Het beste koffiezetapparaat ooit.


Publicatie datum:

Lees hier wat het beste koffiezetapparaat ooit is, duurzaam, tijdloos en volledig reparabel.

Gesponsorde koppelingen

Ik ben in het gelukkige bezit van het beste koffiezetapparaat wat Nederland ooit gehad heeft. Hoe kan ik dit zo stellig beweren zul je zeggen. Als je de eerste regel goed hebt gelezen zul je gelezen hebben dat er staat het beste koffiezetapparaat wat Nederland ooit gehad heeft. Ooit werd in Nederland namelijk het allereerste koffieapparaat op de markt gebracht dat, omdat dit het enige koffiezetapparaat was dat er in Nederland op de markt was, op dat moment dus automatisch het beste koffiezetapparaat van Nederland was. Dit eerste koffiezetapparaat wat in Nederland op de markt kwam was de Wigomat. De Wigomat werd in 1963 op de markt gebracht door de bekende Nederlandse koffiefabrikant Douwe Egberts. De Wigomat was het eerste zogenaamde elektrisch snelfilter koffiezetapparaat. Het was het eerste koffiezetapparaat dat volautomatisch koffie zette. Het enige wat de gebruiker zelf moest doen was water in het glazen reservoir doen en koffie in het glazen filterbakje. 

Het beste koffiezetapparaat

Specificaties Wigomat:

Het allereerste Wigomat koffiezetapparaat was zijn tijd eigenlijk ver vooruit. Het was een volledig maatschappelijk verantwoord koffiezetapparaat. Het Wigomat koffiezetapparaat werd namelijk voor 75% vervaardigd uit duurzame materialen.

Het beste koffiezetapparaat

Niet recyclebare onderdelen:

De onderdelen van het allereerste Wigomat koffiezetapparaat die niet recyclebaar waren, waren de basis waar alle andere onderdelen op gemonteerd zaten, het handvat van het glazen koffiefilter, het handvat van de glazen koffiepot en de behuizing van de stekker. Deze die niet recyclebare onderdelen waren echter van dusdanig sterk en dik bakeliet* gemaakt dat ze nagenoeg onverwoestbaar waren bij normaal gebruik. Ook het aan en uit knopje en het stekkersnoer zijn niet volledig recyclebaar maar bevatten een kleine hoeveelheid zacht plastic

*Bakeliet® is de geregistreerde merknaam voor fenolhars. Fenolhars was de allereerste kunststof die omstreeks 1908 voor het eerst, als resultaat van experimenten met diverse mengsels van fenol en formaldehyde, door Leo Baekeland in zijn laboratorium werd vervaardigd. Hij noemde zijn ontdekking Bakeliet. Een jaar later heeft Leo Baekeland zijn uitvinding Bakeliet onder de merknaam Bakelite® gedeponeerd bij het Duitse nationale octrooibureau. Bakeliet is een synthetisch kunstharsproduct en laat zich gemakkelijk in allerlei vormen persen, heeft een grote mechanische stevigheid met daarnaast een hoog vermogen tot elektrische en warmte isolatie.

Recyclebare onderdelen:

 Alle andere onderdelen waren ten eerste ook zeer sterk en ten tweede reparabel. De pot, het koffiefilter en het waterreservoir waren vervaardigd van dikwandig glas. Het inwendige verwarmingselement, het wateropvoerpijpje, het waterdoseerpijpje, het deksel van het glazen waterreservoir, het deksel van het glazen koffiefilter, de spanband van het handvat van het glazen koffiefilter, de spanband van het handvat van de glazen koffiepot en het warmhoudplaatje zijn allemaal vervaardigd van uitermate corrosiebestendig thermisch verchroomd metaal.

Het beste koffiezetapparaat

Reparabele onderdelen:

Het mooiste van het allereerste Wigomat koffiezetapparaat wat ik in mijn bezit heb is dat het volledig reparabel is. De spanbanden van de handvaten van de glazen koffiepot en het glazen koffiefilter zijn door middel van een losneembare schroefverbinding aan de glazen koffiepot en het glazen koffiefilter bevestigd. Hierdoor kunnen de handvaten en de glazen koffiepot en het glazen koffiefilter, als er onverhoopt een breuk ontstaat, vervangen worden. Alle metalen onderdelen zijn ook eenvoudig te vervangen. Het aan en uit knopje is ook eenvoudig vervangbaar.

