Spaarlamp en LEDlamp tegen het licht gehouden


Publicatie datum:

Energie besparen met uw verlichting? Kiest u voor de spaarlamp of de LEDlamp?

Gesponsorde koppelingen

Met het oog op energiebesparen worden in dit artikel de spaarlamp en de LEDlamp tegen het spreekwoordelijke licht houden.

Dat we allemaal energie moeten besparen zodat de aarde niet teveel opwarmt, dat weten we. Naarstig wordt gezocht naar duurzame alternatieven om energie op te wekken. Te denken valt aan zonne-energie, windenergie of geothermische energie (verwarming vanuit de aardkorst).

Daarnaast is het noodzaak de vraag naar energie te beperken. Isolatie van huizen waardoor deze minder warmte verliezen of energiezuinige apparaten die met minder stroomgebruik hetzelfde resultaat boeken, zijn daar een voorbeeld van. Een bijkomend voordeel is dat de energierekening minder hoog uitvalt, wat gunstig is voor de individuele portemonnee.

Ook door de juiste verlichting in je huis te kiezen kun je de elektriciteitsrekening laten dalen.

Europese regelgeving
In september 2009 heeft het Europees Parlement ingestemd met het eisen stellen aan de energievraag van huishoudelijke elektrische apparaten, waaronder lampen. Geleidelijk aan worden de eisen aan het energiegebruik van lampen worden in fases aangescherpt, met als met als doel de energievraag in Europa in 2020 met 20% te verminderen. Aangezien gloeilampen slechts 5 tot 10% van de benodigde elektriciteit omzetten in licht en de rest in warmte, voldoen deze energievretende rakkers op termijn niet meer aan de eisen.

Zo mogen gloeilampen van 100W per 1 september 2009 binnen de EU niet meer geleverd worden door de lampenproducenten. Op 1 september van 2010 zijn ook de 75Watt gloeilampen taboe. Tot 2012 gaan ook de 60W, 40-, 25- en 15Watt uit de productie. Deze regels gelden met name voor heldere lampen. Alternatieven voor de conventionele gloeilamp zijn spaarlampen en LED lampen.

Spaarlamp versus LEDlamp

Spaarlamp
De spaarlamp biedt een goed alternatief voor de gloeilamp. De levensduur loopt op tot 15.000 branduren (A-merken). De besparing op de elektriciteitskosten die gegenereerd wordt is zo´n 80 % ten opzichte van de gloeilamp. Doordat spaarlampen eerst moeten voorverwarmen, zijn ze niet geheel geschikt als de lamp maar kort moet branden, zoals bijvoorbeeld op het toilet. 25% van de hoeveelheid energie wordt omgezet in licht.Helaas zijn deze lampen slecht voor het milieu zijn: ze bevatten o.a. kwikdamp. Deze komt vrij bij vernietiging na de levensduur. Helaas gaan nog teveel afgedankte spaarlampen rechtstreeks naar de kliko. Als een spaarlamp binnenshuis kapot gaat moet daarom de ruimte minstens 15 minuten gelucht worden en de resten met Het licht van spaarlampen wordt niet altijd als positief ervaren. Spaarlampen geven UV en IR straling die bij consumenten o.a. migraine, slapeloosheid, duizeligheid en zelfs blaren kunnen veroorzaken.

LEDlamp(LED = Lights Emitting Diode)
LEDlampen zijn maar heel weinig milieubelastend. Ze bevatten geen giftige stoffen en zijn tot 90% recyclebaar. Ze verbruiken minder energie dan spaarlampen. Ten opzichte van gloeilampen kan met LED lampen tot zo´n 90% bespaard worden op de energierekening. Een bijkomend voordeel is dat LEDlampen geen warmteafgifte hebben. Ze hebben tevens een levensduur die kan oplopen tot wel 50.000 uren. Bij LED lampen kan wel tot 50% van de hoeveelheid energie omgezet worden in licht.
Op dit moment kan zo´n 90% van de conventionele verlichting vervangen worden door een LED lamp, zo ook TL lampen! LEDs hebben daarnaast vele (flexibele) toepassingsmogelijkheden. Te denken valt aan LEDstrips. LEDs in de kleuren RGB (Red Green Blue) zijn instelbaar in één van de 16 miljoen kleuren of in een kleurenwissel. Daarnaast is de snelheid aan te passen. Tevens verkrijgbaar in verschillende kleuren wit. LED lampen zijn relatief duur in aanschaf. De investering in deze lichtbronvorm verdient zichzelf in ruim 1 jaar terug door de lager uitvallende energierekening. Dankzij de voordelen voor het milieu, oneindige mogelijkheden én de uiterst lange levensduur, een verstandige keuze.

