Review Sony E-reader PRS-T1


Publicatie datum:

Mijn ervaring met de Sony E-reader PRS-T1

Gesponsorde koppelingen

Op de Sony reader kan je digitale boeken in ePub formaat lezen zoals op veel Ereaders. Maar deze Ereader heeft een aantal eigenschappen en handigheidjes waardoor dit een waar feest wordt. Hier leg ik uit waarom.


E-reader

Wifi

De reader is o.a. uitgerust met Wifi. Daardoor kan je behalve winkelen in de ebook store (bol.com), ook onbekende woorden en begrippen Googelen of opzoeken in Wikipedia.

 

Snelheid

De reader is uitgerust met een touch screen. Je kan de bladzijden omslaan door over het scherm te wrijven, net als je zou doen met een papieren boek. Vind je dit niet prettig dan kan dit ook met de knopjes onderaan het scherm. Wil je snel naar een andere pagina, dan kan je snel via het menu naar een andere pagina navigeren, door dit in te typen of het balkje te verschuiven. Het omslaan van de pagina’s gaat snel zodat je lekker door kan lezen.

 

Aanpassen lettertype en –grootte

Je kan zelf via het menu het Lettertype aanpassen, maar ook de grootte van de letters. Dit is vooral erg handig voor kinderen, die zich kunnen laten afschrikken door kleine letters en mensen die minder goed kunnen zien. De bladzijden passen zich vanzelf aan, dus je hoeft niet naar beneden te scrollen.

Ook is het mogelijk om een gedeelte van de tekst of figuur te vergroten door met behulp van het touchscreen in en uit te zoomen.

Vind je de pagina te smal, dan kan je de reader ook zo instellen dat je de tekst overdwars kan lezen.

 

Bladwijzer

De reader opent het boek automatisch waar je gebleven bent, maar het is ook mogelijk een digitaal hoekje te vouwen in de pagina. Handig als ook andere mensen van je reader gebruik maken.

 

Markeren, notities en zoeken

Ook is het mogelijk woorden of zinnen in de tekst te markeren door er met het bijgeleverde pennetje over te wrijven. Er verschijnt dan een menuutje waarbij je kan kiezen uit Markeren, Notitie toevoegen, Zoeken, Wikipedia en Google.

-          Markeren: het woord krijgt een lichtgrijze markering.

-          Notitie toevoegen: Je kan of met een toetsenbordje dat zichtbaar wordt of met het pennetje een notitie of tekening toevoegen.

-          Zoeken: Hetzelfde woord wordt in voorgaande of komende pagina’s gezocht.

-          Wikipedia: het woord wordt in Wikipedia gezocht.

-          Google: het woord wordt in Google gezocht.

Deze functies zijn vooral handig bij studieboeken of literatuur die voor school gelezen moet worden.

 

Woordenboeken

Als je een woord met het pennetje markeert, verschijnt ook gelijk een schermpje onder in beeld die de vertaling van het woord geeft, mocht deze aanwezig zijn in het geselecteerde woordenboek. De reader is uitgerust met een hele stapel woordenboeken: Van Dale Pocketwoordenboek Engels-Nederlands en Nederland-Engels; New Oxford American Dictionary, Oxford Dictionary of English, Oxford French dictionary (EN-FR en FR-EN); Collins German Dictionary (EN-GE en GE-EN); Oxford Spanish-English Dictionary (EN-ES en ES-EN); Collins English-Italian Dictionary (IT-EN en EN-IT). Helaas is alles georiënteerd op de Engelse taal en zit er geen Van Dale Nederlands woordenboek op of de Engels-Nederlanse, Frans-Nederlandse , Duits-Nederlandse , Spaans-Nederlandse en Italiaans-Nederlandse versie van van Dale. Toch is dit een zeer handige toevoeging, niet alleen omdat je elk woord direct kan opzoeken door het in te typen in een van de woordenboeken, maar ook omdat je een woord in de tekst kan markeren en direct de betekenis kan opzoeken in het geselecteerde woordenboek.

 

Collecties

Het is mogelijk je boeken in collecties onder te brengen. Je kan aan deze mapjes de namen geven die je wilt. Zo kan je je collectie indelen naar genre (thrillers, romans, kinderboeken, studieboeken, kookboeken) of een persoonlijke collectie aanleggen als de reader door meerdere gezinsleden gebruikt wordt. Klein nadeel is dat je deze collecties niet verder kunt onderverdelen.

 

Extra’s

Ook vanuit het hoofdmenu kan je notities maken, tekenen (leuk voor kinderen), internetten, een woordenboek gebruiken, muziek luisteren en foto’s bekijken. Omdat het een e-ink reader is betekend dat dat alles in zwart-wit is. Voordeel van e-ink is wel dat ook in zonlicht het beeldscherm zichtbaar is. De weergave van de browser is beperkt. Buienradar.nl wordt bijv niet goed weergegeven. Een tablet is beter als je deze website wilt gebruiken.

 

Opladen

Opladen gaat via het bijgeleverde kabeltje over de USB poort van je computer. Het is mogelijk om een netadaptor aan te schaffen waardoor je direct via het stopcontact je reader kan opladen. Als je een computer hebt is dit echter niet nodig.

Als je de Wifi uitschakelt gaat de batterij zeer lang mee, volgens de fabrikant 15 uur. Dit klopt wel ongeveer.