Het beste koffiezetapparaat

Het aan en uit knopje:
Het aan en uit knopje van het allereerste Wigomat koffiezetapparaat is van een wonderbare eenvoud. Het zit door een gaatje heen bevestigt aan de bakelieten basis en wordt op zijn plaats gehouden door een plastic moertje achter het gat. De stroomdraadjes kunnen er door middel van minuscule schroefjes in vastgezet worden. Het bewuste aan en uit knopje is nog steeds te koop, o.a. bij de Gamma. Het aan en uit knopje lijkt op het eerste gezicht niet het belangrijkste reparabele deel van het Wigomat koffiezetapparaat. Het is echter het enige onderdeel wat mijn vader en ik, in de loop van de 48 jaar dat het Wigomat koffiezetapparaat in het bezit van onze familie is, al 4 keer vervangen hebben. Het aan en uit knopje is dus duidelijk het kwetsbaarste onderdeel van het koffiezetapparaat. Dit is ook de reden dat wij het Wigomat koffiezetapparaat koesteren. Alle moderne koffiezetapparaten hebben namelijk een aan en uit knopje wat dusdanig zit bevestigd dat het haast onmogelijk te vervangen is. Ook de stroomdraadjes zitten er zo stevig ingeperst dat, als je de aan en uit schakelaar er al, zonder het koffiezetapparaat te beschadigen, uit hebt kunnen krijgen, je de uiteinden van de stroomdraadjes moet vernielen om ze uit de aan en uit schakelaar te krijgen. In de praktijk zal dus als het aan en uit knopje defect is de eigenaar het koffiezetapparaat weggooien en gewoon een nieuwe kopen.

Het beste koffiezetapparaat

Conclusie:
Het allereerste Wigomat koffiezetapparaat is het beste koffiezetapparaat dat ooit gemaakt is. Ook dit geweldige stukje, prima functionerende, klassieke techniek is helaas ook het slachtoffer geworden van de verregaande commercialisering van onze maatschappij.

Het beste koffiezetapparaat

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

De nieuwe iPhone 5

Waarom de nieuwste iPhone 5.

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Push notificaties van GMail op je iPhone

Leer hoe je automatische push notificaties van GMail op je iPhone krijgt.

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

Nieuwe gratis berichtendienst, gratis Whatsapp, gratis Text Me, gratis PuschmeTo

BottleUp de nieuwe gratis berichtendienst, de opvolger van Whatsapp, Text Me en PuschmeTo

De nieuwe Galaxy S4

De nieuwe samsung galaxy s4 zal op 14 maart uitkomen in Amerika. Lees in dit artikel alles over deze nieuwe telefoon van Samsung.

Kan een Mobieltje of een GSM gerecycleerd worden?

Wat doe je met je oud mobieltje

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Mobiel betalen kan nu met sms, internet, een mobiel betalen applicatie, Near Field Communication (NFC) of RFID technologie

Wat is de beste instelling voor de nood knop op een senioren mobiele telefoon?

De Fysic FM-7500 senioren telefoon heeft een speciale nood knop, wat is de beste instelling voor die nood knop?

Betaalbare mediaspelers vergelijken

Als je opzoek bent naar een betaalbare mediaspeler is deze vergelijking een interessante

Het beste koffiezetapparaat ooit.

Lees hier wat het beste koffiezetapparaat ooit is, duurzaam, tijdloos en volledig reparabel.

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

Steeds meer gratis applicaties voor Windows Phone beschikbaar.

Het succes van Windows Phone is te danken aan het grote aantal beschikbare gratis applicaties.

Goedkope mobiele telefoon implantaat, ingebouwde mobiele telefoon

Eindelijk komt er een goedkope ingebouwde mobiele telefoon op de markt in de vorm van een mobiele telefoon implantaat.

Super goedkoop WhatsAppen

Super goedkoop mobiel communiceren met Whatshapp op een prepaid Androïd telefoontoestel.

Goedkope 3D fotografie, goedkope 3D fotocamera

3D fotografie is nu bereikbaar voor iedereen, maak nu eenvoudig je eigen 3D foto’s.

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

Internet via de Schotel

Voor bedrijven en consumenten in het buitengebied, is er een enorm probleem. Ze hebben namelijk geen toegang tot breedband internet..

De beste stofzuiger, de goedkoopste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger van dit moment en wat is de beste koop.

Spaarlamp en LEDlamp tegen het licht gehouden

Energie besparen met uw verlichting? Kiest u voor de spaarlamp of de LEDlamp?

Geen geld voor een echte Mac?

Installeer Mac op een normale PC

Senseo Koffiezetapparaat

Artikel over Senseo. Een koffiezetapparaat dat zeer populair is in ons land. Lees er nu meer over.

Wanneer groeit 3D printing uit tot technologische grootmacht?

3D printing domineert al een tijd het nieuws. Echter blijft de 3D printer nog uit beeld voor consumenten en bedrijven. Hoe komt dit?

Apple versus Android

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Lees dan dit artikel.