Zelfbouw zonnepaneel, zelf goedkope zonnepaneel maken


Publicatie datum:

Bouw goedkoop je eigen zonnepaneel en wek goedkope zonne-energie op.

Gesponsorde koppelingen

Een zonnepaneel of, zoals hij internationaal wordt aangeduid, een PV-paneel* is een paneel waarop , in bijna alle gevallen, een grote hoeveelheid fotovoltaïsche cellen is gemonteerd. De fotovoltaïsche cellen worden ook wel PV-cellen* genoemd. Een zonnepaneel zet met behulp van deze fotovoltaïsche cellen zonlicht om in elektriciteit. Sommige mensen duiden een zonnepaneel ook wel foutief aan met de naam zonnecollector. Onder een zonnecollector wordt echter een paneel verstaan waardoor stromend water door het erop vallende zonlicht wordt verwarmd, een zonnecollector wekt dus geen stroom op. 

Zelfbouw zonnepaneel

*De afkorting PV staat voor Photo-Voltaic waarbij Photo staat voor licht en Voltaic voor het proces waarbij spontaan stroom ontstaat als twee verschillende soorten metalen met elkaar in verbinding worden gebracht. Dit proces is het eerst ontdekt door Luigi Galvani en later geperfectioneerd door Alessandro Volta en vormt nog steeds de basis voor alle batterijen.

fotovoltaïsche cellen

Werking zonnepaneel:
De fotovoltaïsche cellen die op een zonnepaneel gemonteerd zitten bestaan uit twee verschillend gedoteerde halfgeleiders met een scheidingsvlak ertussen waar de stroom maar in één richting door kan stromen. De halfgeleiders aan weerszijden van het scheidingsvlak zijn een zogenaamde p-type halfgeleider en een n-type halfgeleider. De p-type halfgeleider verkrijgt men door toevoeging van elementen uit de stikstofgroep van het periodiek systeem (stikstof (N), fosfor (P), arseen (As) of antimoon (Sb)) aan silicium. Doordat de elementen uit de stikstofgroep één elektron meer in hun buitenste schil hebben (totaal 5) als silicium (totaal 4) ontstaan er vrije elektronen in de p-type halfgeleider. De n-type halfgeleider verkrijgt men door toevoeging van elementen uit de boorgroep van het periodiek systeem (boor (B), aluminium (Al), gallium (Ga)) aan silicium. Doordat de elementen uit de boorgroep één elektron minder in hun buitenste schil hebben (totaal 3) als silicium ontstaan er plaatselijke elektronen tekorten in het kristalrooster. Hierdoor stromen er dus spontaan al elektronen van de p-type halgeleider naar de n-type halfgeleider. Dit levert echter niet zoveel stroom op. Dit proces wordt echter gigantisch versterkt zodra er elektromagnetische straling op de halfgeleiders valt waardoor er elektronen worden losgestoten. Zonlicht is elektromagnetische straling dus zodra er zonlicht op de fotovoltaïsche cel valt gaat er een grotere stroom lopen. Door nu een groot aantal fotovoltaïsche cellen in serie te schakelen ontstaat er een gelijkstroom die sterk genoeg is om gebruikt te worden om een accu op te laden of om, door de stroom via een omvormer die er wisselstroom van maakt, aan het lichtnet te leveren zodat het meteen gebruikt kan worden om apparaten mee aan te drijven.

Fotovoltaïsche cel

Zelf een zonnepaneel maken:
Voor het maken van een zonnepaneel heb je twee glasplaten (±4mm dik) nodig, een voldoende aantal zonnecellen om één van de twee platen mee te bedekken, siliconen kit om de twee platen luchtdicht af te sluiten, 4 aluminium u-profielen (wijdte u-profiel 4mm  glas+ dikte zonnecel + 1mm kit + 4mm glas) om de gasplaten rondom mee te beschermen, een elektrakabel om het geheel op aan te sluiten en een stroomomvormer om het geheel mee op het lichtnet aan te sluiten. Leg de eerste glasplaat op een stevige, vlakke, houten ondergrond met een kleed erop.

