De beste stofzuiger, de goedkoopste stofzuiger


Publicatie datum:

Wat is de beste stofzuiger van dit moment en wat is de beste koop.

Gesponsorde koppelingen

Stofzuigen is een vervelende maar noodzakelijke huishoudelijke handeling. In stof zitten namelijk heel veel bacteriën en schimmels (Micro-organismen). Deze bacteriën en schimmels zijn de belangrijkste ziekmakers in ieder gebouw. Niet alleen bij jouw thuis maar ook op je werk, op school of in het ziekenhuis etc. kunnen deze bacteriën en schimmels infecties, ademhalingsproblemen, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Deze bacteriën en schimmels veroorzaken niet alleen infecties maar wat nog belangrijker is, deze bacteriën en schimmels produceren giftige stoffen. Als je veel van deze giftige stoffen binnenkrijgt wordt je ziek. Stof afnemen en stofzuigen zijn dus belangrijke huishoudelijke handelingen die veel lichamelijk ongemak kunnen voorkomen.

De beste stofzuiger

Eisen goede stofzuiger:

De meeste mensen beseffen niet hoe belangrijk een goede stofzuiger is. Uit het bovenstaande blijkt echter wel dat goed stofzuigen van groot belang is. Ik zet daarom in dit artikel de belangrijkste eisen waar een stofzuiger aan moet voldoen voor je op een rijtje. Ik richt mij hierbij op stofzuigers voor huishoudelijk gebruik en heb daarom de ergonomische eisen waaraan een stofzuiger moet voldoen buiten beschouwing gelaten omdat deze door de relatief korte tijd dat je in huis stofzuigt niet van groot belang zijn. De belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kopen van een stofzuiger zijn vermogen/zuigkracht, stofopvang, zuigkrachtregeling, soort filters, filtersysteem, volindicatie, geluidsniveau, veiligheid.

De beste stofzuiger

Vermogen en zuigkracht:

Het vermogen en de zuigkracht van een stofzuiger zijn twee verschillende dingen. Het vermogen van de stofzuiger is de hoeveelheid kracht die de elektromotor levert. Dit is van grote invloed op de het stroomverbruik van de stofzuiger want hoe meer kracht de elektromotor levert hoe meer stroom hij gebruikt. De sterkte van de zuigkracht is wel voor een deel afhankelijk van het vermogen van de stofzuiger maar wordt ook voor een groot deel beïnvloed door de efficiency van de in de stofzuiger gebruikte technologie. Hoe efficiënter de technologie is, hoe minder vermogen de motor nodig zal hebben om dezelfde zuigkracht te leveren. De belangrijkste dingen die invloed hebben op de efficiency zijn zuigkrachtverlies, het ontwerp en blokkades.

De beste stofzuiger

Filters:

Het filter is één van de belangrijkste onderdelen van een stofzuiger. Er zijn vier soorten filters met ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Het eenvoudigste filter is het Air-Clean-Stream of Air-Clean-filter. Deze soort filters hebben een effectieve filterende werking en zijn geschikt voor gebruik in ruimtes waar bijna nooit mensen met allergieën komen. Een klasse beter is het S-klassefilter. Dit filter is voorzien van twee filtervliesjes die fijne stofdeeltjes uit de lucht filteren. De uitgeblazen lucht wordt daardoor ontdaan van zelfs de allerkleinste stofdeeltjes. Met een S-klassefilter is daardoor heel geschikt voor gebruik in ruimtes waar mensen met allergieën leven. Één van de beste deeltjesfilters die verkrijgbaar is het H.E.P.A.-filter. H.E.P.A. staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit type filter filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht die ademhalingsallergieën veroorzaken en vangt deze op. Een laagje actieve koolstof in de filtercassette voorkomt bovendien dat er hinderlijke geurtjes in de stofcassette ontstaan. Door dit laagje actieve koolstof worden alle geurtjes volledig geabsorbeerd. Als laatste is er nog een speciaal filter voor huishoudens met veel huisdieren. Dit is het Actief-Air-Clean-Stream of Actief-Air-Clean-filter Bij huishoudens met huisdieren zijn nare luchtjes vaak een probleem. Een Actief-Air-Clean-Stream of Actief-Air-Clean-filter met een actief koolstoffilter zorgt ervoor dat dergelijke luchtjes niet ontsnappen. Het microfilter is een elektrisch geladen vlies dat het stof vasthoudt in de filterruimte. Zo wordt de motorruimte niet vervuild en ontstaan er geen onaangename geurtjes

De beste stofzuiger

Stofopvang:

Er zijn tegenwoordig twee manieren waarop het stof wordt opgevangen namelijk met stofzuigerzakken of in een stofreservoir. De meest gangbare manier is nog steeds dat het stof wordt opgevangen in een papieren stofzuigerzak. Deze stofzuigers zijn namelijk in aanschaf een stuk goedkoper. Nadeel van het gebruik van een papieren stofzuigerzak is dat de zuigkracht meestal afneemt naarmate de stofzak voller wordt. De duurdere stofzuiger met een reservoir krijgt de laatste tijd een steeds groter marktaandeel. Een groot voordeel van stofzuigers met een reservoir is dat ze geen stofzak hebben maar een  stofreservoir waardoor de zuigkracht gelijk blijft. Het reservoir is doorzichtig zo dat je het vuil kunt zien en ziet wanneer het reservoir vol is. Het stofreservoir is afneembaar en je kunt het op elk gewenst moment legen. Om ongewenste luchtjes te voorkomen kun je het stofreservoir uitspoelen met een sopje.