 

Accessoires

De reader wordt met pennetje geleverd, maar zonder hoesje. Deze beschermhoes kan je met of zonder leeslampje erbij kopen. Het leeslampje is bijzonder handig voor het lezen in het donker. Het hoesje biedt gelijk plaats voor het meegeleverde pennetje.

 

Specificaties

E-ink technologie

16 grijstinten

6 inch beeldscherm

resolutie 800 x 600

2 GB intern geheugen

voor +/- 1200 ebooks

micro-SD geheugenkaart

Wifi

168 gram

17,3 x 11 x 0,9 cm

Ondersteunde documenten: BBeB, BMP, ePub, GIF, JPG, PDF, PNG, RTF, TXT, DOC

Koptelefoon aansluiting 3.5 mm

MP3 en AAC audio

 

Conclusie

Al met al is de Sony Ereader heel fijn in gebruik, met een menu en knoppen waarover nagedacht is en deze reader is zeker zijn 135 Euro waard. Het hoesje is relatief duur, maar met lampje toch ook heel handig.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie electronica-telecom

Waarom willen mensen steeds de nieuwste iPhone of smartphone?

Waarom staan mensen steeds weer in de rij voor de nieuwste iPhone of Smartphone?

Push notificaties van GMail op je iPhone

Leer hoe je automatische push notificaties van GMail op je iPhone krijgt.

De Wolfgang at-as28d een prima goedkope smart Phone voor maar 25 euro.

Na het overlijden van mijn 10 jaar oude Nokia 1100 moest ik op zoek naar een nieuwe goedkope betrouwbare mobiele telefoon. Via marktplaats vond ik de Wolfgang at-as28d smart Phone.

Apple betaalt 21 Miljoen dollar voor een stationsklok

Apple moet dit flinke bedrag betalen omdat een de Zwitserse spoorwegen patent hebben op de klok en apple exact dezelfde klok in al haal mobiele toestellen gebruikt.

Mobiel betalen met sms, internet betalen, NFC of RFID technologie

Mobiel betalen kan nu met sms, internet, een mobiel betalen applicatie, Near Field Communication (NFC) of RFID technologie

Systeembeheer wordt steeds belangrijker

systeembeheer is een vaak onderschatte maar wel belangrijke onderdeel van de organisatie van een bedirjf.

Android's music apps

Geen overzicht van alle music apps in de Android-Market, maar een overzicht met de meest besproken apps om je muziek mee te beluisteren.

De beste vaatwasser, de beste afwasmachine

Welke vaatwasser is als beste getest en welke is de beste koop?

Hoe goed is de goedkope Blackview Crown smartPhone?

Een goede smartPhone hoeft niet duur te zijn, hoe goed is de goedkope Blackview Crown smartPhone?

Is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) een goede laptop voor weinig geld.

Ben je op zoek naar een voordelige laptop met een Intel® Core™ i7 processor dan is de Lenovo IdeaPad Z50-70 (59442943) misschien een goede keus.

Superefficiënte zonnepanelen met nanodraadjes

Hoe maakt men zonnepanelen superefficient door de toepassing van nanodraadjes.

De nieuwe Galaxy S4

De nieuwe samsung galaxy s4 zal op 14 maart uitkomen in Amerika. Lees in dit artikel alles over deze nieuwe telefoon van Samsung.

Hoe ziet de toekomstige iPhone 10 er uit?

Apple Nieuws, de iPhone 10 over een aantal jaar klaar voor productie.

Hoe verander je de achtergrond afbeelding op de Blackberry Curve?

Een simpele uitleg over hoe je de achtergrond afbeelding veranderd op de Blackberry Curve

De nieuwe iPhone 5

Waarom de nieuwste iPhone 5.

Sphero Ball

Een elektronische bal, bestuurbaar met je iphone of ipad.

SMS'en

Sms’en, bijna iedereen doet het wel maar wat is het nou eigenlijk, hoelang bestaat het al en wat zijn al die rare woorden en tekens in sms-berichten.

Nieuwe stappen voor goedkoop mobiel bellen

Mobiel bellen en sms'en in Europa opnieuw goedkoper.

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Na ATF, Greenpoint en GSM nu 3G en 4G. Netwerken worden steeds sneller. Wat zijn de verschillen tussen 3G en 4G mobiele telefonie netwerken ?

Geld voor je oude mobiele telefoon!

In dit artikel lees hoe je oude mobiele telefoon die je waarschijnlijk toch niet meer gebruikt geld waard is. Binnen een paar dagen het geld op je rekening

Hoe staat het met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?

Is kunstmatige intelligentie een wetenschappelijke werkelijkheid of sciencefiction?

Het goedkoopste iphone 4 abonnement

Artikel over het goedkoopste iphone 4 abonnement en wat je ermee kunt

Hoeveel kost een goedkoop op de kop getikte Excalibur Subwoofer set met speakers in je auto?

De aanschaf van een gebruikte Excalibur Subwoofer set met speakers is heel goedkoop maar wat kost het als je deze verantwoord in je auto wilt hebben.

De Samsung Galaxy S5

Hier leest u alles over de Samsung Galax s5!

De beste stofzuiger, de goedkoopste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger van dit moment en wat is de beste koop.