Spaarlamp en LEDlamp tegen het licht gehouden


Publicatie datum:

Energie besparen met uw verlichting? Kiest u voor de spaarlamp of de LEDlamp?

Gesponsorde koppelingen

Met het oog op energiebesparen worden in dit artikel de spaarlamp en de LEDlamp tegen het spreekwoordelijke licht houden.

Dat we allemaal energie moeten besparen zodat de aarde niet teveel opwarmt, dat weten we. Naarstig wordt gezocht naar duurzame alternatieven om energie op te wekken. Te denken valt aan zonne-energie, windenergie of geothermische energie (verwarming vanuit de aardkorst).

Daarnaast is het noodzaak de vraag naar energie te beperken. Isolatie van huizen waardoor deze minder warmte verliezen of energiezuinige apparaten die met minder stroomgebruik hetzelfde resultaat boeken, zijn daar een voorbeeld van. Een bijkomend voordeel is dat de energierekening minder hoog uitvalt, wat gunstig is voor de individuele portemonnee.

Ook door de juiste verlichting in je huis te kiezen kun je de elektriciteitsrekening laten dalen.

Europese regelgeving
In september 2009 heeft het Europees Parlement ingestemd met het eisen stellen aan de energievraag van huishoudelijke elektrische apparaten, waaronder lampen. Geleidelijk aan worden de eisen aan het energiegebruik van lampen worden in fases aangescherpt, met als met als doel de energievraag in Europa in 2020 met 20% te verminderen. Aangezien gloeilampen slechts 5 tot 10% van de benodigde elektriciteit omzetten in licht en de rest in warmte, voldoen deze energievretende rakkers op termijn niet meer aan de eisen.

Zo mogen gloeilampen van 100W per 1 september 2009 binnen de EU niet meer geleverd worden door de lampenproducenten. Op 1 september van 2010 zijn ook de 75Watt gloeilampen taboe. Tot 2012 gaan ook de 60W, 40-, 25- en 15Watt uit de productie. Deze regels gelden met name voor heldere lampen. Alternatieven voor de conventionele gloeilamp zijn spaarlampen en LED lampen.

Spaarlamp versus LEDlamp

Spaarlamp
De spaarlamp biedt een goed alternatief voor de gloeilamp. De levensduur loopt op tot 15.000 branduren (A-merken). De besparing op de elektriciteitskosten die gegenereerd wordt is zo´n 80 % ten opzichte van de gloeilamp. Doordat spaarlampen eerst moeten voorverwarmen, zijn ze niet geheel geschikt als de lamp maar kort moet branden, zoals bijvoorbeeld op het toilet. 25% van de hoeveelheid energie wordt omgezet in licht.Helaas zijn deze lampen slecht voor het milieu zijn: ze bevatten o.a. kwikdamp. Deze komt vrij bij vernietiging na de levensduur. Helaas gaan nog teveel afgedankte spaarlampen rechtstreeks naar de kliko. Als een spaarlamp binnenshuis kapot gaat moet daarom de ruimte minstens 15 minuten gelucht worden en de resten met Het licht van spaarlampen wordt niet altijd als positief ervaren. Spaarlampen geven UV en IR straling die bij consumenten o.a. migraine, slapeloosheid, duizeligheid en zelfs blaren kunnen veroorzaken.

LEDlamp(LED = Lights Emitting Diode)
LEDlampen zijn maar heel weinig milieubelastend. Ze bevatten geen giftige stoffen en zijn tot 90% recyclebaar. Ze verbruiken minder energie dan spaarlampen. Ten opzichte van gloeilampen kan met LED lampen tot zo´n 90% bespaard worden op de energierekening. Een bijkomend voordeel is dat LEDlampen geen warmteafgifte hebben. Ze hebben tevens een levensduur die kan oplopen tot wel 50.000 uren. Bij LED lampen kan wel tot 50% van de hoeveelheid energie omgezet worden in licht.
Op dit moment kan zo´n 90% van de conventionele verlichting vervangen worden door een LED lamp, zo ook TL lampen! LEDs hebben daarnaast vele (flexibele) toepassingsmogelijkheden. Te denken valt aan LEDstrips. LEDs in de kleuren RGB (Red Green Blue) zijn instelbaar in één van de 16 miljoen kleuren of in een kleurenwissel. Daarnaast is de snelheid aan te passen. Tevens verkrijgbaar in verschillende kleuren wit. LED lampen zijn relatief duur in aanschaf. De investering in deze lichtbronvorm verdient zichzelf in ruim 1 jaar terug door de lager uitvallende energierekening. Dankzij de voordelen voor het milieu, oneindige mogelijkheden én de uiterst lange levensduur, een verstandige keuze.