Zuigkrachtregeling:

Om lekker te stofzuigen is een goede zuigkrachtregeling van belang. Je kunt dan de zuigkracht aanpassen aan verschillende ondergronden zodat je zowel op een hoogpolig tapijt als op een gladde laminaatvloer goed uit de voeten kunt. Bij de duurste stofzuiger wordt de zuigkracht automatisch aangepast. Bij de wat luxere middenklasse modellen kun je de zuigkracht met een knopje elektronisch regelen. Bij de goedkopere modellen met een mechanische zuigkrachtregeling pas je de zuigkracht aan met een schuif in de stofzuigerbuis.

Volindicatie:

Een goede volindicatiemelding laat je zien of de stofzak of het reservoir vol is wanneer deze verwisseld of geleegd moet worden.

Geluidsniveau:
Let bij de aanschaf ook op het geluidsniveau. Het geluidsniveau wordt weergegeven in dB(A) hoe minder db(A), hoe stiller het geluid kan zijn dat een apparaat produceert. Een vermeerdering van 3 decibel betekent een verdubbeling van het geluid. Dus een 86 dB machine maakt 2x zoveel herrie als een 83 dB machine.

Veiligheid:
Voor de veiligheid is het van belang dat je het opgerolde snoer makkelijk in zijn geheel uit kan rollen. Dit is van belang omdat als je het snoer, helemaal of gedeeltelijk, in de stofzuiger opgerold laat tijdens het stofzuigen deze heet zal worden en brandgevaar kan ontstaan.

De beste stofzuiger

De beste stofzuiger:
De beste stofzuiger met stofzak van dit moment is Aeg-Electrolux AJM6820. Deze stofzuiger bewijst dat een goede stofzuiger niet duur hoeft te zijn. De Aeg-Electrolux AJM6820 is met een prijs van rond de 90 euro zeker een goede koop voor een redelijke prijs. De beste stofzuiger met stofreservoir van dit moment is de Bosch BGS 62232. Deze kost echter ongeveer 200 euro. Een goede stofzak met microfilter voor de Aeg-Electrolux AJM6820 kost ongeveer 1 euro. Het prijsverschil van 110 euro verdien je dus pas terug als je gedurende de totale levensduur van de stofzuiger meer dan 110 stofzakken gebruikt.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Na ATF, Greenpoint en GSM nu 3G en 4G. Netwerken worden steeds sneller. Wat zijn de verschillen tussen 3G en 4G mobiele telefonie netwerken ?

Mobiele telefoon weetjes

Een paar handige weetje over een mobiele telefoon.

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

Zelfbouw zonnepaneel, zelf goedkope zonnepaneel maken

Bouw goedkoop je eigen zonnepaneel en wek goedkope zonne-energie op.

Waarschuwing! Sluit nooit een mobiele telefoon contract af voor je puberkind!

Een telefoon abonnement voor je kind lijkt voordelig maar het gaat geheid fout.

I-Phones op het front

Hallo schat? Ja nu even niet, zit midden in een bombardement..

iPhone 4 vs iPhone 3gs

Is het de moeite waard om de iPhone 4 aan te schaffen?

Ipad toetsenbord trucjes

Trucjes om sneller te typen op het standaard toetsenbord van je Ipad

Wat is een Canon powershot A70 incl. 1 Gb flash geheugenkaart waard?

In 2004 was de Canon powershot A70 het beste digitale fototoestel in zijn klasse, wat is hij nu nog waard.

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

De nieuwe iPhone 5

Uitgebreide specificaties van de iPhone 5.

Wanneer groeit 3D printing uit tot technologische grootmacht?

3D printing domineert al een tijd het nieuws. Echter blijft de 3D printer nog uit beeld voor consumenten en bedrijven. Hoe komt dit?

Sphero Ball

Een elektronische bal, bestuurbaar met je iphone of ipad.

De opmars van de energiezuinige hybride auto

Hoe kan het dat de hybride auto steeds meer aan populariteit wint?

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

Ritregistratie

Wordt jij gek van die rittenregistratie? Misschien een idee om voor een ritregistratiesysteem te kiezen met keurmerk!

Nieuwe stappen voor goedkoop mobiel bellen

Mobiel bellen en sms'en in Europa opnieuw goedkoper.

Nieuwe gratis berichtendienst, gratis Whatsapp, gratis Text Me, gratis PuschmeTo

BottleUp de nieuwe gratis berichtendienst, de opvolger van Whatsapp, Text Me en PuschmeTo

De voordelen van mobiele digitale fotografie.

Mobiele digitale fotografie biedt unieke en fascinerende nieuwe mogelijkheden.

Hoe werkt een kopieermachine ?

uitleg over de werking van een kopieerapparaat

Super goedkoop WhatsAppen

Super goedkoop mobiel communiceren met Whatshapp op een prepaid Androïd telefoontoestel.

Waarom willen mensen steeds de nieuwste iPhone of smartphone?

Waarom staan mensen steeds weer in de rij voor de nieuwste iPhone of Smartphone?

Zijn de HEMA H3 en H5 smartphone kopien van de bestaande ZOPO 1000S Millia en de ZOPO ZP590 Budget?

Het spreekt voor zich dat de HEMA niet zelf smartphones produceert maar zijn de HEMA smartphones kopieën van de bestaande ZOPO smartphones?

De beste navigatie, de goedkoopste navigatie

Overzicht van de best geteste navigatiesystemen, de beste koop, het best beoordeeld en de voordeligste keus.

Goedkope mobiele telefoon implantaat, ingebouwde mobiele telefoon

Eindelijk komt er een goedkope ingebouwde mobiele telefoon op de markt in de vorm van een mobiele telefoon implantaat.