn alleseters, dus zelf scharrelen ze ook nog gras, wormen en insecten bijeen. Uiteraard hebben ook deze dieren vers water nodig, zeker de hennen die leggen omdat de eieren voor het grootste deel uit water bestaan. Omdat kippen geen tanden hebben eten ze ook steentjes op die in hun maag hun eten malen, je kunt ook zelf kippengrid geven.

Net als andere kippen leggen de kippen de eieren graag op een beschut plaatsje. Een legkistje met wat zachte natuurlijke vulling in het nachthok volstaat.

Vergeet niet om het hok en de ren iedere week goed schoon te maken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.