Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?


Publicatie datum:

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Gesponsorde koppelingen

Om ons meer te verdiepen in de term Kunstmatige Intelligentie, die velen van ons wel eens hebben gehoord of gezien in een film of in een tv-documentaire, moeten we terug naar de jaren '40, maar vooral naar het einde van de jaren '50, waar John McCarthy, bekend als de vader van de term AI (Artificial Intelingence), een conferentie organiseerde voor diegenen die geïnteresseerd waren in een "machine-intelligentie". Dat project heette "The Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence".

Artificial Intelingence

Deze conferentie zorgde er voor dat het idee van kunstmatige intelligentie begon aan te slaan. Vanaf toen werd de kunstmatige intelligentie sterk beïnvloed door prestigieuze universiteiten als MIT, Carnegie-Mellon en Stanfor en de IBM kolos. Uiteraard was  kunstmatige intelligentie economisch aantrekkelijk voor hen allen, de verwachting was dat de uitkomsten van hun grote onderzoeksprojecten uiteindelijk konden worden toegepast in zowel civiele als militaire toepassingen.

Tijdens de jaren '80, begonnen ze de eerste zakelijke resultaten te krijgen toen bedrijven als Boeing en General Motors sterk afhankelijk begonnen te worden van computer systemen met Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens de jaren ’90 zorgde de enorme schok, die de 10 jaar daarvoor door de Kunstmatige Intelligentie teweeg was gebracht, ervoor dat de gedistribueerde intelligentie en imaginaire uitgedachte biotechnologie definitief werd omgezet in een onmetelijk netwerk, het internet, een krachtige en vechtlustige machine gegenereerd door miljoenen kleine netwerken, computersystemen en miljarden onderling verbonden personal computers verbonden met een groot aantal toepassingen. Het internet zorgde er in korte tijd voor dat de zwaar gesubsidieerde onderzoekers in witte jassen werden vergeten.

Zowel de eigen sociale evolutie als de complexiteit van het netwerk trok de algemene ontwikkelingen in andere takken van de wetenschap als meteorologie, biologie of macro-economie met zich mee, ook deze vereisen steeds nieuwe manieren voor meer complexe analyse en meer variabel interactie, zodat de kunstmatige intelligentie weer terug geïntegreerd wordt in ons leven, van weersverwachtingen voor Google, via de nieuwe geanimeerde super producties tot de systemen van de Europese Centrale Bank.

We kunnen zeggen dat veel van de kunstmatige intelligentie filosofie is bevestigd maar er bestaan nog bepaalde specifieke vraagstukken binnen de kunstmatige intelligentie filosofie, zoals wat is intelligentie? Kan een wezen bestaande uit elektrische circuits en gecoat metaal een mens evenaren? Kan een machine bewustzijn en emoties hebben? En als we dergelijke machines kunnen creëren zou het dan legitiem en ethisch zijn om ze op grote schaal te produceren?

Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van twijfels over kunstmatige intelligentie en elke dag beginnen we meer te zien welke kanten van de kunstmatige intelligentie nog steeds vrij vaag zijn. Vanuit een wetenschappelijke invalshoek, kunnen we deze wetenschap beschouwen als een streven naar het nabootsen van de hersenen van een persoon in alle bestaande taken en mogelijke acties in een mens. Als je over de letterlijke definitie van kunstmatige intelligentie nadenkt is er geen andere mogelijkheid dan aan intelligente machines te denken vrij van iedere vorm van emotie die het oplossen van problemen zouden kunnen verstoren. Hierbij moet je denken aan intelligente machines of apparaten die miljoenen berekeningen uitvoeren, zoals gebruikt in weersvoorspellingen, die in staat zijn om voor zichzelf beslissingen te nemen.

Het is in ieder geval zeker dat de mystiek die door science fiction films is gecreëerd rond het concept van de kunstmatige intelligentie de meesten van ons hebben verward zoals hierboven beschreven is, want we zouden heel graag willen weten hoe een dergelijk apparaat zijn eigen emoties zou kunnen genereren zoals mensen dat doen, maar wat zou er gebeuren als we machines zouden maken met het instinct om te overleven? Zouden we een nieuw, meer intelligent en geavanceerder wezen dan de mens creëren? Deze en vele andere vragen zullen in de komende jaren moeten worden opgelost, want op dit moment zijn we nog ver verwijderd van het vinden van een oplossing voor deze vraag.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Na ATF, Greenpoint en GSM nu 3G en 4G. Netwerken worden steeds sneller. Wat zijn de verschillen tussen 3G en 4G mobiele telefonie netwerken ?

De nieuwe iPhone 5

Uitgebreide specificaties van de iPhone 5.

Senseo Koffiezetapparaat

Artikel over Senseo. Een koffiezetapparaat dat zeer populair is in ons land. Lees er nu meer over.

De Samsung Galaxy S5

Hier leest u alles over de Samsung Galax s5!

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Samsung galaxy s3

De nieuwe Samsung galaxy s3 1 van de meest succesvolle telefoon series van sumsung ooit gemaakt, wat valt er te verachten van de nieuwe galaxy s?

Review Sony E-reader PRS-T1

Mijn ervaring met de Sony E-reader PRS-T1

Goedkope wasdroger, voordelige wasdroger, bespaar veel geld door goed onderhoud.

Een wasdroger is een duur apparaat, lees hier welke wasdroger het goedkoopst is.

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

De beste vaatwasser, de beste afwasmachine

Welke vaatwasser is als beste getest en welke is de beste koop?

Plasma tv

Plasma tv, een platte televisie met haarscherp beeld

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Automatische zelfstandige oorlogsrobot.

Oorlogsrobots die helemaal zelfstandig en automatisch mensen doden zijn de toekomst.

06-nummer traceren

5 Tips om een 06-nummer te achterhalen

Hoe kom je, legaal, aan een smartphone met 4.5 inch qHD scherm voor maar € 60,-

Voor maar € 60,- een stijlvolle en gebruiksvriendelijke smartphone, hoe kan dat?

Hoe werkt een kopieermachine ?

uitleg over de werking van een kopieerapparaat

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.

Steeds meer gratis applicaties voor Windows Phone beschikbaar.

Het succes van Windows Phone is te danken aan het grote aantal beschikbare gratis applicaties.

Onbeperkt internet voor 1 euro, onbeperkt online voor 1 euro

Ik wist niet wat ik zag, ik kreeg de oude mobiel van mijn dochter en kon opeens onbeperkt internetten voor 1 euro.

De iPod is nog springlevend

De Ipod is ondanks de Iphone en Ipad nog heel populair.

De onbegrensde mogelijkheden van een tablet

Tablets zijn net als smartphone's helemaal van 2013. Ook onze koning maakt er graag gebruik van. Dat is helemaal niet gek, want je kunt zo veel doen met een tablet.

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

Wat is WhatsApp messenger?

wat is whatsapp messenger voor smartphones ?

I-Phones op het front

Hallo schat? Ja nu even niet, zit midden in een bombardement..

De voordelen van mobiele digitale fotografie.

Mobiele digitale fotografie biedt unieke en fascinerende nieuwe mogelijkheden.