Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?


Publicatie datum:

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Gesponsorde koppelingen

Om ons meer te verdiepen in de term Kunstmatige Intelligentie, die velen van ons wel eens hebben gehoord of gezien in een film of in een tv-documentaire, moeten we terug naar de jaren '40, maar vooral naar het einde van de jaren '50, waar John McCarthy, bekend als de vader van de term AI (Artificial Intelingence), een conferentie organiseerde voor diegenen die geïnteresseerd waren in een "machine-intelligentie". Dat project heette "The Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence".

Artificial Intelingence

Deze conferentie zorgde er voor dat het idee van kunstmatige intelligentie begon aan te slaan. Vanaf toen werd de kunstmatige intelligentie sterk beïnvloed door prestigieuze universiteiten als MIT, Carnegie-Mellon en Stanfor en de IBM kolos. Uiteraard was  kunstmatige intelligentie economisch aantrekkelijk voor hen allen, de verwachting was dat de uitkomsten van hun grote onderzoeksprojecten uiteindelijk konden worden toegepast in zowel civiele als militaire toepassingen.

Tijdens de jaren '80, begonnen ze de eerste zakelijke resultaten te krijgen toen bedrijven als Boeing en General Motors sterk afhankelijk begonnen te worden van computer systemen met Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens de jaren ’90 zorgde de enorme schok, die de 10 jaar daarvoor door de Kunstmatige Intelligentie teweeg was gebracht, ervoor dat de gedistribueerde intelligentie en imaginaire uitgedachte biotechnologie definitief werd omgezet in een onmetelijk netwerk, het internet, een krachtige en vechtlustige machine gegenereerd door miljoenen kleine netwerken, computersystemen en miljarden onderling verbonden personal computers verbonden met een groot aantal toepassingen. Het internet zorgde er in korte tijd voor dat de zwaar gesubsidieerde onderzoekers in witte jassen werden vergeten.

Zowel de eigen sociale evolutie als de complexiteit van het netwerk trok de algemene ontwikkelingen in andere takken van de wetenschap als meteorologie, biologie of macro-economie met zich mee, ook deze vereisen steeds nieuwe manieren voor meer complexe analyse en meer variabel interactie, zodat de kunstmatige intelligentie weer terug geïntegreerd wordt in ons leven, van weersverwachtingen voor Google, via de nieuwe geanimeerde super producties tot de systemen van de Europese Centrale Bank.

We kunnen zeggen dat veel van de kunstmatige intelligentie filosofie is bevestigd maar er bestaan nog bepaalde specifieke vraagstukken binnen de kunstmatige intelligentie filosofie, zoals wat is intelligentie? Kan een wezen bestaande uit elektrische circuits en gecoat metaal een mens evenaren? Kan een machine bewustzijn en emoties hebben? En als we dergelijke machines kunnen creëren zou het dan legitiem en ethisch zijn om ze op grote schaal te produceren?

Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van twijfels over kunstmatige intelligentie en elke dag beginnen we meer te zien welke kanten van de kunstmatige intelligentie nog steeds vrij vaag zijn. Vanuit een wetenschappelijke invalshoek, kunnen we deze wetenschap beschouwen als een streven naar het nabootsen van de hersenen van een persoon in alle bestaande taken en mogelijke acties in een mens. Als je over de letterlijke definitie van kunstmatige intelligentie nadenkt is er geen andere mogelijkheid dan aan intelligente machines te denken vrij van iedere vorm van emotie die het oplossen van problemen zouden kunnen verstoren. Hierbij moet je denken aan intelligente machines of apparaten die miljoenen berekeningen uitvoeren, zoals gebruikt in weersvoorspellingen, die in staat zijn om voor zichzelf beslissingen te nemen.

