Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+


Publicatie datum:

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Gesponsorde koppelingen

De ontwikkeling binnen de elektronica branch gaat razend snel, zoals u allen weet. Van grote TV-kasten naar de zogenaamde 'platte' TV's, bestaande uit plasma en LCD. Daarna kwam de LED variant die een nóg dunnere en elegantere stijl heeft. Wat is dat nu precies die LED technologie? En hoe kan de digitale TV daarop aangesloten worden zonder extra snoeren, kastjes, afstandsbedieningen, etc?

LED

De nieuwste televisies van alle grote merken zijn tegenwoordig LED-TV’s. Dit apparaat maakt gebruik van LEDs als lichtbron. Deze term is in het leven geroepen doordat diverse televisieschermen gebruik maken van deze techniek en de officiële naam eigenlijk LCD-TV met LED-backlight is, dit werkt natuurlijk verwarrend met de huidige LCD term. De grote merken hebben het dus de LED-televisie genoemd.

LED-televiesie kan verwijzen naar verschillende technische uitvoeringen welke afhankelijk is van de lichtemitterende diodes:

  • O-LED & Amo-LED: TV’s met alleen maar LEDs voor het beeld.
  • LED-displays: displays opgebouwd uit grote aantallen LED-lampjes.
  • TV’s met LED-backlight: Basis die hiervoor is de LCD techniek.

Conditional Access Module (CAM)

De CAM is een platte, kleine insteekkaart waarin je de smartcard van de provider moet aanbrengen, welke ervoor zorgt dat de analoge signalen omgesleuteld wordt naar het digitale signaal. Sommige aanbieders in Nederland bieden deze versleuteling aan. De voordelen van de ingebouwde DVB-C tuner (hardware in je TV die de digitale omsleuteling mogelijk maakt) in de nieuwste LED-TV’s is dat er geen extra kastje bij je TV geplaats moet worden. Ook de extra afstandsbediening is dan overbodig, welke veelal lastig bevonden wordt.

De DVB-C tuner werkt zeer eenvoudig. Door de smartcard in de CAM te plaatsen welke vervolgens in de Common Interface Plus (CI+) van de TV gezet kan worden. De CI+ is veelal te vinden aan de zijkant of achterkant van het TV-toestel. De CAM kan er maar op één manier in worden geplaatst en anders kan de handleiding geraadpleegd worden voor de juiste configuratie.

TV met CAM CI+

Om van deze techniek gebruikt te kunnen maken, moet men echter tijdens de aanschaf van de TV wel op de hoogte zijn dat er niet alleen CAM op zit, maar dat deze TV ook ‘CI+’-gecertificeerd is. Vandaar de term CAM CI+, want het werk niet bij een gewone CI. Deze gewone CI zit bij meeste TV er gewoon in, maar werkt dus niet op dit systeem.

Overzicht TV-Types die werken op CAM CI+:

LG - Series LD540, Series LE5400, LCD LD350 Serie, LCD LD420 Serie, LCD LD450 Serie, LCD LD550 Serie, LCD LD551 Serie, LCD LD750 Serie, LCD LE3300 Serie, LCD LE4500 Serie, LCD LE5300 Serie, LCD LE5310 Serie, LCD LE5500 Serie, LCD LE5510 Serie, LCD LE7300 Serie, LCD LE8500 Serie

Loewe - Xelos LED, Art LED, Connect LED, Individual Selection & Compose LED

Panasonic - VT30 serie (Neo Plasma/Full HD/2D/3D), GT30 serie (Neo Plasma/Full HD/2D/3D), ST30 serie (Neo Plasma/Full HD/2D/3D), G30 serie (Neo Plasma/Full HD), S30 serie (Full HD), U30 serie (Full HD), C3 serie (HD), DT35 serie (LED/2D/3D), DT30 serie (LED/2D/3D), E30 serie (LED), U3 serie (CCFL), E3 serie (LED), X3 serie (LED), C3 serie (CCFL)

Philips - Cinema 21:9, 9000 LED Series, 8000 LED Series, 7000 LED Series, 6000 LED Series, 5000 LED Series, 5000 Series

Samsung - Plasma 450 serie, Plasma 490 serie, Plasma 550 serie, Plasma 6900 serie, Plasma 6910 serie, LCD 450 serie, LCD 550 serie, LCD 570 serie, LED 4000 serie, LED 4010 serie, LED 5000 serie, LED 5010 serie, LED 5700 serie, LED 5720 serie

Sharp - LCD LE830E Serie, LCD LE810 Serie, LCD LX810 Serie, LCD LE812E Serie, LCD LX812E Serie, LCD LE814E serie, LCD LE820E serie, LCD LU820E serie, LCD LE822E serie, LCD LE824E serie, LCD LE924E serie, LCD LE925E serie

SONY - HX92x Series, HX82x Series, HX72x Series, NX72x Series, EX72x Series, EX52x Series, EX42x Series, EX32x Series, CX52x Series, BX42x Series, BX32x Series, CX32x Series (DVD combo)

De TV’s dienen ook een 'CI+'-certificering te hebben door het kabelbedrijf. Het kabelbedrijf wil er zeker van zijn dat de TV het aankan om deze signalen (van analoog naar digitaal) om te zetten en goed uit te zenden. De meeste TV’s die nu op de markt komen, zijn bijna allemaal voorzien van een dergelijke certificering.

