Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?


Publicatie datum:

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Gesponsorde koppelingen

Om ons meer te verdiepen in de term Kunstmatige Intelligentie, die velen van ons wel eens hebben gehoord of gezien in een film of in een tv-documentaire, moeten we terug naar de jaren '40, maar vooral naar het einde van de jaren '50, waar John McCarthy, bekend als de vader van de term AI (Artificial Intelingence), een conferentie organiseerde voor diegenen die geïnteresseerd waren in een "machine-intelligentie". Dat project heette "The Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence".

Artificial Intelingence

Deze conferentie zorgde er voor dat het idee van kunstmatige intelligentie begon aan te slaan. Vanaf toen werd de kunstmatige intelligentie sterk beïnvloed door prestigieuze universiteiten als MIT, Carnegie-Mellon en Stanfor en de IBM kolos. Uiteraard was  kunstmatige intelligentie economisch aantrekkelijk voor hen allen, de verwachting was dat de uitkomsten van hun grote onderzoeksprojecten uiteindelijk konden worden toegepast in zowel civiele als militaire toepassingen.

Tijdens de jaren '80, begonnen ze de eerste zakelijke resultaten te krijgen toen bedrijven als Boeing en General Motors sterk afhankelijk begonnen te worden van computer systemen met Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens de jaren ’90 zorgde de enorme schok, die de 10 jaar daarvoor door de Kunstmatige Intelligentie teweeg was gebracht, ervoor dat de gedistribueerde intelligentie en imaginaire uitgedachte biotechnologie definitief werd omgezet in een onmetelijk netwerk, het internet, een krachtige en vechtlustige machine gegenereerd door miljoenen kleine netwerken, computersystemen en miljarden onderling verbonden personal computers verbonden met een groot aantal toepassingen. Het internet zorgde er in korte tijd voor dat de zwaar gesubsidieerde onderzoekers in witte jassen werden vergeten.

Zowel de eigen sociale evolutie als de complexiteit van het netwerk trok de algemene ontwikkelingen in andere takken van de wetenschap als meteorologie, biologie of macro-economie met zich mee, ook deze vereisen steeds nieuwe manieren voor meer complexe analyse en meer variabel interactie, zodat de kunstmatige intelligentie weer terug geïntegreerd wordt in ons leven, van weersverwachtingen voor Google, via de nieuwe geanimeerde super producties tot de systemen van de Europese Centrale Bank.

We kunnen zeggen dat veel van de kunstmatige intelligentie filosofie is bevestigd maar er bestaan nog bepaalde specifieke vraagstukken binnen de kunstmatige intelligentie filosofie, zoals wat is intelligentie? Kan een wezen bestaande uit elektrische circuits en gecoat metaal een mens evenaren? Kan een machine bewustzijn en emoties hebben? En als we dergelijke machines kunnen creëren zou het dan legitiem en ethisch zijn om ze op grote schaal te produceren?

Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van twijfels over kunstmatige intelligentie en elke dag beginnen we meer te zien welke kanten van de kunstmatige intelligentie nog steeds vrij vaag zijn. Vanuit een wetenschappelijke invalshoek, kunnen we deze wetenschap beschouwen als een streven naar het nabootsen van de hersenen van een persoon in alle bestaande taken en mogelijke acties in een mens. Als je over de letterlijke definitie van kunstmatige intelligentie nadenkt is er geen andere mogelijkheid dan aan intelligente machines te denken vrij van iedere vorm van emotie die het oplossen van problemen zouden kunnen verstoren. Hierbij moet je denken aan intelligente machines of apparaten die miljoenen berekeningen uitvoeren, zoals gebruikt in weersvoorspellingen, die in staat zijn om voor zichzelf beslissingen te nemen.

