Digitale televisie


Publicatie datum:

Sinds het jaar '90' is digitale televisie aan zijn opmars bezig.

Gesponsorde koppelingen

In het begin werd er in de hele wereld gebuik gemaakt van de analoge televisie. Nu maakt de digitale televisie zijn opmars. Voordelen van de digitale televisie zijn de mogenlijkheden van een betere beeld-en geluidskwaliteit.

Over digitale televisie.

Bij de digitale televisie word in europa gebruik gemaakt van DVB-standaard. In andere werelddelen worden ook andere standaarden gehanteerd. De voordelen hiervan zijn betere beeld-en geluidskwaliteit en mogenlijkheid compressie van het signaal. Het word hierdoor mogenlijk om tot acht keer meer kanalen uit te zenden in dezelfde bandbreedte.

Een speciale vorm van digitale televisie is HDTV. Dit is met een hogere resolutie. Bij beperkte bandbreedte, zoals via satteliet of radiogolven word er meestal gekozen om te coderen naar MPEG formaat en te transporteren via SDH, DVB of IP.

Via een digitaal kanaal worden ook radioprogramma's uitgezonden. Dat wil zeggen dat er geen apparte radio-ontvanger meer nodig is. Een settopbox is ook geschikt voor radio.

De voordelen van digitale televisie.

Op een gewone analoge televisie worden beelden lijn voor lijn weergegeven. Waardoor het beeld in twee delen word overgestuurd en ververst. Eers komen de even lijnen, dan de oneven. Daarbij moeten de beelden nog worden aangevuld met het geluidssignaal dat appart word uitgezonden. Het analoge signaal kan vlugger worden vervuild met ruis. Daardoor kan het beeld minder scherp worden. Daardoor komt dat het televisiebeeld niet helemaal scherp is en af en toe flikkert. De beperkte resolutie van analoge televisie is ook een nadeel. Echter indien men werkt met bewegende beelden en men op relatief grote afstand van de televisie zit, is het niet zo erg.

Omdat digitale signalen compacter kunnen worden uitgezonden dan analoge, blijft er bij een gelijk aantal televisiezenders bandbreedte over. Bij digitale televisie is er dus de mogenlijkheid om met dezelfde bandbreedte meer televisiezenders aan te bieden.

Aanvullende informatie zoals teksten of hele webpagina's kunnen worden meegestuurd via het digitale signaal. Je kan dan bijvoorbeeld informatie krijgen over het huidige programma en over het komende zendschema. Je kan zelfs audio-en tekstinformatie in verschillende talen meesturen.

Voor heel wat oudere televisie's is een apparte digitale decoder nodig. De nieuwste HDTV'S hebben een ingebouwde DVB decoder. Het is met een klassieke videorecorder niet mogenlijk van een, met DVB gecodeerde, digitale zender op te nemen. Moderne digitale kunnen dit wel.

Vrijwel alle televisie's die nu in europa worden verkocht zijn digitaal.

Digitale televisie word aangeboden via coax en glasvezelkabel, telefoonkabel of draadloos via radiogolven of sattelietsignalen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie electronica-telecom

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

Sennheiser HD 201, perfect geluid en comfortabel

De koptelefoon Sennheiser HD 201 is van uitstekende kwaliteit. Zowel wat betreft geluid, als ook draagcomfort en een goede prijs.

Automatische zelfstandige oorlogsrobot.

Oorlogsrobots die helemaal zelfstandig en automatisch mensen doden zijn de toekomst.

Het beste koffiezetapparaat ooit.

Lees hier wat het beste koffiezetapparaat ooit is, duurzaam, tijdloos en volledig reparabel.

Eenvoudig en goedkoop zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

Ook jij kunt, voor maar 7 euro, zelf het glas vervangen van je Samsung telefoon.

Hoe werkt een kopieermachine ?

uitleg over de werking van een kopieerapparaat

Internet via de Schotel

Voor bedrijven en consumenten in het buitengebied, is er een enorm probleem. Ze hebben namelijk geen toegang tot breedband internet..

SMS'en

Sms’en, bijna iedereen doet het wel maar wat is het nou eigenlijk, hoelang bestaat het al en wat zijn al die rare woorden en tekens in sms-berichten.

Plasma tv

Plasma tv, een platte televisie met haarscherp beeld

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.

Samsung galaxy note 10.1

De Samsung galaxy note 10.1 (N8000) is de nieuwste top tablet van Samsung. Het is eigenlijk een grote note, want je kan er zelfs mee bellen

Ipad toetsenbord trucjes

Trucjes om sneller te typen op het standaard toetsenbord van je Ipad

Hoe kies ik een nieuwe mobiele telefoon?

Handleiding bij het uitzoeken van een mobiele telefoon

De Samsung Galaxy S5

Hier leest u alles over de Samsung Galax s5!

WhatsApp

WhatsApp, wat is het en wat kun je er mee?

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Mobiel betalen kan nu met sms, internet, een mobiel betalen applicatie, Near Field Communication (NFC) of RFID technologie

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

Welke HDMI kabel moet ik gebruiken

HDMI kabels zijn er in vele soorten. maten en prijzen. Maar welke kabel past er het beste bij mij?

Behringer Geluidsapparatuur

Behringer is de marktleider op het gebied van geluidsapparatuur. Hier vindt u de ins en outs!

iPhone 4 vs iPhone 3gs

Is het de moeite waard om de iPhone 4 aan te schaffen?

Geen geld voor een echte Mac?

Installeer Mac op een normale PC

Gratis mobiel bellen, ideaal voor kinderen

Kinderen kunnen niet zonder mobiele telefoon, er is een manier om gratis te bellen. Bij de Deka Markt kan je kind gratis bellen met Deka Mobiel.

Prepaid bellen, waarom niet?

NPOC.nl, vergelijken van prepaid simkaarten

Kan een Mobieltje of een GSM gerecycleerd worden?

Wat doe je met je oud mobieltje

Samsung galaxy s3

De nieuwe Samsung galaxy s3 1 van de meest succesvolle telefoon series van sumsung ooit gemaakt, wat valt er te verachten van de nieuwe galaxy s?