Het is in ieder geval zeker dat de mystiek die door science fiction films is gecreëerd rond het concept van de kunstmatige intelligentie de meesten van ons hebben verward zoals hierboven beschreven is, want we zouden heel graag willen weten hoe een dergelijk apparaat zijn eigen emoties zou kunnen genereren zoals mensen dat doen, maar wat zou er gebeuren als we machines zouden maken met het instinct om te overleven? Zouden we een nieuw, meer intelligent en geavanceerder wezen dan de mens creëren? Deze en vele andere vragen zullen in de komende jaren moeten worden opgelost, want op dit moment zijn we nog ver verwijderd van het vinden van een oplossing voor deze vraag.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Wat is de beste remedie tegen afluisterpraktijken.

Alle inlichtingendiensten blijken ons massaal af te luisteren, hoe kun je dit eenvoudig voorkomen?

Een telefoonhoesje kan het verschil maken

Dit is een artikel over de voordelen van het hebben van een telefoonhoesje.

De goedkoopste simlockvrije smartphone, de nieuwste Samsung Galaxy

Supper aanbieding, de nieuwste Samsung Galaxy y Young voor maar € 59,- !

Het Iphone virus

Verloren zonder de Iphone?

I-Phones op het front

Hallo schat? Ja nu even niet, zit midden in een bombardement..

Een prima Sony televisie voor maar 5 euro, hoe kan dat?

Door de komst van nieuwe technieken is de standaard CRT TV nu voor weinig geld te koop.

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

De beste luidsprekerboxen, de beste speakers.

De beste luidsprekerboxen onder de 500 euro per stuk van dit moment.

Sennheiser HD 201, perfect geluid en comfortabel

De koptelefoon Sennheiser HD 201 is van uitstekende kwaliteit. Zowel wat betreft geluid, als ook draagcomfort en een goede prijs.

Electra vervangen

Electra vervangen is nodig in sommige gevallen. Waarom is het nodig en hoe pakken we het aan?

De iPod is nog springlevend

De Ipod is ondanks de Iphone en Ipad nog heel populair.

Onbeperkt internet op je mobiel lang niet altijd de beste deal

Heel veel consumenten staren zich blind op onbeperkt internet terwijl dit vaak voor hun op zijn minst gezegd overbodig is.

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

Is de straling uit een spaarlamp schadelijk?

Spaarlampen gebruiken minder energie dan gloeilampen, maar blijken toch een groot nadeel te hebben.

Smartphones

Smartphones kunnen veel tegenwoordig. Maar toch zitten er ook nadelen aan zo'n smartphone. En welke smartphone past bij mij?

Samsung Galaxy S, de review.

Overal zie je hem, maar is ie nu echt zo goed?

Hoe kies ik een nieuwe mobiele telefoon?

Handleiding bij het uitzoeken van een mobiele telefoon

Geld voor je oude mobiele telefoon!

In dit artikel lees hoe je oude mobiele telefoon die je waarschijnlijk toch niet meer gebruikt geld waard is. Binnen een paar dagen het geld op je rekening

De voordelen van mobiele digitale fotografie.

Mobiele digitale fotografie biedt unieke en fascinerende nieuwe mogelijkheden.

Waaruit is een mobiele telefoon of GSM gemaakt

Welke grondstoffen zitten er allemaal in ons mobieltje

Ritregistratie

Wordt jij gek van die rittenregistratie? Misschien een idee om voor een ritregistratiesysteem te kiezen met keurmerk!

Zijn de HEMA H3 en H5 smartphone kopien van de bestaande ZOPO 1000S Millia en de ZOPO ZP590 Budget?

Het spreekt voor zich dat de HEMA niet zelf smartphones produceert maar zijn de HEMA smartphones kopieën van de bestaande ZOPO smartphones?

Spelen met licht op een spiegelreflexcamera

Op welke manier gebruik je de inval van licht op je spiegelreflexcamera, om de foto te krijgen die je wil hebben.

Nieuwe stappen voor goedkoop mobiel bellen

Mobiel bellen en sms'en in Europa opnieuw goedkoper.