Review Sony E-reader PRS-T1


Publicatie datum:

Mijn ervaring met de Sony E-reader PRS-T1

Gesponsorde koppelingen

Op de Sony reader kan je digitale boeken in ePub formaat lezen zoals op veel Ereaders. Maar deze Ereader heeft een aantal eigenschappen en handigheidjes waardoor dit een waar feest wordt. Hier leg ik uit waarom.


E-reader

Wifi

De reader is o.a. uitgerust met Wifi. Daardoor kan je behalve winkelen in de ebook store (bol.com), ook onbekende woorden en begrippen Googelen of opzoeken in Wikipedia.

 

Snelheid

De reader is uitgerust met een touch screen. Je kan de bladzijden omslaan door over het scherm te wrijven, net als je zou doen met een papieren boek. Vind je dit niet prettig dan kan dit ook met de knopjes onderaan het scherm. Wil je snel naar een andere pagina, dan kan je snel via het menu naar een andere pagina navigeren, door dit in te typen of het balkje te verschuiven. Het omslaan van de pagina’s gaat snel zodat je lekker door kan lezen.

 

Aanpassen lettertype en –grootte

Je kan zelf via het menu het Lettertype aanpassen, maar ook de grootte van de letters. Dit is vooral erg handig voor kinderen, die zich kunnen laten afschrikken door kleine letters en mensen die minder goed kunnen zien. De bladzijden passen zich vanzelf aan, dus je hoeft niet naar beneden te scrollen.

Ook is het mogelijk om een gedeelte van de tekst of figuur te vergroten door met behulp van het touchscreen in en uit te zoomen.

Vind je de pagina te smal, dan kan je de reader ook zo instellen dat je de tekst overdwars kan lezen.

 

Bladwijzer

De reader opent het boek automatisch waar je gebleven bent, maar het is ook mogelijk een digitaal hoekje te vouwen in de pagina. Handig als ook andere mensen van je reader gebruik maken.

 

Markeren, notities en zoeken

Ook is het mogelijk woorden of zinnen in de tekst te markeren door er met het bijgeleverde pennetje over te wrijven. Er verschijnt dan een menuutje waarbij je kan kiezen uit Markeren, Notitie toevoegen, Zoeken, Wikipedia en Google.

-          Markeren: het woord krijgt een lichtgrijze markering.

-          Notitie toevoegen: Je kan of met een toetsenbordje dat zichtbaar wordt of met het pennetje een notitie of tekening toevoegen.

-          Zoeken: Hetzelfde woord wordt in voorgaande of komende pagina’s gezocht.

-          Wikipedia: het woord wordt in Wikipedia gezocht.

-          Google: het woord wordt in Google gezocht.

Deze functies zijn vooral handig bij studieboeken of literatuur die voor school gelezen moet worden.

 

Woordenboeken

Als je een woord met het pennetje markeert, verschijnt ook gelijk een schermpje onder in beeld die de vertaling van het woord geeft, mocht deze aanwezig zijn in het geselecteerde woordenboek. De reader is uitgerust met een hele stapel woordenboeken: Van Dale Pocketwoordenboek Engels-Nederlands en Nederland-Engels; New Oxford American Dictionary, Oxford Dictionary of English, Oxford French dictionary (EN-FR en FR-EN); Collins German Dictionary (EN-GE en GE-EN); Oxford Spanish-English Dictionary (EN-ES en ES-EN); Collins English-Italian Dictionary (IT-EN en EN-IT). Helaas is alles georiënteerd op de Engelse taal en zit er geen Van Dale Nederlands woordenboek op of de Engels-Nederlanse, Frans-Nederlandse , Duits-Nederlandse , Spaans-Nederlandse en Italiaans-Nederlandse versie van van Dale. Toch is dit een zeer handige toevoeging, niet alleen omdat je elk woord direct kan opzoeken door het in te typen in een van de woordenboeken, maar ook omdat je een woord in de tekst kan markeren en direct de betekenis kan opzoeken in het geselecteerde woordenboek.

 

Collecties

Het is mogelijk je boeken in collecties onder te brengen. Je kan aan deze mapjes de namen geven die je wilt. Zo kan je je collectie indelen naar genre (thrillers, romans, kinderboeken, studieboeken, kookboeken) of een persoonlijke collectie aanleggen als de reader door meerdere gezinsleden gebruikt wordt. Klein nadeel is dat je deze collecties niet verder kunt onderverdelen.

 

Extra’s

Ook vanuit het hoofdmenu kan je notities maken, tekenen (leuk voor kinderen), internetten, een woordenboek gebruiken, muziek luisteren en foto’s bekijken. Omdat het een e-ink reader is betekend dat dat alles in zwart-wit is. Voordeel van e-ink is wel dat ook in zonlicht het beeldscherm zichtbaar is. De weergave van de browser is beperkt. Buienradar.nl wordt bijv niet goed weergegeven. Een tablet is beter als je deze website wilt gebruiken.