Hebt u uw keuze al gemaakt?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie electronica-telecom

Is de straling uit een spaarlamp schadelijk?

Spaarlampen gebruiken minder energie dan gloeilampen, maar blijken toch een groot nadeel te hebben.

Code telemarketing hoe werkt die precies voor consumenten

consumenten dienen beschermd te worden door de code telemarketing, maar hoe werkt dat precies.

Tijd voor een nieuwe laptop? Hier alvast een aantal goede tips.

Een grondig verslag over dingen waar je rekening bij zal moeten houden met het kopen van een nieuwe laptop.

Prepaid bellen

Prepaid bellen met Lebara.

Kies slim je nieuwe telefoon abonnement

Hoe wordt je wegwijs in het gigantische aanbod van mobiele telefoon abonnementen.

Apple betaalt 21 Miljoen dollar voor een stationsklok

Apple moet dit flinke bedrag betalen omdat een de Zwitserse spoorwegen patent hebben op de klok en apple exact dezelfde klok in al haal mobiele toestellen gebruikt.

De beste navigatie, de goedkoopste navigatie

Overzicht van de best geteste navigatiesystemen, de beste koop, het best beoordeeld en de voordeligste keus.

Internet via de Schotel

Voor bedrijven en consumenten in het buitengebied, is er een enorm probleem. Ze hebben namelijk geen toegang tot breedband internet..

Het nieuwe digitale TV kijken met CAM CI+

Digitaal TV kijken zonder extra digitale ontvanger (kastje) en afstandsbediening is nu mogelijk met de CAM CI+ module. Mooi technisch hoogstandje binnen de ontwikkeling van de nieuwe LED televisies!

Electra vervangen

Electra vervangen is nodig in sommige gevallen. Waarom is het nodig en hoe pakken we het aan?

Automatische zelfstandige oorlogsrobot.

Oorlogsrobots die helemaal zelfstandig en automatisch mensen doden zijn de toekomst.

De beste vaatwasser, de beste afwasmachine

Welke vaatwasser is als beste getest en welke is de beste koop?

Mobiele telefoon weetjes

Een paar handige weetje over een mobiele telefoon.

Hoe kun je onbeperkt gratis bellen en sms’en voor eenmalig 10 euro?

Gratis onbeperkt bellen en sms’en met je kinderen, familie, vrienden en collega’s , wie wil dat niet?

Wat is WhatsApp messenger?

wat is whatsapp messenger voor smartphones ?

Goedkope wasdroger, voordelige wasdroger, bespaar veel geld door goed onderhoud.

Een wasdroger is een duur apparaat, lees hier welke wasdroger het goedkoopst is.

Push notificaties van GMail op je iPhone

Leer hoe je automatische push notificaties van GMail op je iPhone krijgt.

Hoeveel kost een goedkoop op de kop getikte Excalibur Subwoofer set met speakers in je auto?

De aanschaf van een gebruikte Excalibur Subwoofer set met speakers is heel goedkoop maar wat kost het als je deze verantwoord in je auto wilt hebben.

06-nummer traceren

5 Tips om een 06-nummer te achterhalen

Kan een Mobieltje of een GSM gerecycleerd worden?

Wat doe je met je oud mobieltje

Hoe kom je, legaal, aan een smartphone met 4.5 inch qHD scherm voor maar € 60,-

Voor maar € 60,- een stijlvolle en gebruiksvriendelijke smartphone, hoe kan dat?

Vindt alles in de telefoongids, telefoonboek, telefoonnummers.

Vind eenvoudig telefoonnummers, fax- en mobiele nummers en adressen op www.detelefoongids.nl

SMS'en

Sms’en, bijna iedereen doet het wel maar wat is het nou eigenlijk, hoelang bestaat het al en wat zijn al die rare woorden en tekens in sms-berichten.

Plasma tv

Plasma tv, een platte televisie met haarscherp beeld

Gratis mobiel bellen, ideaal voor kinderen

Kinderen kunnen niet zonder mobiele telefoon, er is een manier om gratis te bellen. Bij de Deka Markt kan je kind gratis bellen met Deka Mobiel.