NB. Check voor een update van de nieuwste TV-toestellen de site van de providers of deze CAM CI+ gecertificeerd is.

Ziggo, Caiway, UPC, Kabel Noord of DELTA

Er zijn verschillende aanbieders op het gebied van CAM CI+, namelijk Ziggo, Caiway, UPC, Kabel Noord en DELTA (van groot naar klein). Vanwege de veranderingen in het aanbod over de tijd is het beter de actuele situatie te bekijken op de site van de aanbieders zelf.

Daarnaast is er ook nog eens keuze voor het type CAM. Er zijn namelijk twee soorten op de markt die goedgekeurd zijn:

  • Neotion
  • Smit

Deze modules zijn praktisch overal te koop (Mediamarkt, BCC, e.d.) voor tussen de €60 en €80. Alleen aanbieder UPC heeft bewust gekozen voor een andere versleuteling en werkt daarom ook met een andere CAM, welke in bruikleen kan worden aangeschaft bij het bestellen van een abonnement.

Beperkingen

Dit systeem heeft niet alleen maar voordelen als een geïntegreerde module, geen extra kastje en afstandsbediening, modern, etc. maar ook weldegelijk een paar nadelen, zoals:

  • CI+ is geen algemeen aanvaarde specificatie, slechts een paar bedrijven ondersteunen deze module.
  • Geen technische vooruitgang of verbetering van het systeem.
Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie electronica-telecom

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Mobiel betalen kan nu met sms, internet, een mobiel betalen applicatie, Near Field Communication (NFC) of RFID technologie

Overal gratis WiFi buiten de deur met KPN WiFi Fon

Nu ook gratis WiFi op vele plekken in Nederland en in het buitenland met KPN WiFi Fon.

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

Bel me niet register, feit en fictie

bel me niet register, telemarketing, opta, telefoon, bmnr, recht van verzet

Hoe kom je, legaal, aan een smartphone met 4.5 inch qHD scherm voor maar € 60,-

Voor maar € 60,- een stijlvolle en gebruiksvriendelijke smartphone, hoe kan dat?

Blackberry Playbook

Wat kun je verwachten van de blackberry playbook

Wat is een Brown-out?

Een brown-out valt te vergelijken met een black-out. Maar bij een brown-out is het een gecontroleerde stroomuitval. Dit wordt gedaan om een black-out te kunnen voorkomen.

De smartphone, of mobiele telefoon, is essentieel vandaag den dag.

Wie kan er nog zonder smartphone tegenwoordig, de smartphone is essentieel voor de moderne mens.

De Samsung Galaxy S5

Hier leest u alles over de Samsung Galax s5!

De onbegrensde mogelijkheden van een tablet

Tablets zijn net als smartphone's helemaal van 2013. Ook onze koning maakt er graag gebruik van. Dat is helemaal niet gek, want je kunt zo veel doen met een tablet.

WhatsApp

WhatsApp, wat is het en wat kun je er mee?

Sennheiser HD 201, perfect geluid en comfortabel

De koptelefoon Sennheiser HD 201 is van uitstekende kwaliteit. Zowel wat betreft geluid, als ook draagcomfort en een goede prijs.

Geen geld voor een echte Mac?

Installeer Mac op een normale PC

Is de straling uit een spaarlamp schadelijk?

Spaarlampen gebruiken minder energie dan gloeilampen, maar blijken toch een groot nadeel te hebben.

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Review Sony E-reader PRS-T1

Mijn ervaring met de Sony E-reader PRS-T1

Prepaid bellen, waarom niet?

NPOC.nl, vergelijken van prepaid simkaarten

I-Phones op het front

Hallo schat? Ja nu even niet, zit midden in een bombardement..

De thermomix

De thermomix, een van de snelste en meest gebruikte keukenapparaturen.

Senseo Koffiezetapparaat

Artikel over Senseo. Een koffiezetapparaat dat zeer populair is in ons land. Lees er nu meer over.

De voordelen van mobiele digitale fotografie.

Mobiele digitale fotografie biedt unieke en fascinerende nieuwe mogelijkheden.

Gratis mobiel bellen, ideaal voor kinderen

Kinderen kunnen niet zonder mobiele telefoon, er is een manier om gratis te bellen. Bij de Deka Markt kan je kind gratis bellen met Deka Mobiel.

De nieuwe Galaxy S4

De nieuwe samsung galaxy s4 zal op 14 maart uitkomen in Amerika. Lees in dit artikel alles over deze nieuwe telefoon van Samsung.

Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?