 

Opladen

Opladen gaat via het bijgeleverde kabeltje over de USB poort van je computer. Het is mogelijk om een netadaptor aan te schaffen waardoor je direct via het stopcontact je reader kan opladen. Als je een computer hebt is dit echter niet nodig.

Als je de Wifi uitschakelt gaat de batterij zeer lang mee, volgens de fabrikant 15 uur. Dit klopt wel ongeveer.

 

Accessoires

De reader wordt met pennetje geleverd, maar zonder hoesje. Deze beschermhoes kan je met of zonder leeslampje erbij kopen. Het leeslampje is bijzonder handig voor het lezen in het donker. Het hoesje biedt gelijk plaats voor het meegeleverde pennetje.

 

Specificaties

E-ink technologie

16 grijstinten

6 inch beeldscherm

resolutie 800 x 600

2 GB intern geheugen

voor +/- 1200 ebooks

micro-SD geheugenkaart

Wifi

168 gram

17,3 x 11 x 0,9 cm

Ondersteunde documenten: BBeB, BMP, ePub, GIF, JPG, PDF, PNG, RTF, TXT, DOC

Koptelefoon aansluiting 3.5 mm

MP3 en AAC audio

 

Conclusie

Al met al is de Sony Ereader heel fijn in gebruik, met een menu en knoppen waarover nagedacht is en deze reader is zeker zijn 135 Euro waard. Het hoesje is relatief duur, maar met lampje toch ook heel handig.


Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie electronica-telecom

Wat is WhatsApp messenger?

wat is whatsapp messenger voor smartphones ?

Digitale televisie

Sinds het jaar '90' is digitale televisie aan zijn opmars bezig.

Zelfbouw zonnepaneel, zelf goedkope zonnepaneel maken

Bouw goedkoop je eigen zonnepaneel en wek goedkope zonne-energie op.

Zijn de HEMA H3 en H5 smartphone kopien van de bestaande ZOPO 1000S Millia en de ZOPO ZP590 Budget?

Het spreekt voor zich dat de HEMA niet zelf smartphones produceert maar zijn de HEMA smartphones kopieën van de bestaande ZOPO smartphones?

Samsung galaxy s3

De nieuwe Samsung galaxy s3 1 van de meest succesvolle telefoon series van sumsung ooit gemaakt, wat valt er te verachten van de nieuwe galaxy s?

Facebook voor Android

Facebook voor op Adroid, hoe het werkt.

Kan een Mobieltje of een GSM gerecycleerd worden?

Wat doe je met je oud mobieltje

Wat is de beste instelling voor de nood knop op een senioren mobiele telefoon?

De Fysic FM-7500 senioren telefoon heeft een speciale nood knop, wat is de beste instelling voor die nood knop?

De opmars van de energiezuinige hybride auto

Hoe kan het dat de hybride auto steeds meer aan populariteit wint?

De nieuwe iPhone 5

Waarom de nieuwste iPhone 5.

Onbeperkt internet op je mobiel lang niet altijd de beste deal

Heel veel consumenten staren zich blind op onbeperkt internet terwijl dit vaak voor hun op zijn minst gezegd overbodig is.

De wondere wereld van mobiele telefonie

Mobiele telefonie van toen en nu

Geld voor je oude mobiele telefoon!

In dit artikel lees hoe je oude mobiele telefoon die je waarschijnlijk toch niet meer gebruikt geld waard is. Binnen een paar dagen het geld op je rekening

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

Hoe werkt een kopieermachine ?

uitleg over de werking van een kopieerapparaat

Wat is een Canon powershot A70 incl. 1 Gb flash geheugenkaart waard?

In 2004 was de Canon powershot A70 het beste digitale fototoestel in zijn klasse, wat is hij nu nog waard.

Internet via de Schotel

Voor bedrijven en consumenten in het buitengebied, is er een enorm probleem. Ze hebben namelijk geen toegang tot breedband internet..

Ritregistratie

Wordt jij gek van die rittenregistratie? Misschien een idee om voor een ritregistratiesysteem te kiezen met keurmerk!

Waarschuwing! Sluit nooit een mobiele telefoon contract af voor je puberkind!

Een telefoon abonnement voor je kind lijkt voordelig maar het gaat geheid fout.

Het goedkoopste iphone 4 abonnement

Artikel over het goedkoopste iphone 4 abonnement en wat je ermee kunt

06-nummer traceren

5 Tips om een 06-nummer te achterhalen

Samsung galaxy note 10.1

De Samsung galaxy note 10.1 (N8000) is de nieuwste top tablet van Samsung. Het is eigenlijk een grote note, want je kan er zelfs mee bellen

Wanneer groeit 3D printing uit tot technologische grootmacht?

3D printing domineert al een tijd het nieuws. Echter blijft de 3D printer nog uit beeld voor consumenten en bedrijven. Hoe komt dit?

Behringer Geluidsapparatuur

Behringer is de marktleider op het gebied van geluidsapparatuur. Hier vindt u de ins en outs!

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.