De nieuwe iPhone 5


Publicatie datum:

Uitgebreide specificaties van de iPhone 5.

Gesponsorde koppelingen

 Het is inmiddels een traditie in de telecomindustrie: in de zomer of het najaar presenteert Apple een nieuwe iPhone. Ook een traditie is dat elk vernieuwend model afgewisseld wordt met een minder spectaculaire upgrade. Inmiddels zijn we weer aan een grote update toe: de laatste grote vernieuwing van de iPhone was in 2010, toen de iPhone 4 een scherm met hogere resolutie en een nieuw design bracht.

Wat ook vaste prik is, is de constante stroom geruchten, waarmee het internet wordt overspoeld in de maanden voor de presentatie. Het begint met vage geruchten over releasedatum en mogelijke nieuwe features en langzaamaan worden die steeds concreter. Uiteindelijk heeft iedereen die de markt goed volgt voor de presentatie veelal een beeld van wat de nieuwe iPhone brengt.

De iPhone 5 wijkt in één opzicht af van alle andere iPhones en dat is het scherm: al sinds 2007 heeft de iPhone een 3,5"-scherm met 3:2-beeldverhouding. Dat is nu anders: deze iPhone kent een 4"-beeldscherm met 16:9-beeldverhouding. 

 

In dit verhaal vind je een technische vergelijking van deze nieuwe iPhone met de iPhone 4S en concurrenten, maar geen hands-on ervaringen.

 

Apple heeft het design van de iPhone 4 duidelijk als basis genomen voor het ontwerp van deze nieuwe iPhone. Toch zijn er veel duidelijke verschillen te herkennen.

Ten eerste is de achterkant niet helemaal meer van glas. In plaats daarvan zitten er glazen strips aan de boven- en onderkant en is de rest gemaakt van aluminium. De achterkant heeft twee tinten: bij de witte versie is dat wit en grijs, bij de zwarte is dat zwart en donkergrijs.

Behalve de langere behuizing is er aan de voorkant niet veel veranderd. Aan de zijkanten zitten de knoppen op dezelfde plaats, maar de 3,5mm-jack is verplaatst naar de onderkant van de telefoon. De speakers zijn verkleind, maar volgens Apple is het geluid dat eruit komt wel beter.

Opvallend is het gewicht: hoewel de telefoon langer is, is het gewicht juist flink afgenomen. Met 112 gram is het onder de duurdere smartphones een van de lichtste, zo niet de lichtste. De Galaxy S II van Samsung en Xperia P van Sony zijn een klein beetje zwaarder. Daarbij is vooral de Xperia P vergelijkbaar, omdat ook die een in-cell lcd heeft met een diagonaal van 4" en bovendien eveneens grotendeels van aluminium is gemaakt.

Na de introductie van de Thunderbolt-poort voor desktops, heeft nu ook de poort voor iOS-devices een naam gekregen. De vervanger van de 30-pins connector die sinds 2003 bestaat heet Lightning. Lightning heeft acht digitale pins en daardoor zijn veel accessoires wellicht niet compatibel zonder - en sommige zelfs met - adapter.

De connector is - helaas - niet compatibel met micro-usb, waardoor kabels van Apple niet voor andere telefoons gebruikt kunnen worden en kabels van andere telefoons niet in iPhones passen. Dat is een gemiste kans om compatibliteit in te bouwen.

Nano-sim

Het voordeel van Lightning is dat je hem niet verkeerd in de iPhone kan duwen: hij is symmetrisch en past dus altijd. Bij micro-usb gaat dat nog wel eens mis.

De iPhone 5 werkt niet langer met microsim, maar met de door Apple bedachte nano-sim. De chip is daarbij hetzelfde, maar er is nog minder ruimte rondom de aansluitingen dan bij de micro-sim. De stap is lastig, want veel mensen hebben net een micro-sim. Of bijknippen makkelijk is, zal moeten blijken.

Daarnaast heeft Apple een microfoon extra toegevoegd, onder meer zodat spraakbesturing Siri de gebruiker dan beter zou verstaan. Ook wordt hd voice ondersteund: het helderdere geluid bij bellen is prettig voor de mensen die dat nog doen.

Vanaf de eerste iPhone in 2007 hebben iPhones een 3:2-verhouding gehad. Dat is onhandig voor het bekijken van fullscreen-video's, omdat die vaak in 16:9-verhouding willen afspelen. Het gevolg is dat je of met grote zwarte balken zit, of dat de video fullscreen afspeelt en delen van het beeld 'afhakt'.

Het scherm van de nieuwe iPhone is langer, waardoor de schermverhouding wijzigt van 3:2 naar 16:9. De diagonaal is 4" en de resolutie is meegegroeid: in plaats van 960x640 is het 1136x640 pixels. De pixeldichtheid blijft daardoor hetzelfde; 326 pixels per inch.