Het is in ieder geval zeker dat de mystiek die door science fiction films is gecreëerd rond het concept van de kunstmatige intelligentie de meesten van ons hebben verward zoals hierboven beschreven is, want we zouden heel graag willen weten hoe een dergelijk apparaat zijn eigen emoties zou kunnen genereren zoals mensen dat doen, maar wat zou er gebeuren als we machines zouden maken met het instinct om te overleven? Zouden we een nieuw, meer intelligent en geavanceerder wezen dan de mens creëren? Deze en vele andere vragen zullen in de komende jaren moeten worden opgelost, want op dit moment zijn we nog ver verwijderd van het vinden van een oplossing voor deze vraag.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Wat is WhatsApp messenger?

wat is whatsapp messenger voor smartphones ?

SMS'en

Sms’en, bijna iedereen doet het wel maar wat is het nou eigenlijk, hoelang bestaat het al en wat zijn al die rare woorden en tekens in sms-berichten.

Wat is een Canon powershot A70 incl. 1 Gb flash geheugenkaart waard?

In 2004 was de Canon powershot A70 het beste digitale fototoestel in zijn klasse, wat is hij nu nog waard.

Wat is een Brown-out?

Een brown-out valt te vergelijken met een black-out. Maar bij een brown-out is het een gecontroleerde stroomuitval. Dit wordt gedaan om een black-out te kunnen voorkomen.

Wat is de beste remedie tegen afluisterpraktijken.

Alle inlichtingendiensten blijken ons massaal af te luisteren, hoe kun je dit eenvoudig voorkomen?

Hoe kun je onbeperkt gratis bellen en sms’en voor eenmalig 10 euro?

Gratis onbeperkt bellen en sms’en met je kinderen, familie, vrienden en collega’s , wie wil dat niet?

Is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) een goede laptop voor weinig geld.

Ben je op zoek naar een voordelige laptop met een Intel® Core™ i7 processor dan is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) misschien een goede keus.

Hoeveel kost een goedkoop op de kop getikte Excalibur Subwoofer set met speakers in je auto?

De aanschaf van een gebruikte Excalibur Subwoofer set met speakers is heel goedkoop maar wat kost het als je deze verantwoord in je auto wilt hebben.

De beste stofzuiger, de goedkoopste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger van dit moment en wat is de beste koop.

De voordelen van mobiele digitale fotografie.

Mobiele digitale fotografie biedt unieke en fascinerende nieuwe mogelijkheden.

Hoe goed is de goedkope Blackview Crown smartPhone?

Een goede smartPhone hoeft niet duur te zijn, hoe goed is de goedkope Blackview Crown smartPhone?

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Hoe kom je, legaal, aan een smartphone met 4.5 inch qHD scherm voor maar € 60,-

Voor maar € 60,- een stijlvolle en gebruiksvriendelijke smartphone, hoe kan dat?

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Sennheiser HD 201, perfect geluid en comfortabel

De koptelefoon Sennheiser HD 201 is van uitstekende kwaliteit. Zowel wat betreft geluid, als ook draagcomfort en een goede prijs.

Smartphones

Smartphones kunnen veel tegenwoordig. Maar toch zitten er ook nadelen aan zo'n smartphone. En welke smartphone past bij mij?

Hoe ziet de toekomstige iPhone 10 er uit?

Apple Nieuws, de iPhone 10 over een aantal jaar klaar voor productie.

Review Sony E-reader PRS-T1

Mijn ervaring met de Sony E-reader PRS-T1

Eenvoudig en goedkoop zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

Ook jij kunt, voor maar 7 euro, zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

Senseo Koffiezetapparaat

Artikel over Senseo. Een koffiezetapparaat dat zeer populair is in ons land. Lees er nu meer over.

Populariteit mobiel internet nekt sms-berichten

Mobiel internet

Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Nieuwe gratis berichtendienst, gratis Whatsapp, gratis Text Me, gratis PuschmeTo

BottleUp de nieuwe gratis berichtendienst, de opvolger van Whatsapp, Text Me en PuschmeTo

iPhone 4 vs iPhone 3gs

Is het de moeite waard om de iPhone 4 aan te schaffen?

Overal gratis WiFi buiten de deur met KPN WiFi Fon

Nu ook gratis WiFi op vele plekken in Nederland en in het buitenland met KPN WiFi Fon.