Hebt u uw keuze al gemaakt?


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Hoe kom je, legaal, aan een smartphone met 4.5 inch qHD scherm voor maar € 60,-

Voor maar € 60,- een stijlvolle en gebruiksvriendelijke smartphone, hoe kan dat?

Goedkope 3D fotografie, goedkope 3D fotocamera

3D fotografie is nu bereikbaar voor iedereen, maak nu eenvoudig je eigen 3D foto’s.

Bada 2.0 op Samsung Wave

Bada 2.0 op Samsung Wave

Zelfbouw zonnepaneel, zelf goedkope zonnepaneel maken

Bouw goedkoop je eigen zonnepaneel en wek goedkope zonne-energie op.

Digitale fotografie

Wat u moet weten over digitale fotografie - de basis

Gratis mobiel bellen, ideaal voor kinderen

Kinderen kunnen niet zonder mobiele telefoon, er is een manier om gratis te bellen. Bij de Deka Markt kan je kind gratis bellen met Deka Mobiel.

Smartphones

Smartphones kunnen veel tegenwoordig. Maar toch zitten er ook nadelen aan zo'n smartphone. En welke smartphone past bij mij?

De smartphone, of mobiele telefoon, is essentieel vandaag den dag.

Wie kan er nog zonder smartphone tegenwoordig, de smartphone is essentieel voor de moderne mens.

Een prima Sony televisie voor maar 5 euro, hoe kan dat?

Door de komst van nieuwe technieken is de standaard CRT TV nu voor weinig geld te koop.

De onbegrensde mogelijkheden van een tablet

Tablets zijn net als smartphone's helemaal van 2013. Ook onze koning maakt er graag gebruik van. Dat is helemaal niet gek, want je kunt zo veel doen met een tablet.

Hoe ziet de toekomstige iPhone 10 er uit?

Apple Nieuws, de iPhone 10 over een aantal jaar klaar voor productie.

Zelf goedkoop een iPhone maken, iPod als iPhone

Iedereen kan goedkoop zelf een iPhone maken, lees hier hoe.

Kan een Mobieltje of een GSM gerecycleerd worden?

Wat doe je met je oud mobieltje

Automatische zelfstandige oorlogsrobot.

Oorlogsrobots die helemaal zelfstandig en automatisch mensen doden zijn de toekomst.

De iPod is nog springlevend

De Ipod is ondanks de Iphone en Ipad nog heel populair.

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Sphero Ball

Een elektronische bal, bestuurbaar met je iphone of ipad.

Zijn de HEMA H3 en H5 smartphone kopien van de bestaande ZOPO 1000S Millia en de ZOPO ZP590 Budget?

Het spreekt voor zich dat de HEMA niet zelf smartphones produceert maar zijn de HEMA smartphones kopieën van de bestaande ZOPO smartphones?

Goedkope mobiele telefoon implantaat, ingebouwde mobiele telefoon

Eindelijk komt er een goedkope ingebouwde mobiele telefoon op de markt in de vorm van een mobiele telefoon implantaat.

De beste navigatie, de goedkoopste navigatie

Overzicht van de best geteste navigatiesystemen, de beste koop, het best beoordeeld en de voordeligste keus.

Betaalbare mediaspelers vergelijken

Als je opzoek bent naar een betaalbare mediaspeler is deze vergelijking een interessante

Wat is een Brown-out?

Een brown-out valt te vergelijken met een black-out. Maar bij een brown-out is het een gecontroleerde stroomuitval. Dit wordt gedaan om een black-out te kunnen voorkomen.

Wat is WhatsApp messenger?

wat is whatsapp messenger voor smartphones ?

Waarom willen mensen steeds de nieuwste iPhone of smartphone?

Waarom staan mensen steeds weer in de rij voor de nieuwste iPhone of Smartphone?

Wanneer groeit 3D printing uit tot technologische grootmacht?

3D printing domineert al een tijd het nieuws. Echter blijft de 3D printer nog uit beeld voor consumenten en bedrijven. Hoe komt dit?