Cellen lijmen

Lijm de zonnecellen (goed om!!) met kit op het onderste glas paneel, let erop dat je iedere volgende zonnecel voor het vastkitten verbindt met de voorgaande en dat je rondom 1 centimeter afstand houdt van de rand en aan de kant waar de elektrakabel komt 2 centimeter. Sluit de einddraad van iedere rij aan op de elektrakabel, zorg dat het begin van de elektrakabel binnen de glasplaat ligt. Maak de tweede glasplaat goed schoon, leg vervolgens een dikke “rups” siliconenkit op de buitenrand van de vrijgehouden buitenrand, op de plaats van de elektrakabel leg je een aantal “rupsen”siliconenkit naast elkaar en je leidt de elektrakabel daar ongeveer 10 cm doorheen. Leg nu de, goed schoongemaakte glasplaat, er voorzichtig bovenop. Leg nu een kleed bovenop het geheel en leg een paar zware balken op het geheel. Na 24 uur kun je de balken en het kleed eraf halen. Leg nu een “rupsje” siliconenkit in de op maat gezaagde aluminium u-profielen en druk die o de zijkanten. Leg nu het geheel rondom klem met latten met gewichten erachter. Laat ook dit 24 uur drogen en klaar is je zonnepaneel.

Zonneënergie


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Hoe kies ik een nieuwe mobiele telefoon?

Handleiding bij het uitzoeken van een mobiele telefoon

Gratis mobiel bellen, ideaal voor kinderen

Kinderen kunnen niet zonder mobiele telefoon, er is een manier om gratis te bellen. Bij de Deka Markt kan je kind gratis bellen met Deka Mobiel.

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

De opmars van de energiezuinige hybride auto

Hoe kan het dat de hybride auto steeds meer aan populariteit wint?

De wondere wereld van mobiele telefonie

Mobiele telefonie van toen en nu

Systeembeheer wordt steeds belangrijker

systeembeheer is een vaak onderschatte maar wel belangrijke onderdeel van de organisatie van een bedirjf.

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

Hoe kun je onbeperkt gratis bellen en sms’en voor eenmalig 10 euro?

Gratis onbeperkt bellen en sms’en met je kinderen, familie, vrienden en collega’s , wie wil dat niet?

Tijd voor een nieuwe laptop? Hier alvast een aantal goede tips.

Een grondig verslag over dingen waar je rekening bij zal moeten houden met het kopen van een nieuwe laptop.

Spaarlamp en LEDlamp tegen het licht gehouden

Energie besparen met uw verlichting? Kiest u voor de spaarlamp of de LEDlamp?

Een prima Sony televisie voor maar 5 euro, hoe kan dat?

Door de komst van nieuwe technieken is de standaard CRT TV nu voor weinig geld te koop.

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Bada 2.0 op Samsung Wave

Bada 2.0 op Samsung Wave

Bel me niet register, feit en fictie

bel me niet register, telemarketing, opta, telefoon, bmnr, recht van verzet

Electra vervangen

Electra vervangen is nodig in sommige gevallen. Waarom is het nodig en hoe pakken we het aan?

Het beste koffiezetapparaat ooit.

Lees hier wat het beste koffiezetapparaat ooit is, duurzaam, tijdloos en volledig reparabel.

Eenvoudig en goedkoop zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

Ook jij kunt, voor maar 7 euro, zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

iPhone 4 vs iPhone 3gs

Is het de moeite waard om de iPhone 4 aan te schaffen?

Een telefoonhoesje kan het verschil maken

Dit is een artikel over de voordelen van het hebben van een telefoonhoesje.

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

Hoe ziet de toekomstige iPhone 10 er uit?

Apple Nieuws, de iPhone 10 over een aantal jaar klaar voor productie.

Mobiele telefoon weetjes

Een paar handige weetje over een mobiele telefoon.

De thermomix

De thermomix, een van de snelste en meest gebruikte keukenapparaturen.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Mobiel betalen kan nu met sms, internet, een mobiel betalen applicatie, Near Field Communication (NFC) of RFID technologie

Goedkope smart tv of smart televisie

Ben je op zoek naar een goedkope smart televisie, lees hier welke soorten smart televisies er zijn en wat de voordeligste zijn.