De kat en zijn omgeving


Publicatie datum:

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

Gesponsorde koppelingen

De kat is een solitaire soort, die in de schemering of 's nachts op jacht gaat. Hij jaagt voornamelijk op knaagdieren, haasachtigen en vogels. Soms grijpt hij ook andere kleine en middelgrote zoogdieren, kikkers, reptielen, vissen en insecten. Ook plantaardig voedsel staat op zijn dieet. De wilde kat eet echter zelden aas. 

Door een gecompliceerde constellatie van banden en pezen is de kat in staat zijn nagels uit te slaan en in te trekken. Door de zachte teenkussens raken de nagels de bodem niet, zodat ze niet slijten. Alle katten hebben een voor de soort kenmerkend tan-of schaargebit. De tong is ruw en dicht bezet met hoornachtige haakjes om bv veel makkelijker vlees van de botten van hun prooidier af te kunnen kluiven.

Zien

Een kat ziet zes maal scherper dan de mens. Het katteoog bezit een "automatische diafragma". De pupillen vernauwen zich bij zonneschijn tot een nauwe spleet, bij zwak licht of duisternis zijn ze groot en rond. Ook de zwakste lichtweerkaatsing weet de kat te taxeren. Het weefsel achter het netvlies versterkt het zien in de schemering.

Ruiken

De kat heeft niet zo'n uitgesproken fijn reukvermogen als de hond. De reukzin wordt, voor zover de oriëntering in de ruimte en de jacht nodig is, daadwerkelijk door de tastzin ondersteund en is van doorslaggevende betekenis bij de communicatie tussen katten onderling. Ieder contact met een ander levend wezen wordt voorafgegaan door een voorzichtige geurcontrole. Alle reukvlaggen en-sporen in het territorium worden dagelijks zorgvuldig nagelopen.

Horen

Katten nemen tonen met een frequentie van 50-60 kHz waar. Katten weten ook "muizengesprekken" te decoderen. Met zijn ongelofelijke scherpe gehoor weet de kat precies wanneer, welke muis, waar zijn veilige holletje verlaat. 

Het katteoog transpoorteert niet alleen optische prikkels naar de grote hersenen. Het reageert eveneens op akoestische signalen. Zo bouwen ze een nauwkeuring gehoorbeeld op van hun omgeving. 

Zo bouwen ze een nauwkeurig gehoorbeeld op van hun omgeving.

Tastzin

De tastharen van katten; de snorharen en kleine tashaarpluimpjes boven de ogen, op de wangen, aan de kin en boven de voetzoolkussens van de voorpoten werken als een oscillograaf. Door zijn snorharen doet de kat al tastend een veelheid aan ruimtelijke informatie op. Zonder snorharen verliest het in het donker zijn oriëntatievermogen.

De kat moet zoveel mogelijk zon, frissen lucht en uitloop krijgen. Probeer alles buiten en in huis door de ogen van de kat te bekijken. Voorzie de gevaren en voorkom ongelukken door mogelijke oorzaken weg te nemen. Garage en hobbyruimte blijven verboden terrein voor de kat. In een huishouden met katten moeten tafelkleden, snuisterijen, vazen en kaarsverlichting een ondergeschikte rol spelen. Fornuis en aanrecht zijn absoluut verboden terrein voor katten. Katten onderzoeken ieder hoekje.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Dolfijnen spreekbeurt, Dolfijnen werkstuk

Alles over Dolfijnen, de bekende tandwalvissen die iedereen leuk vind.

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De Border Collie

De Border Collie is een werklustige hond.

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster