De opmars van de energiezuinige hybride auto


Publicatie datum:

Hoe kan het dat de hybride auto steeds meer aan populariteit wint?

Gesponsorde koppelingen

De hybride auto is een bijzonder onderdeel van de autowereld. Deze wagen maakt zowel gebruik van een verbrandingsmotor als een elektromotor. Onlangs verkocht autofabrikant Toyota in Frankrijk het 200.000e exemplaar van de Yaris Hybrid. Ook in Nederland wordt deze groene wagen steeds populairder. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek rijden er op dit moment 156.000 hybride wagens rond op de Nederlandse snelwegen.

De opmars van de kleine hybride
Met name de kleine hybrides zijn bezig aan een opmars in Nederland. Dankzij technische verbeteringen rijden de auto’s energiezuiniger dan ooit. Zo is er gesleuteld de aerodynamica, en rijdt de hybride auto door lichte materialen bijna geluidloos over de weg. Een van de meest recente verbeteringen is de zogeheten plug-in-hybride waarbij de weggebruiker de accu kan opladen door gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Een brandstofverbruik van 1L op 50 kilometer behoort al tot de mogelijkheden. Onder andere de Opel Ampera en de Volvo V60 zijn populaire nieuwe hybride auto's.

Laag brandstofgebruik
De hybride auto heeft dan ook veel aantrekkingskracht op automobilisten omdat het zo weinig brandstof gebruikt. In vergelijking met een gewone auto met brandstofmotor verbruikt de hybride in de stad 15 tot 35 procent minder brandstof, en buiten de bebouwde kom 25 tot 55 %. Rijden in een hybride auto is dus zeer goed voor het milieu en voor de portemonnee. Wat betreft de brandstofkosten is de weggebruiker veel goedkoper uit dan met een auto op benzine of diesel. De Nederlandse overheid wil bovendien het gebruik van zuinige auto’s stimuleren door allerlei belastingvoordelen in te voeren. Plug-in-hybrides hebben bijvoorbeeld een bijtelling van 7 procent, terwijl het normale bijtellingstarief 25 procent is. Een korting van 18 procent op de bijtelling is dus goed voor de portemonnee van de automobilist.

Hybride auto 

Aandrijving
Samen met de elektrische auto wordt de hybride auto gezien als een 'groene wagen'. Beide autosoorten zijn zeer energiezuinig en goed voor het milieu. Steeds meer automobilisten schaffen een elektrische wagen of een hybride auto aan. Toch bestaan er ook duidelijke verschillen tussen deze auto’s. Zoals eerder gesteld heeft een hybride auto een verbrandingsmotor en een elektromotor. Ook heeft het een accu, die wordt bijgevuld als er gereden wordt. In tegenstelling tot een elektrische wagen kan deze accu echter niet worden opgeladen met een laadpaal. De hybride auto is namelijk afhankelijk van de verbrandingsmotor. Deze drijft naast de wielen ook een generator aan, die stroom levert aan de accu. Bij het remmen van de auto wordt daarnaast de zogeheten ‘remergie’ opgeslagen in de accu, voor hergebruik.

Soorten hybride auto’s
Wanneer je in een wagenpark staat en een hybride auto wilt aanschaffen, heb je de keuze uit verschillende soorten. Met name de full-hybride auto en de paralel-hybride auto zijn erg in trek bij de zuinige automobilist. Het verschil hiertussen is de wijze waarop de auto’s worden aangedreven. De full-hybride auto is afhankelijk van een verbrandingsmotor en een elektrische motor. De verbrandingsmotor zorgt ook voor het opladen van de accu. Deze manier verschilt van de paralell-hybride auto, die rijdt door middel van elektriciteit. Maar maak je geen zorgen als de elektriciteit een keer op is. In dat geval komt de verbrandingsmotor erbij. Onder andere de Toyota Prius is een populaire parallel-hybride auto. Omdat deze kleine auto steeds goedkoper wordt, schaffen steeds meer particulieren er een aan. De hybride auto’s hebben de naam erg duur te zijn. De aanschaf van deze auto brengt echter zeer veel voordelen met zich mee, onder andere door het lage brandstofgebruik en de fiscale voordelen, zoals een lagere bijtelling.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Hoe kun je onbeperkt gratis bellen en sms’en voor eenmalig 10 euro?

Gratis onbeperkt bellen en sms’en met je kinderen, familie, vrienden en collega’s , wie wil dat niet?

Samsung Galaxy S, de review.

Overal zie je hem, maar is ie nu echt zo goed?

Internet via de Schotel

Voor bedrijven en consumenten in het buitengebied, is er een enorm probleem. Ze hebben namelijk geen toegang tot breedband internet..

Geld voor je oude mobiele telefoon!

In dit artikel lees hoe je oude mobiele telefoon die je waarschijnlijk toch niet meer gebruikt geld waard is. Binnen een paar dagen het geld op je rekening

Verzekerd van je smartphone

Verzekering voor je mobiele telefoon. Zin of onzin?

Korte introductie digitale fotografie

Een korte introductie digitale fotografie met een compactcamera

Spaarlamp en LEDlamp tegen het licht gehouden

Energie besparen met uw verlichting? Kiest u voor de spaarlamp of de LEDlamp?

Een telefoonhoesje kan het verschil maken

Dit is een artikel over de voordelen van het hebben van een telefoonhoesje.

Kies slim je nieuwe telefoon abonnement

Hoe wordt je wegwijs in het gigantische aanbod van mobiele telefoon abonnementen.

Is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) een goede laptop voor weinig geld.

Ben je op zoek naar een voordelige laptop met een Intel® Core™ i7 processor dan is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) misschien een goede keus.

Samsung galaxy note 10.1

De Samsung galaxy note 10.1 (N8000) is de nieuwste top tablet van Samsung. Het is eigenlijk een grote note, want je kan er zelfs mee bellen

Apple versus Android

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Lees dan dit artikel.

De beste navigatie, de goedkoopste navigatie

Overzicht van de best geteste navigatiesystemen, de beste koop, het best beoordeeld en de voordeligste keus.

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Plasma tv

Plasma tv, een platte televisie met haarscherp beeld

Een prima Sony televisie voor maar 5 euro, hoe kan dat?

Door de komst van nieuwe technieken is de standaard CRT TV nu voor weinig geld te koop.

Systeembeheer wordt steeds belangrijker

systeembeheer is een vaak onderschatte maar wel belangrijke onderdeel van de organisatie van een bedirjf.

Behringer Geluidsapparatuur

Behringer is de marktleider op het gebied van geluidsapparatuur. Hier vindt u de ins en outs!

Samsung galaxy s3

De nieuwe Samsung galaxy s3 1 van de meest succesvolle telefoon series van sumsung ooit gemaakt, wat valt er te verachten van de nieuwe galaxy s?

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

Electra vervangen

Electra vervangen is nodig in sommige gevallen. Waarom is het nodig en hoe pakken we het aan?

Smartphones

Smartphones kunnen veel tegenwoordig. Maar toch zitten er ook nadelen aan zo'n smartphone. En welke smartphone past bij mij?

De beste stofzuiger, de goedkoopste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger van dit moment en wat is de beste koop.

Het goedkoopste iphone 4 abonnement

Artikel over het goedkoopste iphone 4 abonnement en wat je ermee kunt

Automatische zelfstandige oorlogsrobot.

Oorlogsrobots die helemaal zelfstandig en automatisch mensen doden zijn de toekomst.