Ontwikkelaars zullen hun apps snel moeten updaten: applicaties zullen niet mooi worden weergegeven op de iPhone 5. Apps zonder updates worden op de native resolutie weergegeven, waarbij dus zwarte balken boven en onder de app staan. Door het uitrekken van bepaalde elementen niet automatisch te doen, geeft Apple een sterk signaal aan ontwikkelaars: je moet snel updaten, anders zullen mensen met een iPhone 5 in je app een rare ervaring hebben.

In-cell

Niet alleen de beeldverhouding en resolutie is aangepast: ook is het scherm voorzien van een nieuwe technologie. Er is namelijk een schermlaag tussenuit gehaald: de laag met de touch-sensoren. Die touch-sensoren zitten nu in de lcd zelf ingebouwd. 

Deze 'in-cell' technologie, in de industrie ook aangeduid als tsic, oftewel touch-sensor-in-cell, maakt het scherm dunner en maakt dus ook een dunnere behuizing mogelijk. Ook betekent het dat de lcd dichter onder de glasplaat ligt, wat een gunstig effect heeft op de weergave van kleuren. Ook prestaties buitenshuis kunnen daardoor worden opgekrikt omdat er minder licht wordt gereflecteerd door het scherm. Apple claimt een 44 procent betere kleurverzadiging. De helderheid en het contrast die Apple claimt blijven gelijk, met respectievelijk 500 nits en 1:800.

De technologie van in-cell bestaat al sinds 2007, maar was jarenlang niet rijp voor massaproductie. Het probleem van tsic-schermen is dat ze moeilijk afgedekt konden worden, waardoor bijvoorbeeld een laagje Gorilla Glass dus niet mogelijk was. Dat probleem is nu kennelijk opgelost. Sony gebruikte in-cell touch ook al voor zijn mid-range model Xperia P eerder dit jaar en ook de HTC One X beschikt waarschijnlijk over deze schermtechnologie. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Bel me niet register, feit en fictie

bel me niet register, telemarketing, opta, telefoon, bmnr, recht van verzet

Waaruit is een mobiele telefoon of GSM gemaakt

Welke grondstoffen zitten er allemaal in ons mobieltje

Wat is een Canon powershot A70 incl. 1 Gb flash geheugenkaart waard?

In 2004 was de Canon powershot A70 het beste digitale fototoestel in zijn klasse, wat is hij nu nog waard.

De iPod is nog springlevend

De Ipod is ondanks de Iphone en Ipad nog heel populair.

De wondere wereld van mobiele telefonie

Mobiele telefonie van toen en nu

Hoe kies ik een nieuwe mobiele telefoon?

Handleiding bij het uitzoeken van een mobiele telefoon

Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.

Populariteit mobiel internet nekt sms-berichten

Mobiel internet

Is de straling uit een spaarlamp schadelijk?

Spaarlampen gebruiken minder energie dan gloeilampen, maar blijken toch een groot nadeel te hebben.

Hoe werkt een kopieermachine ?

uitleg over de werking van een kopieerapparaat

Push notificaties van GMail op je iPhone

Leer hoe je automatische push notificaties van GMail op je iPhone krijgt.

WhatsApp

WhatsApp, wat is het en wat kun je er mee?

Ipad toetsenbord trucjes

Trucjes om sneller te typen op het standaard toetsenbord van je Ipad

Apple versus Android

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Lees dan dit artikel.

De opmars van de energiezuinige hybride auto

Hoe kan het dat de hybride auto steeds meer aan populariteit wint?

Soorten stroom

Informatie over soorten stroom: groene stroom, grijze stroom, enz. En uitleg over het stroometiket.

De goedkoopste simlockvrije smartphone, de nieuwste Samsung Galaxy

Supper aanbieding, de nieuwste Samsung Galaxy y Young voor maar € 59,- !

De nieuwe Galaxy S4

De nieuwe samsung galaxy s4 zal op 14 maart uitkomen in Amerika. Lees in dit artikel alles over deze nieuwe telefoon van Samsung.

De nieuwe iPhone 5

Waarom de nieuwste iPhone 5.

Apple betaalt 21 Miljoen dollar voor een stationsklok

Apple moet dit flinke bedrag betalen omdat een de Zwitserse spoorwegen patent hebben op de klok en apple exact dezelfde klok in al haal mobiele toestellen gebruikt.

Het goedkoopste iphone 4 abonnement

Artikel over het goedkoopste iphone 4 abonnement en wat je ermee kunt

De thermomix

De thermomix, een van de snelste en meest gebruikte keukenapparaturen.

Digitale televisie

Sinds het jaar '90' is digitale televisie aan zijn opmars bezig.